Szukam przepisu na sok z buraków dla dziecka. Mały mi choruje,nie chce jeść,zwłaszcza mięsa,czytałam,że sok z buraków zawiera dużo żelaza. Może ktoś ma przepis??
Przepisu nie mam, ale jezeli bedzie to sok z surowego buraka musi troche odstac i uwazaj z iloscia, wiem to z wlasnego doswiadczenia, mialam skret kiszek. Babcia moja mowila ze najlepszy sok to taki ukiszony (buraki wlozyc np do sloika, zalac letnia woda i dac skorki chleba, po kilku dniach pic), nie wiem nie probowalam ale moze ktos pil i Ci podpowie.
albo dużego soczystego buraka - wymyć - wyszorować dokłądnie sczoteczką odciąć od góry na wysokości 1/4 buraka.. wydrążyć łyżeczka i - 2 cm (w zależności od tewgo jaki duży jest burak) miąższu..we wgłebienie nasypać 1 łyżeczkę (lub łyżkę) cukru i ustawić na mocno ciepłej płycie (najlepiej jak mamy piec tzw węglowy, ale możemy wstawić też do piekarnika.. lub na porcelitowej płytce nad palnikiem gazowym na najmniejszym ogniu., lub na płycie indukcyjnej
Jejku jak ja moglam zapomniec o tym przepisie! Dziekuje ze przypomnialas, bo od kiedy mi podalas to co roku go robilam, syn go uwielbia. W poniedzialek lece na targ po buraki :)
przez miesiąc co najmniej przerwa i znowu aż do skutku, przy tym sok chroni watrobę.Córka brala leki przeciwpadaczkowe i miala zaburzenia w trawieniu wiecznie słabą hemoglobinę gdy piła sok wszystko się wyrównywalo.
Faktycznie, jeśli chodzi o czysty sok z buraka, to trzeba się ograniczać i pić go w połaczeniu z innym sokiem np. z selera. Ten kiszony jest bardziej przysfajalny przez organizm i z pewnością smaczniejszy (bynajmniej dla mnie). Kiedyś pewna pani, bardzo doświadczona w sprawach zdrowego żywienia i ziółolecznictwa powiedziała mi, że jeśli chodzi o uzupełnianie żelaza, to ciepły, ugotowany burak nie ma sobie równych. Zaznaczyła jednak, że powinno się go jeść właśnie na ciepło, bo wówczas organizm przyswaja największą ilość żelaza.
Moj mały ma tez niedobor zelaza podaje mu sok z burakow do ktorego dolewam troche soku z porzeczek wtedy fajnie pije a robie go tak
surowe buraki gotuje potem obieram płucze i tre na tarce potem dolewam wody gotuje chwile i zlewam sok dodaje cytryny w butelki na ciepło zamykam i do lodowki.
czy taki sok z wygotowanego buraka i rozcienczony woda nie traci swoich wlasciwosci?Pierwsze sie spotykam z takim "sokiem" i nie bardzo wierze w jego moc. Co innego swiezo wycisniety sok....
Szukam przepisu na sok z buraków dla dziecka. Mały mi choruje,nie chce jeść,zwłaszcza mięsa,czytałam,że sok z buraków zawiera dużo żelaza. Może ktoś ma przepis??
Przepisu nie mam, ale jezeli bedzie to sok z surowego buraka musi troche odstac i uwazaj z iloscia, wiem to z wlasnego doswiadczenia, mialam skret kiszek. Babcia moja mowila ze najlepszy sok to taki ukiszony (buraki wlozyc np do sloika, zalac letnia woda i dac skorki chleba, po kilku dniach pic), nie wiem nie probowalam ale moze ktos pil i Ci podpowie.
http://wielkiezarcie.com/recipe35106.html
albo dużego soczystego buraka - wymyć - wyszorować dokłądnie sczoteczką odciąć od góry na wysokości 1/4 buraka.. wydrążyć łyżeczka i - 2 cm (w zależności od tewgo jaki duży jest burak) miąższu..we wgłebienie nasypać 1 łyżeczkę (lub łyżkę) cukru i ustawić na mocno ciepłej płycie (najlepiej jak mamy piec tzw węglowy, ale możemy wstawić też do piekarnika.. lub na porcelitowej płytce nad palnikiem gazowym na najmniejszym ogniu., lub na płycie indukcyjnej
Jejku jak ja moglam zapomniec o tym przepisie! Dziekuje ze przypomnialas, bo od kiedy mi podalas to co roku go robilam, syn go uwielbia. W poniedzialek lece na targ po buraki :)
Polecam ten sok :)
Teresa,sok z tak przygotowanego buraka jest świetny,tak samo robię czasem syrop z cebuli.
Tylko,że,moim zdaniem,uda się go zrobić na każdej kuchence,oprócz indukcyjnej,chyba że położymy go na metalowej podkłace.
Sok z buraka pić zmieszany z sokiem z jabłka lub kilka kropli cytryny
bo sam sok z buraka dzieciom nie podchodzi sprwdzwłam na swoich dzieciach
jak były małe
http://wielkiezarcie.com/recipe57262.html
http://wielkiezarcie.com/recipe44532.html
Miałam kiedyś ten sam problem z córką, ten sok bardzo chętnie piła.
przez ile podawalas ten sok?
przez miesiąc co najmniej przerwa i znowu aż do skutku, przy tym sok chroni watrobę.Córka brala leki przeciwpadaczkowe i miala zaburzenia w trawieniu wiecznie słabą hemoglobinę gdy piła sok wszystko się wyrównywalo.
Moze zmobilizuje sie w tygodniu i postaram sie zrobic :)
Faktycznie, jeśli chodzi o czysty sok z buraka, to trzeba się ograniczać i pić go w połaczeniu z innym sokiem np. z selera. Ten kiszony jest bardziej przysfajalny przez organizm i z pewnością smaczniejszy (bynajmniej dla mnie). Kiedyś pewna pani, bardzo doświadczona w sprawach zdrowego żywienia i ziółolecznictwa powiedziała mi, że jeśli chodzi o uzupełnianie żelaza, to ciepły, ugotowany burak nie ma sobie równych. Zaznaczyła jednak, że powinno się go jeść właśnie na ciepło, bo wówczas organizm przyswaja największą ilość żelaza.
czy ten pieczony sok z buraka pije sie tylko przy niedoborach zelaza?
Moje dzieci bardzo go lubia, podaje im przez jesien / zime codziennie po lyzce dla zdrowia :)
Poza tym o ile dobrze pamietam jest na suchy kaszel.
dzieki
Moj mały ma tez niedobor zelaza podaje mu sok z burakow do ktorego dolewam troche soku z porzeczek wtedy fajnie pije a robie go tak
surowe buraki gotuje potem obieram płucze i tre na tarce potem dolewam wody gotuje chwile i zlewam sok dodaje cytryny w butelki na ciepło zamykam i do lodowki.
czy taki sok z wygotowanego buraka i rozcienczony woda nie traci swoich wlasciwosci?Pierwsze sie spotykam z takim "sokiem" i nie bardzo wierze w jego moc. Co innego swiezo wycisniety sok....
Zawsze najlepszy jest niegotowany,oczywiście buraki zalewamy wodą przegotowaną.
No własnie pewnie nie jest tak zdrowy moze jak swierzo wycisniety ale ja daje go za to w wiekszej ilosci wiec mysle ze straty sie wyrownaja