hej! wczoraj robiłam miodowiec (makulatura, grysikowiec, tort miodowy, etc.). do masy potrzebne są margaryna, cukier i kasza manna. za radą mamy utarłam najpierw margarynę z cukrem. następnie zaczęłam dodawać kaszę mannę. margaryna zaczęła się rozdzielać... nie wiem co może być przyczyną. wiem, że dzieje się tak, gdy dodawany jest ciepły składnik do margaryny, ale tutaj kasza była już ostudzona. czy macie jakieś pomysły dlaczego margaryna się rozdzieliła?
PS: moim sposobem jest dodawanie cukru do gorującej się kaszy manny. zaoszczędzam sobie uciekania go z margaryną ;)
Złej jakosci margaryna,rożnica temperatur.Ja do goracej kaszy z cukrem dodaje margaryne i ciepla masa oraz podgrzanym dzemem przekladam placki,dzieki temu szybko miękna.
Spróbuj zrobić następnym razem, krem z masłem roślinnym , jest dużo smaczniejszy, lekki i mniej kaloryczny. Jak jej się krem rozdziela to miksuje go na końcu blenderem i masa jest idealna:)
hej! wczoraj robiłam miodowiec (makulatura, grysikowiec, tort miodowy, etc.). do masy potrzebne są margaryna, cukier i kasza manna. za radą mamy utarłam najpierw margarynę z cukrem. następnie zaczęłam dodawać kaszę mannę. margaryna zaczęła się rozdzielać... nie wiem co może być przyczyną. wiem, że dzieje się tak, gdy dodawany jest ciepły składnik do margaryny, ale tutaj kasza była już ostudzona. czy macie jakieś pomysły dlaczego margaryna się rozdzieliła?
PS: moim sposobem jest dodawanie cukru do gorującej się kaszy manny. zaoszczędzam sobie uciekania go z margaryną ;)
Złej jakosci margaryna,rożnica temperatur.Ja do goracej kaszy z cukrem dodaje margaryne i ciepla masa oraz podgrzanym dzemem przekladam placki,dzieki temu szybko miękna.
Spróbuj zrobić następnym razem, krem z masłem roślinnym , jest dużo smaczniejszy, lekki i mniej kaloryczny. Jak jej się krem rozdziela to miksuje go na końcu blenderem i masa jest idealna:)
Dobrze jest też zanurzyć naczynie z kremem w ciepłej wodzie. oczywiście na krótko.
Podoba mi się patent z blenderowaniem kremu, dziękuję za podpowiedź.
Miałam kiedyś zważoną masę i jak ją zmiksowałam blenderem to ładnie się połączyło.