Forum

Gawędy o jedzeniu

Kasza manna

  • Autor: as Data: 2011-11-10 12:47:15

    Mam problem z kaszą manną. Pamiętam, że kiedyś kaszę mannę gotowało się dość długo. O ile się nie mylę 10 czy 20 min. Teraz takich nie widzę. Kasza błyskawiczną nie gotuje się wcale lub gotuje się 1 min. Zwykła 3 min. Zastanawiam się czy ta na której nie pisze błyskawiczna i gotuje się 3 min to czy to zwykła kasza? Nie chcę błyskawicznej bo w przepisach jest zwykła. 

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-10 13:11:48

    Gotuję kaszę na której nie ma napisu błyskawiczna i dosyć szybko się gotuje , ale napewno dłużej niż minutę zanim zgęstnieje.

  • Autor: Lucylla Data: 2011-11-10 13:31:54

    Najlepiej jej w ogóle nie jadać. A szczególnie jest szkodliwa gotowana na mleku.

  • Autor: Dagna Data: 2011-11-10 13:51:56

    Dlaczego???

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-10 14:37:23

    Dlaczego? Zawsze myślałam że jest szkodliwa dla osób które nie mogą jeść glutenu.

  • Autor: as Data: 2011-11-10 14:55:11

    Myslę, że chodzi o nie łączenie białka z węglowodanami. Czytałam kiedyś na ten temat. Nie jest to jednak szkodliwe:

    "Posiłek składający się zarówno z węglowodanów jak i białka nie jest szkodliwy dla przewodu pokarmowego! Jest to dobry, zdrowy, różnorodny posiłek. Teoria na temat niełączenia węglowodanów i białek w jednym posiłku ma związek z ogólnie znanym faktem, że cukry, białka i tłuszcze są w przewodzie pokarmowym rozkładane przez inne enzymy, a połączenie ich w jednym posiłku może powodować niepełne wykorzystanie każdego z nich."

  • Autor: Lucylla Data: 2011-11-10 19:19:12

    Nie wiem, skąd jest ten cytat, ale w moich książkach, które czytam-z medycyny naturalnej-są całe rozdziały o szkodliwości takich połączeń. Tombak, Jelisejewa(lekarka z wieloma specjalizacjami), Nieumywakin(lekarz kosmonautów i wynalazca spirometru), Małachow....to rosyjscy autorzy.Polacy-to dr Kwaśniewski..zachodni-Edgar Cayce, Moritz....Zresztą sama jestem przykładem, kiedy nie zważałając na połączenia, jadłam jak popadło, i teraz mam przewlekły stan zapalny jelita grubego..Teraz jestem na specjalnej diecie SCD, gdzie nie ma błonnika, węglowodanów, i innych...czuję się świetnie(jak na razie, co dalej, zobaczymy).

    Jeśli chodzi o kaszę manną, to powstają w jelitach jakieś wyrostki, podobnie jak w jaskiniach takie nacieki...tak kiedyś czytałam. Lekarze jeszcze niedawno też nie polecali kaszy manny dzieciom. A w/w autorzy też jej nie polecają, nawet ostrzegają...szczególnie na mleku. A że smaczna, to sama wiem jak bardzo.

  • Autor: ewka63 Data: 2011-11-10 20:03:34

    Jeśli chodzi o kaszę manną, to powstają w jelitach jakieś wyrostki, podobnie jak w jaskiniach takie nacieki...tak kiedyś czytałam. Lekarze jeszcze niedawno też nie polecali kaszy manny dzieciom. A w/w autorzy też jej nie polecają, nawet ostrzegają...szczególnie na mleku. A że smaczna, to sama wiem jak bardzo.

    W jelitach za wchłaniane glutenu odpowiadają kosmki jelitowe ( wygladaja troche jak wypustki). I te kosmki każdy powinien mieć. Niekiedy niemowlaki nie maja jeszcze wykształconych kosmków i dlatego nie mogą jeść kaszy many (między innymi) ponieważ taka dieta powoduje u nich Celiakię. Kosmki wytwarzają się w pełni po 12 miesiącach życia. Oczywiście bywają dzieci i dorosli u których nigdy kosmki nie zostana wytworzone, wtedy dieta bezglutenowa obowiązuje do końca życia.

  • Autor: bettybez Data: 2011-11-10 22:55:02

    Lucyllo, poczytaj do kompletu tego autora:

    http://www.tonieprzejdzie.pl/2011/09/12/cudakow-diety-cud-kasa-za-nic-2/

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-11 08:04:09

    Świetny artykuł .Lubie dobrze posolone potrawy ,a podobno sól podnosi ciśnienie krwi , ja w wieku 40+ mam przeważnie 120/ 70-80. Myślę że wystarczy słuchac swojego organizmu. Ciekawa jestem gdzie się chowają kamienie kałowe w czasie kolonoskopi

  • Autor: ireth Data: 2011-11-10 16:04:46

    Jak to, jak to?? A ja tak uwielbiam grysik na mleczku... :(

  • Autor: agulinia Data: 2011-11-11 07:30:19

    Ja też :( Ale przecież często tego nie jemy.

  • Autor: Beata500 Data: 2011-11-10 14:03:59

    Ja mam kaszę manną pszenną.Tak jest napisane na opakowaniu. Podany jest przepis na masę do ciast i zaleca się gotować 5 minut.Gotuję zawsze do zgęstnienia.

  • Autor: Glumanda Data: 2011-11-11 10:13:58

    U mnie mozna kupic kasze manna z twardej pszenicy lub z pszenicy zwyczajnej.

    W pracy gotuje zawsze grysik na 4 litrach mleka i 415g kaszy mannej.

    Sole lekko mleko. Gdy prawie sie gotuje.. wsypuje grysik... mieszam... dodaje lyzke masla... i gdy widze, ze zaczyna sie gotowac.. (mleko zaczyna sie ruszac) przykrywam pokrywka i odstawiam na bok... na jakies 15-20 minut... po tym czasie musze tylko dobrze wymieszac rozga..i grysik jest gotowy.. :)

  • Autor: ewka63 Data: 2011-11-11 12:28:41

    Glumandziu, ażesz mi zrobiłaś smaka

Przejdź do pełnej wersji serwisu