Forum

Kuchenne porady

Pierogi

  • Autor: Złotowłosa Data: 2011-11-10 20:41:10

    Mam wielki problem.Jestem początkującą gospodynią i nie wiem czy pierogi mrozić surowe czy już ugotowane,czy zamrożone surowe wrzucać od razu na gotującą się wodę czy mają się najpierw rozmrozić.Zawsze robiłam pierogi w Wigilię a w tym roku chciałabym to zmienić aby złapać drugi oddech.DORADŹCIE PROSZĘ.

  • Autor: stillnox Data: 2011-11-10 20:53:26

    hej, ja zawsze obgotowuję a potem do zamrażarki. Zamrożone rozmrażam i wrzucam na wrzątek :-)

  • Autor: Złotowłosa Data: 2011-11-10 21:18:11

    Dziękuję i skorzystam na pewno z Twojej porady.

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-10 20:54:02

    najpierw obgotuj-czyli gotuj tylko połowę czasu jaki zawsze gotujesz:) potem dobrze przepłucz zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia(najlepiej porozkładane pojedynczo np.na półmiskach) a dopiero potem(ja tak robię) przełóż do dużej miski,polej odrobiną oleju i popakuj do woreczków i do zamrażalki:)

    jak chcesz je odgrzać to możesz spokojnie wrzucać na wrzącą wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia na wierzch...

  • Autor: anqe Data: 2011-11-10 21:00:15

    ja zawsze mrożę surowe ukladam na tacce posypanej mąką i do zamrażalnika jak się zmrożą to do woreczków, takich podgotowanych nie lubię bo nie zawsze farsz się zdąży rozmrozić i dobrze podgrzać a ja lubię jak jedzenie podaję gorące a nie lekko ciepłe

  • Autor: PATI :) Data: 2011-11-10 21:06:50

    Ja zazwyczaj mroże surowe , wrzucam je potem zamrożone na wrzątek :)

  • Autor: Złotowłosa Data: 2011-11-10 21:20:34

    Dziękuję za szybki odzew na moją prośbę.Na pewno skorzystam z waszych podpowiedzi Wielkie dzięki i gorąco pozdrawiam.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-11 08:14:48

    Mrożę obgotowane , potem mrożę na tackacz i wsypuje do woreczków. Lekko rozmrożone wrzucam na wrzątek lub odrazu podsmażam.       Nie skrapiam pierogów olejem żeby się nie sklejały - wlewam 2-3 łyzki do wody w której się gotują .

  • Autor: agulinia Data: 2011-11-11 08:56:16

    Zamrażam surowe tylko uważam żeby się nie posklejały. Potem nie rozmrażam tylko odrazu rzucam na gotująca się wodę.

  • Autor: Złotowłosa Data: 2011-11-11 13:27:46

    Czytając wasze odpowiedzi i myśląc o pierogach z kapustką z grzybkami ,zatęskniłam za świętami .Oj,pojadło by się pierożków i popoiło gorącym barszczykiem, mmmmmmmmmm...

  • Autor: agulinia Data: 2011-11-11 13:37:38

    oj tak :>

  • Autor: jolka60 Data: 2011-11-11 13:34:55

    Robiłam na oba sposoby,ale wybrałam ten z obgotowaniem.Trzeba tylko pilnować,aby wystygły i się nie posklejały,dopiero zamrozić.Odgrzewam je zazwyczaj na parze,są wówczas jak świeże,a nie tracą na smaku (gdy gotujemy je drugi raz,woda jedanak trochę go "wyciągnie").

  • Autor: Złotowłosa Data: 2011-11-11 13:43:40

    Super pomysł Jolka .Mam garnek do gotowania na parze więc na 100 % wypróbuję tym bardziej, że zależy mi aby mrożone pierogi smakowały jak świeżo zrobione.Dzięki

  • Autor: jolka60 Data: 2011-11-11 13:47:05

    Mam nadzieję,że nie pożałujesz.Dodam jedynie,że lepiej,aby woda lekko bulgotała,nie na "full" i nie trzymaj ich za dlugo,bo też mogą się rozlecieć,jak w wodzie.Ja wyjmuję jednego pieroga po 2-3 min i próbuję.

  • Autor: Złotowłosa Data: 2011-11-11 16:08:34

    Dzięki ,będę się stosowała do twoich wskazówek .

  • Autor: modnisia Data: 2011-11-25 10:06:37

    Pierogi można mrozic surowe, ale muszą byc naipierw mrożone każde osobno. Później możesz włożyc je do wspólnego woreczka. Jak od razu włożysz je wszystkie razem to się posklejają i z tego samego powodu trzeba je wkładac do wrzątku jeszcze zamrożone. Najlepsze wychodzą jak podczas robienia ciasta spażysz mąkę. Powodzenia :)

  • Autor: Laugasel Data: 2011-11-25 10:25:19

    Ja też tak robię,  bo najprościej i najszybciej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu