Forum

Gawędy o jedzeniu

Potrawy przed- świąteczne

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-11-12 23:51:46

    Już zaczynam coraz częściej myśleć o świętach o prezentach i oczywiście jedzeniu. Piernik w lodówce dojrzewa. Za tydzień mam nadzieję zrobić pierniczki.

    Co jeszcze robicie z dużym wyprzedzeniem aby tuż przed i w wigilię było mniej pracy??

  • Autor: piszczalka Data: 2011-11-13 07:31:32

    Moze i ja sie skusze na jakies pierniczki, nigdy nie robilam ale dla dzieci wszystko moge :)))

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-13 09:09:46

    Czasami robię pierogi w zależności od tego ilu zjadaczy będzie , robie też bigos i pakuje w słoiki.

  • Autor: eva67 Data: 2011-11-13 10:02:54

    We wtorek robię kiełbasę . A ślinka cieknie na samo wspomnienie.

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-11-13 10:05:44

     jak robisz kiełbaskę ?? ja bardziej się nastawiłam na ryby ale kiłbaski bardzo lubimy.

  • Autor: eva67 Data: 2011-11-13 12:19:02

    Przepis znajdziesz w moich przepisach.Ostatnio już nie wędzimy,tylko suszymy.

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-11-13 16:38:13

    Ja będę jedynie suszyła wędlinę ale to dopiero po 15 grudnia. Uszka robi teściowa więc tak naprawdę nie mam co szykować, wszystko musi być świeże :)

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-11-17 15:53:46

    Zapomniałam o śledzikach :) oczywiście zrobię je tak z tydzień przed Świętami.

  • Autor: lolopopa Data: 2011-11-13 17:02:38

    Będę śledziła pilnie temat bo dla mnie święta to wyzwanie, które mnie przerasta :) W wigilię jestem tak umęczona, że mam ochotę tylko pomarudzić :)

    Proszę o propozycje co można zrobić na kilka dni przed.

  • Autor: Monia1805 Data: 2011-11-15 18:21:20

    ja kilka dni przed wigilia robie uszka i zamrazam, potem tylko chlup je do wody

  • Autor: punca Data: 2011-11-17 16:05:00

    a uszka mrozisz surowe czy ugotowane?

  • Autor: Monia1805 Data: 2011-11-17 18:03:21

    ugotowane

  • Autor: Wkn Data: 2011-11-15 18:53:39

    - wyrabiam ciasto na piernik dojrzewający, który piekę 7 dni przed Wigilią

    - piekę, ścieram i mrożę buraczki do świątecznego obiadu z korzenną karkówką

    - przygotowuję farsz do pierogów ze świeżej kapusty i grzybów i mrożę go

    - filetuję i pozbawiam ości ryby przeznaczone do galarety i po grecku - mrożę

    - ścieram na tarce włoszczyznę do sosu do ryby po grecku - mrożę

    - kroję w kostkę, blanszuję i mrożę marchewkę przeznaczoną do sałatki warzywnej

    - robię śledziki w oleju

    W zasadzie tyle - oczywiście nie każdego roku wykonuję wszystko, co napisałam wyżej - co i rusz miewam kulinarne fanaberie i w ostatniej chwili zmieniam zdanie :)

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-11-15 23:13:48

    Dobre pomysły no i ułatwiają pracę tuż przed wigilią. Ciasto na piernik już zrobione i dojrzewa w lodówce. Pierniczki też będą i w tym roku chciałabym zrobić jakieś inne ciasteczka imbirowe czy jeszcze inne jeśli możesz do prosze doradź mi jakie można zrobić wcześniej???

  • Autor: mirabelka200377 Data: 2011-11-16 08:01:40

    Ja piekę bardzo duzo ciasteczek na święta bo część rozdaję i wszystkie robię minimum tydzień wcześniej a jemy je az do Nowego Roku. Robię pierniczki oczywiscie, zwykłe kruche i orzechowe podkówki. Jeśli trzeba moge podać przepisy. Wszystkie ciasteczka lukruje lukrem ucieranym z białek i cukru-pudru. Po upieczeniu przechowuje w zamkniętych pojemnikach.

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-11-16 23:53:40

    Ciasteczka wyglądają cudnie jeśli możesz napisz jak robisz te wspaniałe choineczki wyglądają cudnie piękna dekoracja i pewnie do tego smaczna :)

  • Autor: mirabelka200377 Data: 2011-11-17 11:40:59

    Dziekuję Choinki robie z ciasta kruchego albo z ciasta na pierniczki. Gwiazdki wycinam takimi foremkami:

    http://allegro.pl/foremki-gwiazdki-kpl-6szt-i1925555535.html

    po upieczeniu lukruje i sklejam od najwiekszej do najmniejszej.

  • Autor: ireth Data: 2011-11-17 15:56:38

    Olaboga! Co by na to powiedziała Magda Gessler! Żeby tak mrozić! Pffff!

    hihihihi

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-17 11:51:58

    a ja od przeszło 10-ciu lat postanawiam sobie,że wszystko przygotuję sobie wcześniej:) i co?  na postanowieniach się kończy:P

    jedyne co mi się udaje, to nastawić ciasto na piernik 4-tygodniowy

    farsz na pierogi i uszka robię dwa dni przed wigilią,a lepię w wigilę:)

    przeważnie wszystko robię w noc przed wigilią,bo ostatni tydzień przed świętami muszę pogodzić z pracą po 12 godzin,zakupami,bieżącymi sprawami,codziennym gotowaniem i pieczeniem na zamówienia...i tak sobie właśnie sprawdziłam w swoim kajeciku,że mam "już" zamówionych:6 tortów bożonarodzeniowych,6 pierników,12 makowców,12 serników,4 sero-maki...a telefon wciąż dzwoni:)..nie liczę wypieków dla własnej,osobistej Rodzinki

    ciupkę nakłamałam...ale tylko ciupkę:) mam już zrobione owoce kandyzowane(przeważnie pakuję ozdobnie i rozdaję ) i różnokształtne kostki cukru

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-11-17 12:51:28

    Matko, Hope, Ty się kiedyś zamienisz w piekarnik :) Podziwiam Cię.

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-17 12:53:33

    oj tam,oj tam....nie ma czego podziwiać:)

  • Autor: emilka155 Data: 2011-11-17 14:14:55

    Tydzień przed świętami robie bigos , sos do ryby po grecku , śledzie w oleju , farsz do pierogów i uszek ,pakuje do słoików i pasteryzuje na wszelki wypadek oprocz śledzi oczywiscie;) Biszkopty do ciast pieke 2 dni przed wigilią, nastepnego dnia przekładam. Inne ciasta typu makowce ,serniki jak i barszcz oraz rybe w galarecie robie dzien przed. W wigilie tylko to co musi byc zrobione na świezo; smazone i ryby itd.

  • Autor: punca Data: 2011-11-17 16:12:07

    kilka dni przd świętami robie z karpiami porządnie je mocze i część mroże,a część smaże w wigilie ,dzień przed świętami zrobię ciasto i tak sobie myśle,że pierogi też zrobie wcześniej i zamroże

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-11-17 20:02:40

    Dzis zostana zrobione uszka z grzybami, pierogi ruskie i z kapusta troszke w pozniejszym terminie. Reszta potrwa bedzie przygotowywana w przeddzien wigilijny i dzien wigilijny. Dzieciaki zostana wydelegowane do dziadkow i cala kuchnia moja!

  • Autor: thom Data: 2011-11-20 14:20:59

    24.12 od rana Kuchnia nalezy tylko do mnie,prze polowe dnia przygotowoje 1 potrawe.Lazanki z Kapusta i Grzybami.W mojej Rodzinie najwazniesza potrawa Wigilijna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu