Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Susza

• Autor: lanntana Data: 2011-11-22 06:55:06

Mija listopad,teoretycznie jeden z najbardziej deszczowych dni w roku,a u nas (okolice Warszawy) przez cały ten miesiąc nie spadła ani jedna kropla deszczu. To już trzeci miesiąc bez deszczu,nie licząc dobnych mżawek,nie pada od połowy sierpnia. Wprawdzie większość roślin zakończyła już wegetację,ale jeśli susza utrzyma się,a wszystko na to wskazuje,będą poblemy na wiosnę. Mamy już czwarty stopień suszy. W lesie sucho,aż trzeszczy pod stopami,na polach  piach. Martwię się o rośliny,dużo zasadziłam w tym roku,a jeśli po tej suchej jesieni nadejdą duże mrozy bez opadów śniegu będzie bardzo,bardzo kiepsko. U Was też tak sucho??

• Autor: kasik:) Data: 2011-11-22 08:03:52

sucho.. niestety bardzo sucho... u nas na wsi ludziom studnie wysychaja a deszczu nie widac :(

• Autor: alicja_bt Data: 2011-11-22 10:07:36

Mieszkam blisko podmokłych terenów ,ale też jakoś sucho , a dla kolorytu to mamy komary strasznie gryzą i pchają się do domu.O tej porze roku nigdy ich już nie było.

• Autor: renataz36 Data: 2011-11-22 11:44:26

Mieszkam w Zawierciu, u nas też susza okropna, deszcz padał chyba w lipcu ostatnio. Grzybów (a mamy teren pieknej Jury Krakowsko- Częstochowskiej) prawie nie było w tym roku. Co prawda nie lubię deszczu i ja za nim nie tęsknię, ale rośliny NA PEWNO.

• Autor: as Data: 2011-11-22 12:03:30

Od września deszczyk był u nas może ze 2 razy. Ja nie lubię deszczu więc się nie martwię. Nie mam żadnych upraw więc też mi to nie przeszkadza. Wiem, że roślinom by się przydał. Jak pomyślę sobie o błocie i kałużach to cieszę się, że jest jak jest.

• Autor: aloalo Data: 2011-11-22 14:50:56

A ja wolałabym parę dni połazić po błocie i kałuzach, niz w przyszłym roku płacić krocie za wszystko.

Ani taka teperatura, ani taka susza nie jest normalna dla naszego kraju przecież. A komary mnie zaskoczyły totalnie!

• Autor: hope30 Data: 2011-11-22 14:59:12

komary mam w pracy(ale  wilgotne powietrze jest w kwiaciarni) i komary mam w domu-potrafią france wlecieć przez okno nie wiadomo kiedy...wychodzi na to,że mieszkają sobie teraz w tujach i innych chaszczach i mają tam super....

• Autor: aleczka Data: 2011-11-22 16:03:01

U nas na Podkarpaciu padało tylko w lipcu i na początku roku jak schodziły śniegi....Pranie robię jak cie moge-czasami trzeba juz pompe w głebinowej studni wyłaczać,mielismy alternatywę -studnie na łące,ale przyszedł mróz i woda w wężu zamarzła:-((generalnie jak tu mieszkamy to tak suchego roku nie było:-(((

Przejdź do pełnej wersji serwisu