Forum

Rozmowy wolne i frywolne

urlop szkoleniowy

• Autor: beata73 Data: 2011-10-09 19:14:04

W przyszłym roku będę broniła pracy mgr. Zastanawiam sie czy jest sens skłądania o wniosek o urlop szkoleniowy na pisanie pracy, wcześniej nie pisałam wiosku o zpowolenie na studia. Może ktoś się orientuje jak dobrze napisać i uzasadnic taki wniosek?

• Autor: balbisia19 Data: 2011-10-11 11:44:00

Mogę się mylić, ale wydaje mi się ze urlop szkoleniowy przysługuje wtedy gdy zakład pracy kieruje Cię na dokształcanie, czyli w Twoim przypadku na studia.

Przynajmniej u mnie tak uzasadniono brak mozliwości wzięcia dodatkowego urlopu na obronę pracy mgr.

• Autor: momik Data: 2011-10-11 20:36:51

Trochę za późno na taki wniosek. Kodeks pracy przewiduje, że podnoszenie kwalifikacji może nastąpić z inicjatywy pracodawcy lub za jego zgodą. Skutkiem tego jego zawarcie umowy pomiędzy pracodawcą a pracownikiem, w ktorej strony określają uprawnienia i obowiązki. Po stronie pracodawcy obowiązkiem jest zwalnianie pracownika z części dnia, udzielenie urlopu szkoleniowego, dodatkowych świadczeń, po stronie pracownika dość często obowiązek pozostawania w zatrudnieniu po zakończeniu kształcenia. 

W związku z brakiem takiej zgody i umowy zawsze pozostaje zwolnienie z częsci dnia bez zachowania prawa do wynagrodzenia, urlop bezpłatny, urlop wypoczynkowy.

Z drugiej zaś strony wszystko zależy od dobrej woli pracodawcy. Pozostaje pytanie czy mu na Tobie jako pracownikowi zależy i czy jest elastyczny

Przejdź do pełnej wersji serwisu