Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu

• Autor: Aniula27 Data: 2011-11-19 16:48:35

Kiedys natknełam sie na przepis na paczki które były w pakiecie z przepisem na lukier, w sumie była to taka pomada, cukier nalezało gotować  do jakiegoś momentu i po jeszcze innych magicznych zabiegach wychodził pyszny lukier, zawsze smakował mi lukier na kupnych paczkach i drożdżówkach ale nie potrafie takiego zrobić. Ten przepis to właśnie było coś podobnego ale niestety nie dodałam do ulubionych i nie mogę odnaleźć, naogladałam się tylko tych pulchnych pączków i narobiłam sobie smaka. Może ktoś z Was ma ten przepis lub wie kogo jest?

• Autor: Muchomor Kadafi Data: 2011-11-23 20:12:15

Kiedys natknełam sie na przepis na paczki które były w pakiecie
    z przepisem na lukier, w sumie była to taka pomada, cukier nalezało
    gotować do jakiegoś momentu i po jeszcze innych magicznych zabiegach
    wychodził pyszny lukier, zawsze smakował mi lukier na kupnych paczkach i
    drożdżówkach ale nie potrafie takiego zrobić. Ten przepis to
    właśnie było coś podobnego ale niestety nie dodałam do ulubionych i nie
    mogę odnaleźć, naogladałam się tylko tych pulchnych pączków i
    narobiłam sobie smaka. Może ktoś z Was ma ten przepis lub wie kogo
    jest?

Zrobić taki lukier, jaki robią zawodowi cukiernicy, to w domowych warunkach jest niemal nieosiągalne. Cukier należy gotować w temperaturze 114 (a może 112 stopni - dokładnie nie pamiętam) Prostym zastępstwem jest stopniowe dodawanie soku z cytryny do cukru pudru. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, masz gotowy domowy lukier

• Autor: Aniula27 Data: 2011-11-23 21:31:17

To jednak nie jest to samo bo domowy lukier twardnieje, tamten cały czas pozostaje wilgotny i smak tez jest inny ale skoro twierdzisz że to nieosiągalne to sobie daruję.

• Autor: Muchomor Kadafi Data: 2011-11-24 06:01:07

To jednak nie jest to samo bo domowy lukier twardnieje, tamten cały czas
    pozostaje wilgotny i smak tez jest inny ale skoro twierdzisz że to
    nieosiągalne to sobie daruję.

Aż tak całkiem nieosiagalne to to nie jest. Natomiast musiałabyś sobie sprawić odpowiedni termometr i opanować technologię.

Przypuszczam, że w sklepach Makro można kupić gotowy lukier cukierniczy. Poważnym problemem jest jednak to, że w razie czego będziesz zmuszona kupić wielo-kilogramowe wiaderko.

• Autor: AniaMakut Data: 2011-11-24 13:06:40

lukier gotowany, zwany pomadkowym:

Zagotowujemy pół szklanki wody z łyżką octu, olejkiem rumowym i szklanką cukru. Gęstość syropu sprawdzamy, zanurzając w nim co 2-3 minuty widelec. Gdy z wyjętego widelca ciągną się nitki syropu, zdejmujemy rondel z ognia i przystępujemy do ucierania lukru. Jeśli chcemy, by pięknie lśnił, pod koniec ucierania dodajemy kilka kropli oleju. Lukier jest gotowy, gdy lekko zbieleje.Niewiem czy chodzilo ci o cos takiego ale staram sie pomoc .Lukier ten swietnie rozprowadza sie po paczkach

• Autor: Aniula27 Data: 2011-11-24 20:01:59

Właśnie o to mi chodziło, a czy testowałaś ten przepis?

Przejdź do pełnej wersji serwisu