Forum

Kuchenne porady

Słodka Bieda

• Autor: zaja Data: 2011-11-13 13:09:19

Na początek chciałam się przywitac bo dawno mnie u Was nie było:), dziecko, praca, mąż:)- trudno to wszystko pogodzić, a ostatnio doszła mega bieda, staram się prawie nie wydawać a zużywać tylko to co mam w domowych zapasach i tak powstają moje ciasteczka, żeby osłodzić rodzinie czas spędzony razem:). Najpierw zrobiłam zwykłe Maślane (cukier, mąka, masło i dałam trochę aromatu waniliowego, bo cukru waniliowego nie miałam:), wszystko robię na oko, więc proporcji nie znam) były super, mój dwulatek siadł do stołu bardzo zadowolony i wcinał popijając mleczkiem:). Ale co tam maślane. na drugi dzień zapragnęłam czegoś więcej, a że dostałam ostatnio orzechy włoskie to musiałam trochę zużyć:) i były pyszne Orzechowe. Orzechy zmieliłam, dzięki temu dodałam mniej mąki, cukier, masło- na szczęście mam w zapasie:)- wszystko wymieszałam dałam do lodówki na 12h a potem na blachę nakładałam małą łyżeczką i ozdabiałam orzechem włoskim połówką- były super, mały wprawdzie orzechy z wierzchu ściągał ale i tak zjadał te zmielone, więc byłam bardzo zadowolona:). Moje były następne, mąka była już na wykończeniu, ale miałam zarodki pszenne- kompletnie nie wiedziałam do czego je zużyć i tak leżały w szafce sporo czasu, aż bieda uruchomiła wyobraźnię:). Miałam resztkę masła orzechowego z lidla jakieś dwie porządne łyżki, te zarodki mała paczuszka- kiedyś w promocji do czegoś dodana, trochę cukru bo sie kończył,więc zeby dosłodzić to dałam wiórki czekoladowe do posypywania wypieków:), łyzeczka proszku do pieczenia i niewiele rodzynek drobniutko pokrojonych i rozbitych młoteczkiem kuchennym- żeby małemu lepiej się jadło-, i jak zwykle łyżeczką na blache i do piekarnika. Wyszły wprost bombowe, zarodki stworzyły kruchość, masło słoność, a rodzynki i wiórki słodycz. Poszły w mig:). Więc próbowałam dalej, w szafkach coraz puściej ale miałam jeszcze Kaszkę Manną, więc kaszkę, wymieszałam z resztką mąki, wiórkami czekoladowymi bo cukru już brak:), jajem, masłem i układałam na blasze z tym, że w środku robiłam wgłębienie na marmoladę wiśniową, kiedyś dostałam od znajomego jest świetna bo się nie rozlewa i przez to nie przypala w pieczeniu- były super, mocno kruche wyszły, więc pewnie proporcje nie były najlepsze, ale poszły równie szybko jak sie upiekły. A dziś z maluchem zrobiliśmy Korzenne(przyprawa gotowa z zapasów) bo mąkę zakupiłam:), miód, trochę mleka jakaś łyżka lub dwie, masło, dałam tez jedno jajo bo nie podobała mi się konsystencja. Mieliśmy przy tym dużo zabawy a ciacha pięknie pachną i już czekaja na podwieczorek oczywiście z mleczkiem:).Ściskam Was gorąco i zapraszam do dzielenia się przepisami, nie tylko na słodkie wypieki, ale na zrobienie czegos z niczego.

• Autor: jolka60 Data: 2011-11-13 13:20:34

Zaja,przede wszystkim witaj,bo,byc moze pisalalysmy ''wspolnie'',ale moglam zapomniec.

Poza tym gratuluje-piszesz swietnie.

Co do potraw,pieke niezbyt czesto,ale moge Ci podpowiedziec w innych przepisach.

Moze poszukaj-tanie dania,czy cos podobnego -jest tu tego naprawde sporo.(jakis czas temu np Czeslaw tez pisal w tym temacie).

Nie wiem,czy dzisiaj zdaze,ale na pewno cos wyszukam.

• Autor: jolka60 Data: 2011-11-13 13:39:32

Normalnie,czy nienormalnie,ale Twoj temat ''zalazl mi za skore''.Poszukaj na wstepie potraw na bazie ziemniakow,makaronow (te mozesz zrobic sama),zapiekanki.Poza tym warzywa,te sezonowe,czyli jednoczesnie najtansze-np kapusta,ktora mozesz sama ukisic,nawet gdy mieszkasz w bloku.No,jeszcze kasza-gryczana jest dosc droga,ale jeczmienna w przystepnej cenie.

• Autor: stillnox Data: 2011-11-13 13:32:05

Witaj :-) ale masz szczęście że masz taką ,,SŁODKĄ BIEDĘ " :-) ja niestety nie zawsze mam tyle inwencji twórczej ale pomysły pozwolisz podchwycę i ugoszczę przy okazji moich słodkożerców :-) pozdrawiam Cię serdecznie - bardzo fajne przepisy masz.

• Autor: jolka60 Data: 2011-11-13 14:43:01

Przepraszam,ale czy na pewno  zrozumialas temat?

• Autor: alicja_bt Data: 2011-11-13 15:20:26

Niedawno chciałam upiec ciastka owsiane , ale z rozpędu nie kupiłam płatków, mając całe opakowanie otrąb wsypałam otręby , tyle że pół na pół z mąką . Były pyszne i delikatniejsze niz z płatków.

Przejdź do pełnej wersji serwisu