Forum

Kuchenne porady

Opadajace ciasto - jak temu zaradzić?

  • Autor: kasia290284 Data: 2011-11-05 20:58:31

    Powiedzcie mi co robie zle kazde jedno ciasto jakie robie mi opada,niektore mniej inne robia sie nieduzo grubsze niz kartka papieru:)(to tez jest sztuka):)nie wyjmuje ich z piekarnika tylko zostawiam zeby nie bylo szoku termicznego:) i metoda prob i beldow probuje znalezc jakies rozwiazanie ale mi srednio wychodzi.macie jakies rady??? pozdrawiam Kasia

  • Autor: agulka8204 Data: 2011-11-05 22:29:48

    Moze za długo trzymasz w piekarniku

    Ja biszkopt wyciagam zaraz po upieczeniu i rzucam jeszcze goracy w formie na podłoge w wysokosci 20-30 cm i nigdy nie opada.  Moim zdaniem długie ubijanie zeby było jak najbardziej puszyste , nie otwieranie piekarnika w czasie pieczenia... Tu jest duzo specjalistów i na pewno Ci cos doradza;) Pozdrawiam

  • Autor: kasia290284 Data: 2011-11-05 22:47:25

    Powaznie z tym rzucaniem na podloge?????:)

  • Autor: kiki1101 Data: 2011-11-06 01:09:38

    powaznie, ja tez rzucam biszkoptem ( w tortownicy) o podloge zaraz po upieczeniu.

    Dlaczego opadaja twoje ciasta, hmm..moze nie zalujesz tluszczu i sa za ciezkie, a moze temp za niska, a moze zapominasz dodac jajiegos skladnika z przepisu

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-11-06 05:28:39

    Właśnie to samo pomyślałam o tym tłuszczu. A może pieczesz ciasta gdzie proporcje są podane w szklankach a szklanka szklance nierówna.

  • Autor: hanah30 Data: 2011-11-06 11:46:10

    A może to wina piekarnika jest inna temperatura niz ustawiasz?

  • Autor: belkot68 Data: 2011-11-06 12:03:38

    Witam.Napisz cos wiecej np. jakie ciasta,w ktorym momencie,czy w trakcie pieczenia czy po wyjęciu z piecyka,w jakiej temp.pieczesz itp. to moze uda sie cos zaradzić.

  • Autor: agulka8204 Data: 2011-11-06 12:04:12

    A z tym rzucaniem na podłoge to powaznie;)) Szczególnie jak robie biszkopt na tort i musi byc wysoki. Polecam

  • Autor: anqe Data: 2011-11-06 13:30:45

    ja rzucam nie tylko biszkoptem ale również sernikiem, pienikiem i ciastem z marchi, dyni czy buraków 

  • Autor: kasia290284 Data: 2011-11-08 18:15:22

    No to od dzisiaj beda rzuty ciastem:)))) Dzieki i pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu