Forum

Kuchenne porady

Tajemnicze ciasto

  • Autor: adek Data: 2011-10-22 19:59:03

    Koleżanka z pracy po jakiejś uroczystości domowej przyniosła kawałek ciasta do spróbowania. Mówi, że to wypiek jakiejś niezbyt lubianej krewnej, lecz ciasto było pycha. Oczywiśnie na przepis nie mamy co liczyć. Więc może niezawodne koleżanki nam pomogą. Chyba 2 warstwy kruchego ( ale niekoniecznie kruche) pierwszy placek przełożony czarną porzeczką - dżem na to biała masa i znów ciasto i masa a na wierzch mocno przypieczone migdałowe płatki. Rewelka. Może komuś to coś przypomina?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2011-10-22 20:00:58

    mi to się kojarzy z panią walewską inaczej nazywane pychotką...chociaż te dwie wartwy masy nie bardzo tu pasują, bo we wspomnianym cieście jest tylko jedna taka...

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-10-22 21:18:36

    mnie też sie tak kojarzy :):)

  • Autor: dajanka Data: 2011-10-22 22:42:23

    Też uważam, że to "Pani Walewska", ostatnio nawet Ewa Wachowicz piekła to na antenie polsatu i chyba sama też muszę spróbować:)

  • Autor: Olciaa Data: 2011-10-22 21:17:28

    moja mama takie cos robi i nazywa to miodownik(placki ciasta sa z miodem,ciemne jak piernik) wlaśnie z dżemem porzeczkowym,kremem budyniowym a na ostatniej warstwie ciasta migdały lub orzechy w twardej polewie karmelowej.czy o tym piszesz?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-22 23:15:50

    Popieram miodownik, ew snikers (ale mi ten dżem nie pasuje). Poszukaj na WŻ, również w moich przepisach.

  • Autor: AniaMakut Data: 2011-10-22 23:23:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe58161.html

    Mozna zamiast orzechow uzyc platkow migdalowych

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-10-23 10:25:55

    Może kobitka po swojemu udoskonaliła i zrobiła więcej warstw.

  • Autor: urszulka Data: 2011-10-23 14:48:11

    Jest to albo pani walewska albo pychotka ja w pychotce na wierzch kłade białko ubite  z cukrem i mozna dodac orzechy lub bez)

  • Autor: marzena89gb Data: 2011-10-23 19:08:13

    stawiam na miodownik

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-10-23 22:51:10

    Albo pani walewska albo pychotka, miodownik raczej nie:)

  • Autor: hope30 Data: 2011-10-24 10:42:39

    to właśnie Pani Walewska,ciasto występuje też pod nazwą Pychotka. Pieczemy dwa osobne kruche spody,każdy smarujemy dżemem porzeczkowym i pianą ubitą(z białek).Przekładamy kremem budyniowym.Na wierzchniej warstwie sypie się płatki migdałowe.Jeśli pieczemy w tortownicy,można zaszaleć i zrobić np. 4 warstwy-ciasto to z powodzeniem zastąpi tort:)

  • Autor: till Data: 2011-10-24 15:18:09

    :) też stawiam na Panią Walewską. Ciasto rzeczywiście doskonałe...

Przejdź do pełnej wersji serwisu