Już zaczynam coraz częściej myśleć o świętach o prezentach i oczywiście jedzeniu. Piernik w lodówce dojrzewa. Za tydzień mam nadzieję zrobić pierniczki.
Co jeszcze robicie z dużym wyprzedzeniem aby tuż przed i w wigilię było mniej pracy??
- wyrabiam ciasto na piernik dojrzewający, który piekę 7 dni przed Wigilią
- piekę, ścieram i mrożę buraczki do świątecznego obiadu z korzenną karkówką
- przygotowuję farsz do pierogów ze świeżej kapusty i grzybów i mrożę go
- filetuję i pozbawiam ości ryby przeznaczone do galarety i po grecku - mrożę
- ścieram na tarce włoszczyznę do sosu do ryby po grecku - mrożę
- kroję w kostkę, blanszuję i mrożę marchewkę przeznaczoną do sałatki warzywnej
- robię śledziki w oleju
W zasadzie tyle - oczywiście nie każdego roku wykonuję wszystko, co napisałam wyżej - co i rusz miewam kulinarne fanaberie i w ostatniej chwili zmieniam zdanie :)
Dobre pomysły no i ułatwiają pracę tuż przed wigilią. Ciasto na piernik już zrobione i dojrzewa w lodówce. Pierniczki też będą i w tym roku chciałabym zrobić jakieś inne ciasteczka imbirowe czy jeszcze inne jeśli możesz do prosze doradź mi jakie można zrobić wcześniej???
Ja piekę bardzo duzo ciasteczek na święta bo część rozdaję i wszystkie robię minimum tydzień wcześniej a jemy je az do Nowego Roku. Robię pierniczki oczywiscie, zwykłe kruche i orzechowe podkówki. Jeśli trzeba moge podać przepisy. Wszystkie ciasteczka lukruje lukrem ucieranym z białek i cukru-pudru. Po upieczeniu przechowuje w zamkniętych pojemnikach.
a ja od przeszło 10-ciu lat postanawiam sobie,że wszystko przygotuję sobie wcześniej:) i co? na postanowieniach się kończy:P
jedyne co mi się udaje, to nastawić ciasto na piernik 4-tygodniowy
farsz na pierogi i uszka robię dwa dni przed wigilią,a lepię w wigilę:)
przeważnie wszystko robię w noc przed wigilią,bo ostatni tydzień przed świętami muszę pogodzić z pracą po 12 godzin,zakupami,bieżącymi sprawami,codziennym gotowaniem i pieczeniem na zamówienia...i tak sobie właśnie sprawdziłam w swoim kajeciku,że mam "już" zamówionych:6 tortów bożonarodzeniowych,6 pierników,12 makowców,12 serników,4 sero-maki...a telefon wciąż dzwoni:)..nie liczę wypieków dla własnej,osobistej Rodzinki
ciupkę nakłamałam...ale tylko ciupkę:) mam już zrobione owoce kandyzowane(przeważnie pakuję ozdobnie i rozdaję ) i różnokształtne kostki cukru
Tydzień przed świętami robie bigos , sos do ryby po grecku , śledzie w oleju , farsz do pierogów i uszek ,pakuje do słoików i pasteryzuje na wszelki wypadek oprocz śledzi oczywiscie;) Biszkopty do ciast pieke 2 dni przed wigilią, nastepnego dnia przekładam. Inne ciasta typu makowce ,serniki jak i barszcz oraz rybe w galarecie robie dzien przed. W wigilie tylko to co musi byc zrobione na świezo; smazone i ryby itd.
kilka dni przd świętami robie z karpiami porządnie je mocze i część mroże,a część smaże w wigilie ,dzień przed świętami zrobię ciasto i tak sobie myśle,że pierogi też zrobie wcześniej i zamroże
Dzis zostana zrobione uszka z grzybami, pierogi ruskie i z kapusta troszke w pozniejszym terminie. Reszta potrwa bedzie przygotowywana w przeddzien wigilijny i dzien wigilijny. Dzieciaki zostana wydelegowane do dziadkow i cala kuchnia moja!
24.12 od rana Kuchnia nalezy tylko do mnie,prze polowe dnia przygotowoje 1 potrawe.Lazanki z Kapusta i Grzybami.W mojej Rodzinie najwazniesza potrawa Wigilijna.
Już zaczynam coraz częściej myśleć o świętach o prezentach i oczywiście jedzeniu. Piernik w lodówce dojrzewa. Za tydzień mam nadzieję zrobić pierniczki.
Co jeszcze robicie z dużym wyprzedzeniem aby tuż przed i w wigilię było mniej pracy??
Moze i ja sie skusze na jakies pierniczki, nigdy nie robilam ale dla dzieci wszystko moge :)))
Czasami robię pierogi w zależności od tego ilu zjadaczy będzie , robie też bigos i pakuje w słoiki.
We wtorek robię kiełbasę . A ślinka cieknie na samo wspomnienie.
jak robisz kiełbaskę ?? ja bardziej się nastawiłam na ryby ale kiłbaski bardzo lubimy.
Przepis znajdziesz w moich przepisach.Ostatnio już nie wędzimy,tylko suszymy.
Ja będę jedynie suszyła wędlinę ale to dopiero po 15 grudnia. Uszka robi teściowa więc tak naprawdę nie mam co szykować, wszystko musi być świeże :)
Zapomniałam o śledzikach :) oczywiście zrobię je tak z tydzień przed Świętami.
Będę śledziła pilnie temat bo dla mnie święta to wyzwanie, które mnie przerasta :) W wigilię jestem tak umęczona, że mam ochotę tylko pomarudzić :)
Proszę o propozycje co można zrobić na kilka dni przed.
ja kilka dni przed wigilia robie uszka i zamrazam, potem tylko chlup je do wody
a uszka mrozisz surowe czy ugotowane?
ugotowane
- wyrabiam ciasto na piernik dojrzewający, który piekę 7 dni przed Wigilią
- piekę, ścieram i mrożę buraczki do świątecznego obiadu z korzenną karkówką
- przygotowuję farsz do pierogów ze świeżej kapusty i grzybów i mrożę go
- filetuję i pozbawiam ości ryby przeznaczone do galarety i po grecku - mrożę
- ścieram na tarce włoszczyznę do sosu do ryby po grecku - mrożę
- kroję w kostkę, blanszuję i mrożę marchewkę przeznaczoną do sałatki warzywnej
- robię śledziki w oleju
W zasadzie tyle - oczywiście nie każdego roku wykonuję wszystko, co napisałam wyżej - co i rusz miewam kulinarne fanaberie i w ostatniej chwili zmieniam zdanie :)
Dobre pomysły no i ułatwiają pracę tuż przed wigilią. Ciasto na piernik już zrobione i dojrzewa w lodówce. Pierniczki też będą i w tym roku chciałabym zrobić jakieś inne ciasteczka imbirowe czy jeszcze inne jeśli możesz do prosze doradź mi jakie można zrobić wcześniej???
Ja piekę bardzo duzo ciasteczek na święta bo część rozdaję i wszystkie robię minimum tydzień wcześniej a jemy je az do Nowego Roku. Robię pierniczki oczywiscie, zwykłe kruche i orzechowe podkówki. Jeśli trzeba moge podać przepisy. Wszystkie ciasteczka lukruje lukrem ucieranym z białek i cukru-pudru. Po upieczeniu przechowuje w zamkniętych pojemnikach.
Ciasteczka wyglądają cudnie jeśli możesz napisz jak robisz te wspaniałe choineczki wyglądają cudnie piękna dekoracja i pewnie do tego smaczna :)
Dziekuję Choinki robie z ciasta kruchego albo z ciasta na pierniczki. Gwiazdki wycinam takimi foremkami:
http://allegro.pl/foremki-gwiazdki-kpl-6szt-i1925555535.html
po upieczeniu lukruje i sklejam od najwiekszej do najmniejszej.
Olaboga! Co by na to powiedziała Magda Gessler! Żeby tak mrozić! Pffff!
hihihihi
a ja od przeszło 10-ciu lat postanawiam sobie,że wszystko przygotuję sobie wcześniej:) i co? na postanowieniach się kończy:P
jedyne co mi się udaje, to nastawić ciasto na piernik 4-tygodniowy
farsz na pierogi i uszka robię dwa dni przed wigilią,a lepię w wigilę:)
przeważnie wszystko robię w noc przed wigilią,bo ostatni tydzień przed świętami muszę pogodzić z pracą po 12 godzin,zakupami,bieżącymi sprawami,codziennym gotowaniem i pieczeniem na zamówienia...i tak sobie właśnie sprawdziłam w swoim kajeciku,że mam "już" zamówionych:6 tortów bożonarodzeniowych,6 pierników,12 makowców,12 serników,4 sero-maki...a telefon wciąż dzwoni:)..nie liczę wypieków dla własnej,osobistej Rodzinki
ciupkę nakłamałam...ale tylko ciupkę:) mam już zrobione owoce kandyzowane(przeważnie pakuję ozdobnie i rozdaję ) i różnokształtne kostki cukru
Matko, Hope, Ty się kiedyś zamienisz w piekarnik :) Podziwiam Cię.
oj tam,oj tam....nie ma czego podziwiać:)
Tydzień przed świętami robie bigos , sos do ryby po grecku , śledzie w oleju , farsz do pierogów i uszek ,pakuje do słoików i pasteryzuje na wszelki wypadek oprocz śledzi oczywiscie;) Biszkopty do ciast pieke 2 dni przed wigilią, nastepnego dnia przekładam. Inne ciasta typu makowce ,serniki jak i barszcz oraz rybe w galarecie robie dzien przed. W wigilie tylko to co musi byc zrobione na świezo; smazone i ryby itd.
kilka dni przd świętami robie z karpiami porządnie je mocze i część mroże,a część smaże w wigilie ,dzień przed świętami zrobię ciasto i tak sobie myśle,że pierogi też zrobie wcześniej i zamroże
Dzis zostana zrobione uszka z grzybami, pierogi ruskie i z kapusta troszke w pozniejszym terminie. Reszta potrwa bedzie przygotowywana w przeddzien wigilijny i dzien wigilijny. Dzieciaki zostana wydelegowane do dziadkow i cala kuchnia moja!
24.12 od rana Kuchnia nalezy tylko do mnie,prze polowe dnia przygotowoje 1 potrawe.Lazanki z Kapusta i Grzybami.W mojej Rodzinie najwazniesza potrawa Wigilijna.