Forum

Kuchenne porady

co zrobić zeby ciasto drożdzowe było mięciutkie?

  • Autor: Sadako Data: 2011-11-15 18:42:27

    Jutro planuje wypróbowac przepis na calzone który podrzuciła mi kolezanka. Ciasto robi zupełnie takie samo jak do pizzy. troche boje sie ze wyjdzie za suche, wpadłam więc na pomysł że moze postawienie w piekarniuku na niższym piętrze blachy z wodą? Myslicie ze to zadziała? Moze macie jakies inne sposoby?

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-15 18:48:30

    radzę stosować się do przepisu .jaki dostałaś...z ciastem drożdżowym lepiej nie eksperymentować:P

    i nie ustawiaj w piekarniku żadnej blachy z wodą bo ciasto się nie dopiecze dobrze.nawilgotnieje i może być gumowate...

  • Autor: dorotaibasia Data: 2011-11-15 19:11:48

    do calzone wykorzystuję zawsze ten przepis

    http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Calzone.html

    jest naprawdę warte polecenia, smakuje rownież następnego dnia-ogrzewane-ale wtedy całość szczelnie zawijam w folie alu i dopiero wtedy wkładam do piekarnika

  • Autor: megi65 Data: 2011-11-15 19:12:03

    Nic sie nie bój ... zrób jak zgodnie z przepisem ...Jak masz olej w przepisie bedzie napewno mieciutkie .. Parowanie wody nic nie da ... liczy sie receptura .. :)

  • Autor: Muchomor Kadafi Data: 2011-11-23 20:20:44

    O walorach ciasta drożdżowego decyduje właściwa proporcja składników i odpowiednie wyrobienie.

    Pojemnik z wodą wstawiony do piekarnika wniesie niezbyt dużo potrzebnej wilgoci. Lepiej jest, tuż przed wstawieniem ciasta, do dobrze rozgrzanego piekarnika, dosłownie chlusnąć na dno, tak z 1/4 szklanki wody.

    Z pieca buchnie Ci para i dlatego powinnaś go jak najszybciej zamknąć. Cisto drożdżowe, szczególnie na początku pieczenia wymaga kopa temperaturowego. Więc piec musi byc nagrzany do minium 200 stopni!

Przejdź do pełnej wersji serwisu