Forum

Rozmowy wolne i frywolne

czy osoba prywatna musi zapłacić VAT?

• Autor: sylvija Data: 2011-10-28 18:48:22

mam problem

jestem osobą prywatną, piszę okazjonalnie teksty reklamowe za pomocą pewnego serwisu
    internetowego. firmie tej wystawiam jedynie rachunek (nie posiadam żadnej umowy o dzieło czy
    zlecenie) bowiem pośredniczy ona w sprzedaży moich tekstów.

dowiedziałam się że cena za pisany tekst jest ceną brutto i w mojej gestii leży
    zapłata podatku VAT. nie prowadzę działalności gosp. po prostu zarabiam tak dodatkowo. w
    jaki sposób mam uiścić ten podatek? czytałam, że do pewnej kwoty nie muszę się rozliczać
    jedynie zachować dokumentację dochodów.

ktoś może mi poradzić coś w tej sprawie?

• Autor: ekkore Data: 2011-10-28 18:59:57

Jako osoba fizyczna powinnaś mieć zawartą umowę (zlecenie, o dzieło). Do każdej umowy wystawia się rachunek - który jest opodatkowany i ozusowany (w zależnosci od formy umowy). Płacenie VAT do urzędu skarbowego cię nie obowiązuje. Jedynie podatek dochodowy - od pracodawcy powinnaś na koniec roku dostać pit11 obejmujący ogólną kwotę wynagrodzenia jakie otrzymałaś.

Podatek VAt odprowadzasz w postaci deklaracji i podatku wtedy, gdy prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś zgłoszona w urzędzie jako płatnik VAT (obowiązek jest zależny od poziomu obrotów, poniżej kwoty masz wybór, powyżej - musisz być płatnikiem).

• Autor: sylvija Data: 2011-10-28 19:16:15

tak, to rozumiem - współpracowałam kiedyś na bazie umów cywilnopranych i to wtedy zleceniodwaca odprowadzał Vat.

niemniej jednak teraz jestem w innej sytuacji i nie wiem jak ją rozwiązać. wydaje mi sie że to coś w stylu sprzedaży na serwisach aukcyjnych. bo ja po prostu wrzucam przez serwis swój towar (w tym przypadku tekst), ktoś go kupuje, a na moim serwisowym koncie pojawiają się pieniądze, które mogę wypłacić.

tylko czy w takim przypadku trzeba rozliczać się z Vatu, bo kwota jaką otrzymuję jest ceną brutto?

• Autor: Mama AZK Data: 2011-10-28 21:15:10

Poczytaj sobie tu: http://www.goldenline.pl/forum/2022480/osoba-fizyczna-wystawia-faktury-vat

Omawiają podobny przypadek..

• Autor: Mama AZK Data: 2011-10-29 20:44:23

Mam taką sugestię: zadzwoń do Krajowej Informacji Podatkowej i zapytaj jak powinnaś się rozliczać. Nr tel. do informacji: 0 801 055 055.

• Autor: sylvija Data: 2011-10-30 11:13:25

znalazłam odpowiedź w przepisach (może komuś się przyda): 

Zgodnie z art. 113 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zmianami) w brzmieniu obowiązującym od 01.01.2011 r. zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 150.000 zł.

czyli nie płaci się za niewielką sprzedaż np. na giełdach internetowych

Przejdź do pełnej wersji serwisu