Witam! W telewizji TVS oraz na stronie internetowej www.tvs.pl można znaleźć odcinki świetnego programu kulinarnego KUCHNIA PO ŚLĄSKU. Przeglądałam archiwum filmików w internecie, bo szukam jednego przepisu. Kiedyś Pan Remigiusz Rączka prezentował w Pszczynie coś w rodzaju trufli - zlepka okruchów ciasta z bakaliami i alkoholem w kształcie kuli. Nie mogę znaleźć ani programu, ani przepisu - może pomożecie?
A tak wogóle pooglądajcie sobie filmiki w archiwum - moim zdaniem na prawdę warto, bo można się dowiedzieć wiele o kuchni regionalnej, tradycjach i gwarze, a poza tym zdobyć świetne przepisy, choć niektóre potrawy jak dla mnie za tłuste i za ciężkie: STRONA ARCHIWUM - KUCHNIA PO ŚLĄSKU
Ciastko o którym piszesz to jest w/g mnie Bajaderka .
Ja robię czasem tak, ze dodaję do okruszków masło, (czasami robię to na bazie pokruszonych herbatników )bakalię ,trochę mleka,powideł śliwkowych,aromat rumowy i koniecznie dobrego gatunku ciemne kakao .Mozna obtaczać te kule w/g upodobań.Czasem dodaję zamiast kakao to gorzką czekoladę.Jest pyszne takie cudeńko ;-)
Też bardzo lubię ten program i Remigiusza również ....fajnie przybliża przede wszystkim kuchnię śląśką ....ale inne kuchnie świata też ....swego czasu widziałam go nawet na żywo .......
Pychota jak jestes smakoszem twarogu to napewno Ci posmakuje :) Moj maz nie wyobraza sobie takiego polaczenia ale jak tak jem od zawsze. Do goracej zupy wrzucam twarog i przypieczona cebulke
U nas na śniadanie wielkanocne jemy żur z twarogiem, długimi wiórami chrzanu i chlebem krojonym w kostkę. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło (nikt nie pamięta w rodzinie) ale jest pyszne i czekam na tę potrawę cały rok. :)
Hmmm jakbyś odnalazła ten odcinek na stronie - daj znać. Z chęcią spróbuję. Lubię bardzo zupy do których na koniec dodaje się łyżkę kwaśnej śmietany. Tak samo mięsa z sosem i kapką kwaśnej śmietany. Myślę, że z twarogiem może całkiem dobrze smakować.
napewno obejrzę filmiki...bardzo ciekawie przedstawiona kuchnia śląska :-) ...miło sie ogląda i zawsze coś więcej można się dowiedzieć...jedno wiem napewno :-) Pan Remigiusz to miske ma z IKEI jak nic :-)
Witam! W telewizji TVS oraz na stronie internetowej www.tvs.pl można znaleźć odcinki świetnego programu kulinarnego KUCHNIA PO ŚLĄSKU. Przeglądałam archiwum filmików w internecie, bo szukam jednego przepisu. Kiedyś Pan Remigiusz Rączka prezentował w Pszczynie coś w rodzaju trufli - zlepka okruchów ciasta z bakaliami i alkoholem w kształcie kuli. Nie mogę znaleźć ani programu, ani przepisu - może pomożecie?
A tak wogóle pooglądajcie sobie filmiki w archiwum - moim zdaniem na prawdę warto, bo można się dowiedzieć wiele o kuchni regionalnej, tradycjach i gwarze, a poza tym zdobyć świetne przepisy, choć niektóre potrawy jak dla mnie za tłuste i za ciężkie: STRONA ARCHIWUM - KUCHNIA PO ŚLĄSKU
|Ja czasami tez oglądam ten program. Ciekawe są odcinki kiedy podróżuje po całym świecie.
A ja już znalazłam przepis: Kopa pszczyńska w odcinku w którym jest też fajny przepis na kaczkę z jabłkami: http://www.tvs.pl/tv/video,kuchnia_po_slasku,6183.html
Ciastko o którym piszesz to jest w/g mnie Bajaderka .
Ja robię czasem tak, ze dodaję do okruszków masło, (czasami robię to na bazie pokruszonych herbatników )bakalię ,trochę mleka,powideł śliwkowych,aromat rumowy i koniecznie dobrego gatunku ciemne kakao .Mozna obtaczać te kule w/g upodobań.Czasem dodaję zamiast kakao to gorzką czekoladę.Jest pyszne takie cudeńko ;-)
Też bardzo lubię ten program i Remigiusza również ....fajnie przybliża przede wszystkim kuchnię śląśką ....ale inne kuchnie świata też ....swego czasu widziałam go nawet na żywo ...
....
Jest taki naturalny i poczciwy. Potrawy są takie "domowe". i to jest naprawdę ciekawe.
No właśnie ujmuje tą swoją prostolinijnością i naturalnością. A potrawy nie są trudne do wykonania, domowe i czasem bardzo interesujące.
Faktycznie fajny program, jedyne co to bałabym się zjeść żur z białym serem ;) kiedyś był taki odcinek
Moja ulubiona wersja zurku choc nie pochodze ze Slaska :)
Nie jadłam, naprawdę dobre? ;-)
Pychota jak jestes smakoszem twarogu to napewno Ci posmakuje :) Moj maz nie wyobraza sobie takiego polaczenia ale jak tak jem od zawsze. Do goracej zupy wrzucam twarog i przypieczona cebulke
U nas na śniadanie wielkanocne jemy żur z twarogiem, długimi wiórami chrzanu i chlebem krojonym w kostkę. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło (nikt nie pamięta w rodzinie) ale jest pyszne i czekam na tę potrawę cały rok. :)
Hmmm jakbyś odnalazła ten odcinek na stronie - daj znać. Z chęcią spróbuję. Lubię bardzo zupy do których na koniec dodaje się łyżkę kwaśnej śmietany. Tak samo mięsa z sosem i kapką kwaśnej śmietany. Myślę, że z twarogiem może całkiem dobrze smakować.
ja bardzo lubie ogladac kuchnie po slasku, tym bardziej, ze jesteme z krwi i kosci hanysem :D :D
cieszy fakt,ze kuchnia slaska, gwara itd są przez kogos jeszcze pielegnowane :)
Niie wiem czy wiesz, ale jest jeszcze Radio Piekary, które gra i mówi po ślasku.'))
napewno obejrzę filmiki...bardzo ciekawie przedstawiona kuchnia śląska :-) ...miło sie ogląda i zawsze coś więcej można się dowiedzieć...jedno wiem napewno :-) Pan Remigiusz to miske ma z IKEI jak nic :-)
Hehehe IKEA Rulez ;)