Forum

Kuchenne porady

Kuchnia po śląsku

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-04 13:23:52

    Witam! W telewizji TVS oraz na stronie internetowej www.tvs.pl można znaleźć odcinki świetnego programu kulinarnego KUCHNIA PO ŚLĄSKU. Przeglądałam archiwum filmików w internecie, bo szukam jednego przepisu. Kiedyś Pan Remigiusz Rączka prezentował w Pszczynie coś w rodzaju trufli - zlepka okruchów ciasta z bakaliami i alkoholem w kształcie kuli. Nie mogę znaleźć ani programu, ani przepisu - może pomożecie?

    A tak wogóle pooglądajcie sobie filmiki w archiwum - moim zdaniem na prawdę warto, bo można się dowiedzieć wiele o kuchni regionalnej, tradycjach i gwarze, a poza tym zdobyć świetne przepisy, choć niektóre potrawy jak dla mnie za tłuste i za ciężkie: STRONA ARCHIWUM - KUCHNIA PO ŚLĄSKU

  • Autor: Laugasel Data: 2011-10-04 14:30:47

    |Ja czasami tez oglądam ten program. Ciekawe są odcinki kiedy podróżuje po całym świecie.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-04 15:07:44

    A ja już znalazłam przepis: Kopa pszczyńska w odcinku w którym jest też fajny przepis na kaczkę z jabłkami: http://www.tvs.pl/tv/video,kuchnia_po_slasku,6183.html

  • Autor: krysia64 Data: 2011-10-04 16:17:51

    Ciastko o którym piszesz to jest w/g mnie Bajaderka .

    Ja robię czasem tak, ze dodaję do okruszków masło, (czasami robię to na bazie pokruszonych herbatników )bakalię ,trochę mleka,powideł śliwkowych,aromat rumowy i koniecznie dobrego gatunku ciemne kakao .Mozna obtaczać te kule w/g upodobań.Czasem dodaję zamiast kakao to gorzką czekoladę.Jest pyszne takie cudeńko ;-)

  • Autor: heiworth Data: 2011-10-04 17:57:40

    Też bardzo lubię ten program i Remigiusza również ....fajnie przybliża przede wszystkim kuchnię śląśką ....ale inne kuchnie świata też ....swego czasu widziałam go nawet na żywo .......

  • Autor: Laugasel Data: 2011-10-04 18:09:33

    Jest taki naturalny i poczciwy. Potrawy są takie "domowe". i to jest naprawdę ciekawe.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-04 21:23:28

    No właśnie ujmuje tą swoją prostolinijnością i naturalnością. A potrawy nie są trudne do wykonania, domowe i czasem bardzo interesujące.

  • Autor: agulinia Data: 2011-10-04 20:35:35

    Faktycznie fajny program, jedyne co to bałabym się zjeść żur z białym serem ;) kiedyś był taki odcinek

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-10-05 06:26:02

    Moja ulubiona wersja zurku choc nie pochodze ze Slaska :)  

  • Autor: agulinia Data: 2011-10-05 19:16:54

    Nie jadłam, naprawdę dobre? ;-)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-10-06 04:14:17

    Pychota jak jestes smakoszem twarogu to napewno Ci posmakuje :) Moj maz nie wyobraza sobie takiego polaczenia ale jak tak jem od zawsze. Do goracej zupy wrzucam twarog i przypieczona cebulke

  • Autor: darai Data: 2011-10-06 09:46:51

    U nas na śniadanie wielkanocne jemy żur z twarogiem, długimi wiórami chrzanu i chlebem krojonym w kostkę. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło (nikt nie pamięta w rodzinie) ale jest pyszne i czekam na tę potrawę cały rok. :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-07 10:40:48

    Hmmm jakbyś odnalazła ten odcinek na stronie - daj znać. Z chęcią spróbuję. Lubię bardzo zupy do których na koniec dodaje się łyżkę kwaśnej śmietany. Tak samo mięsa z sosem i kapką kwaśnej śmietany. Myślę, że z twarogiem może całkiem dobrze smakować.

  • Autor: stokrotkax86 Data: 2011-10-04 21:28:16

    ja bardzo lubie ogladac kuchnie po slasku, tym bardziej, ze jesteme z krwi i kosci hanysem :D :D

    cieszy fakt,ze kuchnia slaska, gwara itd są przez kogos jeszcze pielegnowane :)

  • Autor: bytomianka Data: 2011-10-05 18:24:41

    Niie wiem czy wiesz, ale jest jeszcze Radio Piekary, które gra i mówi po ślasku.')) 

  • Autor: stillnox Data: 2011-10-11 19:30:25

    napewno obejrzę filmiki...bardzo ciekawie przedstawiona kuchnia śląska :-) ...miło sie ogląda i zawsze coś więcej można się dowiedzieć...jedno wiem napewno :-) Pan Remigiusz to miske ma z IKEI jak nic :-)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-11 21:49:00

    Hehehe IKEA Rulez ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu