Jutro planuje wypróbowac przepis na calzone który podrzuciła mi kolezanka. Ciasto robi zupełnie takie samo jak do pizzy. troche boje sie ze wyjdzie za suche, wpadłam więc na pomysł że moze postawienie w piekarniuku na niższym piętrze blachy z wodą? Myslicie ze to zadziała? Moze macie jakies inne sposoby?
jest naprawdę warte polecenia, smakuje rownież następnego dnia-ogrzewane-ale wtedy całość szczelnie zawijam w folie alu i dopiero wtedy wkładam do piekarnika
Nic sie nie bój ... zrób jak zgodnie z przepisem ...Jak masz olej w przepisie bedzie napewno mieciutkie .. Parowanie wody nic nie da ... liczy sie receptura .. :)
O walorach ciasta drożdżowego decyduje właściwa proporcja składników i odpowiednie wyrobienie.
Pojemnik z wodą wstawiony do piekarnika wniesie niezbyt dużo potrzebnej wilgoci. Lepiej jest, tuż przed wstawieniem ciasta, do dobrze rozgrzanego piekarnika, dosłownie chlusnąć na dno, tak z 1/4 szklanki wody.
Z pieca buchnie Ci para i dlatego powinnaś go jak najszybciej zamknąć. Cisto drożdżowe, szczególnie na początku pieczenia wymaga kopa temperaturowego. Więc piec musi byc nagrzany do minium 200 stopni!
Jutro planuje wypróbowac przepis na calzone który podrzuciła mi kolezanka. Ciasto robi zupełnie takie samo jak do pizzy. troche boje sie ze wyjdzie za suche, wpadłam więc na pomysł że moze postawienie w piekarniuku na niższym piętrze blachy z wodą? Myslicie ze to zadziała? Moze macie jakies inne sposoby?
radzę stosować się do przepisu .jaki dostałaś...z ciastem drożdżowym lepiej nie eksperymentować:P
i nie ustawiaj w piekarniku żadnej blachy z wodą bo ciasto się nie dopiecze dobrze.nawilgotnieje i może być gumowate...
do calzone wykorzystuję zawsze ten przepis
http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Calzone.html
jest naprawdę warte polecenia, smakuje rownież następnego dnia-ogrzewane-ale wtedy całość szczelnie zawijam w folie alu i dopiero wtedy wkładam do piekarnika
Nic sie nie bój ... zrób jak zgodnie z przepisem ...Jak masz olej w przepisie bedzie napewno mieciutkie .. Parowanie wody nic nie da ... liczy sie receptura .. :)
O walorach ciasta drożdżowego decyduje właściwa proporcja składników i odpowiednie wyrobienie.
Pojemnik z wodą wstawiony do piekarnika wniesie niezbyt dużo potrzebnej wilgoci. Lepiej jest, tuż przed wstawieniem ciasta, do dobrze rozgrzanego piekarnika, dosłownie chlusnąć na dno, tak z 1/4 szklanki wody.
Z pieca buchnie Ci para i dlatego powinnaś go jak najszybciej zamknąć. Cisto drożdżowe, szczególnie na początku pieczenia wymaga kopa temperaturowego. Więc piec musi byc nagrzany do minium 200 stopni!