Forum

Kuchenne porady

ciasto drożdżowe

  • Autor: dąbrówka Data: 2011-10-21 09:22:54

    Witam,
    Proszę o poradę: upiekłam wczoraj drożdżowego krokodyla z nadzieniem mięsnym (wyszedł cudowny!) - krokodyl ma zostać dzisiaj podany podczas rodzinnego spotkania ale mam wątpliwości czy dobrze zrobiłam wkładając upieczone (ostudzone) danie do lodówki (czy np. nie zmięknie) oraz druga kwestia jak odgrzać to cudo, aby nie było jak kamień ( czy np. skropić wodą przed włożeniem do piekarnika?).
    Nie mam doświadczenia w wypiekach drożdżowych i nie chciałabym zepsuć sobie wieczoru a bardzo chciałabym zaskoczyć gości tak niecodziennym, udanym daniem.

     

  • Autor: megi65 Data: 2011-10-21 09:38:48

    Moim żdaniem .. napewno nie trzymaj w lodówce ... !

    Temperatura pokojowa jest o wiele lepsza niż lodówkowa ..:)

    A krodylka jak najbardziej wodą i na pare chwil do piekarnika .. ok 130 - 150 C ...

    Udanego wieczoru ..

  • Autor: dąbrówka Data: 2011-10-21 09:43:47

    Dziękuję za odpowiedź - właśnie ta lodówka nie dawała mi spokoju ale z drugiej strony boję się o farsz - jest mięsny i do wieczora może stać w cieple....?

  • Autor: megi65 Data: 2011-10-21 09:49:19

    Zatachaj gada (  krokodylka ) do jakiegoś zimnego pomieszczenia .. !

    Moze być nawet piwnica .. uwaga wolna od zapachu , bo wchłonie zapach  i po ....krokodylu ..

     

  • Autor: as Data: 2011-10-21 09:56:16

    i by myszy się do niego nie dobrały:D

  • Autor: dąbrówka Data: 2011-10-21 10:24:21

    hehehe, myszy mu nie grożą.....no dobrze, dzwoniłam do męża i krokoldyl wyjęty z lodówki ale siedzi koło otwartego okna, gdzie ma chłód ale co z jego odgrzaniem? Skropienie wodą i odgrzanie w niskiej temp. ok. 130C w piekarniku nie spowoduje, że wyjmę kamiennego zwierza, jednak trochę będę go musiała potrzymać w piecu, aby farsz się dobrze podgrzał?

  • Autor: lexi27 Data: 2011-10-21 11:48:07

    Zdecydowanie trzymac w chłodnym miejscu , tylko nie w lodówce !

    A czy przy okazji możemy prosić o zdjecie tego cuda ? Ciekawy pomysł na ciasto drożdżowe z mięsem i to w kształcie krokodyla !

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-21 12:09:28

    Zdjęcie, zdjęcie! I przepis proszę :)

  • Autor: dąbrówka Data: 2011-10-21 12:33:21

    Ciasto na krokodyla zaczerpnęłam z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe59791.html i dokładnie taki efektowny krokodylek mi wyszedł + 2 małe żółwie dla dzieci do szkoły :) - ciasto po wyrośnięciu wspaniale daje się formować, sklejać ze sobą.
    Farsz natomiast zrobiłam następujący:

    1duża cebula
    3-4 ząbki czosnku
    1 duży por
    kilka sztuk pieczarek
    1/2 kg mięsa mielonego
    sól, pieprz, papryka

    Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zezłocenia cebulę, czosnek i pora, dodać pieczarki i dalej smażyć na niewielkim ogniu, dodać mięso - smażyć, aż do jego zbrązowienia i wtedy doprawić. Gotowe, przestudzone danie nałożyłam na ciasto drożdżowe i uformowałam krokodylka.
    Oczywiście w weekend wstawię zdjęcie mojego gada i powiem jak smakował....oby tylko po podgrzaniu nie był twardy o co się tak bardzo martwię.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-21 12:35:23

    Widzę, że polubię krokodyle :)

  • Autor: Mama AZK Data: 2011-10-21 21:06:25

    Moja mama robi ciasto drożdżowe z bardzo starego przepisu i ono nawet po baaardzo długim staniu nie robi się twarde. Nie martw się, będzie dobrze ;-)

    Podobnie jak inni, czekam na zdjęcia gadziska ;-)

  • Autor: Mama AZK Data: 2011-10-21 21:16:36

    Czy zamiast słonego nadzienia dałoby się zrobić słodkie? Jeśli tak, to jakie proponujecie? Biały ser na słodko, mak jak do makowca?

  • Autor: Laugasel Data: 2011-10-21 21:36:56

    Ten krokodyl jest super!!! I niech ktos powie ,że kucharzenie to nie sztuka !!!

  • Autor: dąbrówka Data: 2011-10-24 20:49:37

    Witam, zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcie mojego krokodyla. Wyszedł i smakował wyśmienicie - dziękuję za wszystkie wskazówki!

    Link do zdjęcia:

    http://i52.tinypic.com/mw2jc0.jpg

  • Autor: as Data: 2011-10-24 21:56:34

    Link aktywny http://i52.tinypic.com/mw2jc0.jpg

  • Autor: Laugasel Data: 2011-10-24 22:10:01

    Tłuścioszek. Fajne jest to w wypiekach,że każdy zwierz wychodzi inny i na tym polega ich urok!!!!

  • Autor: hope30 Data: 2011-10-25 18:43:00

    jak nie masz za wiele czasu-to dobra będzie gotowa masa makowa w puszce(ja ją jednak wzbogacam orzechami laskowymi i włoskimi-u mnie w domu wszyscy lubią dużo orzechów:) )biały ser słodzony jak do sernika i biały ser plus mak też świetne-próbowałam:)

    na słono robiłam też z farszem jak z mojej rolady serowej(mięso mielone,pieczarki i papryka czerwona) i z nadzieniem szpinak plus biały ser z czosnkiem

  • Autor: Mama AZK Data: 2011-10-25 19:01:38

    Biały ser plus mak, czyli mieszasz to razem? Ciekawe czy dałoby się upiec taki sernik makowy... Ja piekę sernik bez spodu, z samego sera - może spróbuję zrobić kiedyś mieszankę z masą makową... A kupuję też gotową w puszce ;-)

  • Autor: hope30 Data: 2011-10-26 09:30:42

    Możesz rozsmarowywać warstwami-biały ser,masa makowa,biały ser itd. Możesz też wymieszać ser z masą makową i wyjdzie Ci nadzienie serowo-makowe:)

  • Autor: Lea2 Data: 2011-11-02 23:57:31

    W moich przepisach znajdziesz właśnie taki prosty i szybki sernik makowy pod nazwą "Marmurek z kruszonką." Zapraszam do przejrzenia i wypróbowania tego przepisu.:)

  • Autor: Mama AZK Data: 2011-11-04 18:08:49

    Już znalazłam i wpisałam do ulubionych :-)

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu