Forum

Zdrowie i uroda

pieprzyki

• Autor: iza1 Data: 2011-10-25 21:17:35

od niedawna pojawiły mi się pieprze - większe, mniejsze na plecach, brzuchu , rękach - co to oznacza ? mam się niepokoić ?

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-10-25 21:34:25

pokazać lekarzowi...

• Autor: Basialis Data: 2011-10-25 21:58:58

Zalezy , jesli czarne to natychmiast do lekarza.Moja corka ( 32) juz miala pare wycietych( byly na pograniczu) i co pol roku chodzi do kontroli.Solarium i ostre slonce jest dla niej "tabu".

• Autor: as Data: 2011-10-25 22:16:56

Powinnaś iść do lekarza bo to mogą nie byc zwykłe pieprzyki. Warto sprawdzić.

• Autor: Laugasel Data: 2011-10-26 10:09:07

Najlepiej do dermatologa.

• Autor: Beata500 Data: 2011-10-26 10:29:33

Raczej do onkologa.Wiem, że to strasznie brzmi  . Miałam usuwane dwa, moja siostra cztery i dermatolog powiedział ,że wizyta u onkologa jest niezbędna.I co nam się wydaje dziwne , to te czarne grube pieprze, nie były takie złe i onkolog usunął je laserowo. Według mojego onkologa , to te brązowe, " rozlane" plamy były bardziej niepokojące i z tych pobierał nam wycinek, szły do badania histopatologicznego .Dopiero wtedy w znieczuleniu miejscowym nam usuwał.Po takim usunięciu miałyśmy szwy.Po tych usuniętych laserem zrobił się strupek i odpadł.

Byłyśmy raz w roku kontrolowane , ja już zaprzestałam wizyt, bo onkolog nic niepokojącego nie znalazł.Powiedział ,że jak sama zauważę, że któryś pieprzyk rośnie, mam się zgłosić.Natomiast moja siostra musi być dalej kontrolowana, bo ma sporo tych zmian.

• Autor: peggy83 Data: 2011-10-26 15:16:30

Jeśli czarne lub wystające, lub w miejscach, w których będą łatwo ulegały podrażnieniu - lepiej skontaktować sie z lekarzem... 

• Autor: kiki1101 Data: 2011-10-27 19:52:27

mysle ze najlepiej na poczatku  isc do dermatologa. Jesli ten  bedzie mial jakies watpliwosci co do koloru czy ksztaltu pieprzykow skieruje cie do onkologa....a moze to zwykle plamy watrobowe???

Ja nie unikam slonca(tutaj gdzie mieszkam caly rok prazy) ale wszyskie te najczarniejsze pieprzyki zaslaniam czy zaklejam...

• Autor: Monia1805 Data: 2011-10-27 20:46:53

Najlepiej wybrać się do lekarza

• Autor: iza1 Data: 2011-10-28 21:20:38

dziękuję, pójdę do onkologa :(((

• Autor: aggusia35 Data: 2011-10-28 21:37:47

najpierw idz do dermatologa on zdecyduje czy ci jest potrzebny onkolog. Miałam wycinaneg pieprzyka.a onkologa na oczy nie widziałam. Nie wszystkie znamiona to zmiany rakowe poczytaj sobie w necie co o tym decyduje i nie wierz w bzdury że pieprzyk ma być czarny bo to nie prawda..

• Autor: kiki1101 Data: 2011-10-31 13:40:15

nie zgadzam sie z tym co piszesz. Dermatolodzy powtarzaja zeby w szczegolnosci uwazac na czarnr pieprzyki i obserwowac czy  nie zmieniaja ksztaltu, nie rosna...a w internecie znajdziesz wszystko, tysiace chorob ktore pasuja do twoich dolegliwosci...

• Autor: aggusia35 Data: 2011-10-31 13:52:45

Nie każdy czarny pieprzyk ( uściślmy ciemno brazowy ) to zmiany kwalifikujące sie do wycięcia i zbadania).  Jak sama słusznie zauważyłas taki pieprzyk musi spełniac określone kryteria i tutaj bada się jak najbardziej kolor ( ale nie tylko), kształt ( nierównomierny kwalifikuje sie do obserwacji ). Taki pieprzyk się mierzy i obserwuje czy nie rośnie itd. Sam w sobie kolor nic nie znaczy jest tylko jednym z elementów które moga świadczyć o raku skóry.

• Autor: anqe Data: 2011-10-30 21:41:03

idż do dermatologa i to jak najszybciej - moze nawet prywatnie tu liczy się każdy dzień, ja mam kilkanascie pieprzyków zwyklych wyciętych przez dermatologa właśnie i trzy na polecenie mojego dermatologa wyciete przez chirurga bo byly podskórne i nosiły ryzyko czerniaka oczywiście wszystkie przebadane i jeslibyłabyś z okolic gdańska to mogę polecić gabinet z którego korzystałam bo jest świetny 

Przejdź do pełnej wersji serwisu