Forum

Kuchenne porady

szyje indycze

  • Autor: newa Data: 2011-10-24 10:01:43

    Od jakiegoś czasu widzę w moim ulubionym spożywczaku szyjki indycze na wagę. Mam pytanie, do czego te szyje można wykorzystać? Ja ugotowałam na jednej zupkę, wyszła dość dieteteyczna, bo mało tłuszczu jest na tych szyjach i są bez skóry. Czy można do czegoś jeszcze? Pozdrawiam wszystkich Żarłokowiczów

  • Autor: MARTA84 Data: 2011-10-24 10:46:03

    Kiedyś widziałam ze takie  szyje nadziewaja farszem podobno rewelacja 

  • Autor: newa Data: 2011-10-24 11:12:35

    hmm, wydaje mi się, że do nadziewania sa potrzebne takie ze skórą, ale nie znam sie ;p

  • Autor: as Data: 2011-10-24 11:30:41

    Ciężko mi sobie wyobrazić jak jeść je nadziewane skoro tam jest pełno  kostek jako "szkielet"szyi.

  • Autor: newa Data: 2011-10-24 12:03:15

    no właśnie dlatego wydaje mi się, że do nadziewania potrzebne są te ze skórą, bo wyjmuje się wnętrze z kostkami, a nadziewa sie samą skórkę no ale ja nigdy tego nie robiłam, nie jadłam a nawet nie widzialam :(

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-10-24 13:49:37

    Szyje indycze sprzedają bez skóry i są bardzo chude, dlatego najlepiej nadają się do rosołu lub zupy. Najlepsze do nadziania są szyje gęsi, bo jest na nich skóra i to ją się nadziewa:)

  • Autor: as Data: 2011-10-24 11:08:30

    Ja gotuje rosół z 3 gatunków mięsa. Jednym z nich jest właśnie szyja z indyka.

  • Autor: newa Data: 2011-10-24 11:13:36

    tak właśnie myślę, że te szyjki będą najlepsze na zupy

  • Autor: LT Data: 2011-10-24 11:54:02

    ja robię galaretę, jest bardzo smaczna i dietetyczna

  • Autor: newa Data: 2011-10-24 12:04:23

    o, dzięki za pomysł zapomniałam zupełnie o galarecie, a szyjki na pewno się nadają, bo sa dosyć mięsiste

  • Autor: dorotaibasia Data: 2011-10-24 18:43:53

    ja również gotuję na nich różne zupki, raczej te "rosołowe"...do krupniku czy kapuśniaku to się raczej nie nadają, chyba że mają być dietetyczne...no i czasem zdarzają się szyjki chyba starych osobników bo pomimo gotowania wciąż są twarde...ale do przyrządzenia wywaru nadaja się z pewnościa

  • Autor: kika1 Data: 2011-10-24 18:58:16

    A ja jak były większe szyje to poprosiłam o poprzecinanie na 3-y części posypałam przyprawami podsmażyłam , poddusiłam . I ale było obgryzanko  .

  • Autor: hanah30 Data: 2011-10-24 19:37:42

    Tak sobie pomyslałam gdyby szyjki ugotować jest zupka a potem wymieszać trochę miodu sosu sojowego octu balsamiko lub winnego wybejcować szyjki i zapiec?

  • Autor: Navea Data: 2011-10-24 20:37:24

    Ja podobnie gotuję na szyjach zupy i galaretkę. Czasem duszę z przyprawami  i potem obieram z kości, dodaję warzywa i robię sos mięsny do makaronu.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-10-25 09:29:53

    Szyjki dodaje do flaków , z ugotowanych obieram mięso i mieszam z flakami.

  • Autor: Navea Data: 2011-10-25 12:44:44

    O właśnie, o flaczkach zapomniałam - też dodaję... i o zupce mięsnej przyprawianej jak flaki do której szyjki nadają się idealnie bo mięsa na nich sporo :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu