Witam, robilam tak: 1kg. dyni, 1/2 kg jablek i 0,7 kg cukru oraz kilka gozdzikow (trzeba wyjac przed wlozeniem dzemu do sloikow, bo bedzie ciemny w tym miejscu) i cynamon do smaku.To wszystko sie gotuje i goracy dzem wklada sie do sloikow. Przepis ten zapisalam jakies 3 lata tem na kartce, a znalazlam go w necie ( niestety nie wiem gdzie). Robilam go wielokrotnie i dla mnie smakuje super, pozdrawiam..
Szukam przepisu na dżem z dyni,bez dodatków typu żelfix itp.Może ktoś ma??
Witam, robilam tak: 1kg. dyni, 1/2 kg jablek i 0,7 kg cukru oraz kilka gozdzikow (trzeba wyjac przed wlozeniem dzemu do sloikow, bo bedzie ciemny w tym miejscu) i cynamon do smaku.To wszystko sie gotuje i goracy dzem wklada sie do sloikow. Przepis ten zapisalam jakies 3 lata tem na kartce, a znalazlam go w necie ( niestety nie wiem gdzie). Robilam go wielokrotnie i dla mnie smakuje super, pozdrawiam..
Moje ulubione przetwory z dyni to:
mus dyniowo-jabłkowy z goździkami, cynamonem, osłodzony do smaku
mus dyniowo-jabłkowo-gruszkowy (cukier do smaku, ilość zależna od kwaskowatości przetworu) - można dodać przypraw korzennych
powidła śliwkowo-dyniowe z odrobiną cytryny i cukru
W każdym przypadku dynię piekę i mieszam z uduszonymi owocami (śliwki oczywiście duszę najdłużej, czasem przez 3 dni przez godzinę-dwie)
Zajrzyj do moich przepisów, tam jest prosty przepis na powidła z dyni bez żadnych dodatków typu żelfix.