jestem osobą prywatną, piszę okazjonalnie teksty reklamowe za pomocą pewnego serwisu internetowego. firmie tej wystawiam jedynie rachunek (nie posiadam żadnej umowy o dzieło czy zlecenie) bowiem pośredniczy ona w sprzedaży moich tekstów.
dowiedziałam się że cena za pisany tekst jest ceną brutto i w mojej gestii leży zapłata podatku VAT. nie prowadzę działalności gosp. po prostu zarabiam tak dodatkowo. w jaki sposób mam uiścić ten podatek? czytałam, że do pewnej kwoty nie muszę się rozliczać jedynie zachować dokumentację dochodów.
Jako osoba fizyczna powinnaś mieć zawartą umowę (zlecenie, o dzieło). Do każdej umowy wystawia się rachunek - który jest opodatkowany i ozusowany (w zależnosci od formy umowy). Płacenie VAT do urzędu skarbowego cię nie obowiązuje. Jedynie podatek dochodowy - od pracodawcy powinnaś na koniec roku dostać pit11 obejmujący ogólną kwotę wynagrodzenia jakie otrzymałaś.
Podatek VAt odprowadzasz w postaci deklaracji i podatku wtedy, gdy prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś zgłoszona w urzędzie jako płatnik VAT (obowiązek jest zależny od poziomu obrotów, poniżej kwoty masz wybór, powyżej - musisz być płatnikiem).
tak, to rozumiem - współpracowałam kiedyś na bazie umów cywilnopranych i to wtedy zleceniodwaca odprowadzał Vat.
niemniej jednak teraz jestem w innej sytuacji i nie wiem jak ją rozwiązać. wydaje mi sie że to coś w stylu sprzedaży na serwisach aukcyjnych. bo ja po prostu wrzucam przez serwis swój towar (w tym przypadku tekst), ktoś go kupuje, a na moim serwisowym koncie pojawiają się pieniądze, które mogę wypłacić.
tylko czy w takim przypadku trzeba rozliczać się z Vatu, bo kwota jaką otrzymuję jest ceną brutto?
znalazłam odpowiedź w przepisach (może komuś się przyda):
Zgodnie z art. 113 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zmianami) w brzmieniu obowiązującym od 01.01.2011 r. zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 150.000 zł.
czyli nie płaci się za niewielką sprzedaż np. na giełdach internetowych
mam problem
jestem osobą prywatną, piszę okazjonalnie teksty reklamowe za pomocą pewnego serwisu
internetowego. firmie tej wystawiam jedynie rachunek (nie posiadam żadnej umowy o dzieło czy
zlecenie) bowiem pośredniczy ona w sprzedaży moich tekstów.
dowiedziałam się że cena za pisany tekst jest ceną brutto i w mojej gestii leży
zapłata podatku VAT. nie prowadzę działalności gosp. po prostu zarabiam tak dodatkowo. w
jaki sposób mam uiścić ten podatek? czytałam, że do pewnej kwoty nie muszę się rozliczać
jedynie zachować dokumentację dochodów.
ktoś może mi poradzić coś w tej sprawie?
Jako osoba fizyczna powinnaś mieć zawartą umowę (zlecenie, o dzieło). Do każdej umowy wystawia się rachunek - który jest opodatkowany i ozusowany (w zależnosci od formy umowy). Płacenie VAT do urzędu skarbowego cię nie obowiązuje. Jedynie podatek dochodowy - od pracodawcy powinnaś na koniec roku dostać pit11 obejmujący ogólną kwotę wynagrodzenia jakie otrzymałaś.
Podatek VAt odprowadzasz w postaci deklaracji i podatku wtedy, gdy prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś zgłoszona w urzędzie jako płatnik VAT (obowiązek jest zależny od poziomu obrotów, poniżej kwoty masz wybór, powyżej - musisz być płatnikiem).
tak, to rozumiem - współpracowałam kiedyś na bazie umów cywilnopranych i to wtedy zleceniodwaca odprowadzał Vat.
niemniej jednak teraz jestem w innej sytuacji i nie wiem jak ją rozwiązać. wydaje mi sie że to coś w stylu sprzedaży na serwisach aukcyjnych. bo ja po prostu wrzucam przez serwis swój towar (w tym przypadku tekst), ktoś go kupuje, a na moim serwisowym koncie pojawiają się pieniądze, które mogę wypłacić.
tylko czy w takim przypadku trzeba rozliczać się z Vatu, bo kwota jaką otrzymuję jest ceną brutto?
Poczytaj sobie tu: http://www.goldenline.pl/forum/2022480/osoba-fizyczna-wystawia-faktury-vat
Omawiają podobny przypadek..
Mam taką sugestię: zadzwoń do Krajowej Informacji Podatkowej i zapytaj jak powinnaś się rozliczać. Nr tel. do informacji: 0 801 055 055.
znalazłam odpowiedź w przepisach (może komuś się przyda):
Zgodnie z art. 113 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zmianami) w brzmieniu obowiązującym od 01.01.2011 r. zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 150.000 zł.
czyli nie płaci się za niewielką sprzedaż np. na giełdach internetowych