Kupiłam kaczkę, w środku miała włożoną luźno szyję. Tłuszcz odkroiłam, szyję wyjęłam, kaczkę upiekłam ale teraz zastanawiam się co zrobić z tą szyją. Można ją dodać do kapuśniaku czy nie bardzo?
Wszystkim dziękuję za odpowiedzi, szyja już wykorzystana :) A skórę z odkrojonym tłuszczem dorzuciłam do tłuszczu odlanego spod pieczeni. Wytopiłam razem, wyrzuciłam co się nie stopiło, i teraz zastanawiam się jak z tego zrobić smalec do chleba? Majeranek? Coś jeszcze?
..szyja juz wykorzystana..zrobiony smalec..co dodac ..co wyrzucic?.a co mozna zrobic ze smalcu?.. a co jeszcze mozna ?((( wyrzuc psu !!!..będzie się cieszył..)) a ty bzdurami nie będziesz nikomu zawracac głowy(((jakby to było nie wiadomo co???5-kilogramowy kawał mięsa..((((
A nie niesie cię???Chyba coś nie za bardzo z tobą, albo się nudzisz strasznie...Może ty pasjansa sobie włącz albo inną gierkę a nie wchodzisz tu po to żeby kogoś pojechać...Pewnie ktoś cię dzis wkurzył albo jakiś facet cie nie zechciał...No i trzeba było się jakoś dowartościować co?
Po to jest to forum zeby pytac i opowiadac o tym co sie robi w kuchni. Kurcze jak Ci sie nie podoba nie musisz sie przeciez udzielac, ale nie psuj innym radosci z gotowania.
jeżeli skórka z tej szyi jest nie porwana to możesz szyjkę ugotowac z podrobami obrać zemleć i surową skórkę tym nafaszerować , końce zaszyć i upiec lub ugotować z kaczką.
To nie jest dowcip, jesli masz możliwość poszperać w starych przepisach kulinarnych to znajdziesz wiele ciekawostek, które baaaaardzo Cię zaskoczą i w zasadzie są smaczne i niedrogie w wykonaniu . Kiedyś ludzi nie było stać na wyrzucanie jedzenia i marnotrastwo.
jeżeli skórka z tej szyi jest nie porwana to możesz szyjkę ugotowac z podrobami obrać zemleć i surową skórkę tym nafaszerować , końce zaszyć i upiec lub ugotować z kaczką.
Tak czytam ten wątek i sie zastanawiam: Czy ludzie tutaj na WŻ nie mają bardziej ciekawszych tematów niż ten. Dla mnie kacza szyja to jak kacza d......a no niestey temat żaden i rarytas też.....Odciąc i do kosza albo jak ania205 pisze dać swojemu pupilowi,pewnie sie ucieszy, w co wątpie bo obrywa na nim marna
Kupiłam kaczkę, w środku miała włożoną luźno szyję. Tłuszcz odkroiłam, szyję wyjęłam, kaczkę upiekłam ale teraz zastanawiam się co zrobić z tą szyją. Można ją dodać do kapuśniaku czy nie bardzo?
Myślę, że jak najbardziej mozesz dodać ja do kapusniaku.
spokojnie możesz ugotować kapuśniak ja dodaje też do rosołu
aaa, super, dzięki :)
Jak piekę kaczkę poćwiartowaną to z korpusu i szyjki gotuję rosół jest inny niż z kurczaka ,ale bardzo smaczny
kiedys ugotowalam na resztkach z drobiu flaczki i tez pyszne byly...pozdrawiam
Flaki gotuję na szyjach indyczych , więc kacza też bedzie OK !
Możesz dorzucić do gotowania rosołu. Możesz też upiec jako przekaskę
Wszystkim dziękuję za odpowiedzi, szyja już wykorzystana :) A skórę z odkrojonym tłuszczem dorzuciłam do tłuszczu odlanego spod pieczeni. Wytopiłam razem, wyrzuciłam co się nie stopiło, i teraz zastanawiam się jak z tego zrobić smalec do chleba? Majeranek? Coś jeszcze?
..szyja juz wykorzystana..zrobiony smalec..co dodac ..co wyrzucic?.a co mozna zrobic ze smalcu?.. a co jeszcze mozna ?((( wyrzuc psu !!!..będzie się cieszył..)) a ty bzdurami nie będziesz nikomu zawracac głowy(((jakby to było nie wiadomo co???5-kilogramowy kawał mięsa..((((
A nie niesie cię???Chyba coś nie za bardzo z tobą, albo się nudzisz strasznie...Może ty pasjansa sobie włącz albo inną gierkę a nie wchodzisz tu po to żeby kogoś pojechać...Pewnie ktoś cię dzis wkurzył albo jakiś facet cie nie zechciał...No i trzeba było się jakoś dowartościować co?
Kobieto, wyluzuj.
Po to jest to forum zeby pytac i opowiadac o tym co sie robi w kuchni. Kurcze jak Ci sie nie podoba nie musisz sie przeciez udzielac, ale nie psuj innym radosci z gotowania.
Dla ciebie zamiast kaczki będzie lepsza melisa
jeżeli skórka z tej szyi jest nie porwana to możesz szyjkę ugotowac z podrobami obrać zemleć i surową skórkę tym nafaszerować , końce zaszyć i upiec lub ugotować z kaczką.
...-
To nie jest dowcip, jesli masz możliwość poszperać w starych przepisach kulinarnych to znajdziesz wiele ciekawostek, które baaaaardzo Cię zaskoczą i w zasadzie są smaczne i niedrogie w wykonaniu . Kiedyś ludzi nie było stać na wyrzucanie jedzenia i marnotrastwo.
jeżeli skórka z tej szyi jest nie porwana to możesz szyjkę ugotowac
..i wyjdzie z tego..fujarka ))))z podrobami obrać zemleć i surową skórkę tym nafaszerować , końce
zaszyć i upiec lub ugotować z kaczką.
Tak czytam ten wątek i sie zastanawiam: Czy ludzie tutaj na WŻ nie mają bardziej ciekawszych tematów niż ten. Dla mnie kacza szyja to jak kacza d......a no niestey temat żaden i rarytas też.....Odciąc i do kosza albo jak ania205 pisze dać swojemu pupilowi,pewnie sie ucieszy, w co wątpie bo obrywa na nim marna