Forum

Kuchenne porady

Co z łopatki??

  • Autor: lanntana Data: 2011-11-23 09:55:45

    Dostałam  w pezencie od znajomego masarza 10kg pięknej łopatki. Część upiekę,z części zrobię gulasz,a co z resztą?? Bardzo proszę o pomysły.

  • Autor: iwett Data: 2011-11-23 10:09:07

    Raaany, ale masz fajnego znajomego!!!!!!!!:)

    Możesz część zmielić i zamrozić (mielone zawsze się przyda), możesz również dokupić podgardla lub tłustszego boczku i zrobić kiełbase swojska w słoikach (przepis na WŻ), będzie do kanapek.

  • Autor: cerekm Data: 2011-11-23 10:29:01

    upiecz sobie w calosci jako pieczen;-) (nie mowie ze cale 10 kg ale czesc !!!;-)   )

  • Autor: olusia23 Data: 2011-11-23 10:41:02

    Może skorzystasz z mojego przepisu na łopatkę pieczoną w całości: http://wielkiezarcie.com/recipe66418.html

    Z reszty tak jak piszesz możesz zrobić gulasz. Polecam tak jak ktos pisał powyżej zmielić i do zamrażalnika. Generalnie ja bym zamroziła, część w całosci, część pokrojoną na gulasz, część zmieloną. Możesz skorzystać z tagów na WŻ i znaleźć fajne przepisy z wykorzystaniem łopatki.

  • Autor: panda25 Data: 2011-11-23 11:14:57

    A jeżeli nie masz miejsca w zamrażalniku na tyle mięsa, możesz zrobić np. pulpeciki lub klopsiki w sosie pomidorowym do słoiczków (tylko bez śmietany i mąki w sosie).

    Gotowe mięsko w gorącym sosie wrzucam do słoiczków dopełniam sosem, zakręcam, stawiam do góry nogami aby wieczko się zamkneło (ja stawiam na połowie ręcznika, a drugą połową przykrywam i zostawiam na noc) i gdy będzie już zamknięte i zimne wstawiam do lodówki. U mnie najdłużej chyba stało 1,5 miesiąca i było ok.(podobnie robiłam leczo, młodą kapustkę z koperkiem, chińszczyzne z kurczakiem, zupy, gołąbki)

    Ja tak robię zawsze gdy gotuje pulpeciki bo przeważnie robię cały gar :D, później mam gotowy obiad-wystarczy podgrzać :D

     

  • Autor: Zdzisław Data: 2011-11-23 11:09:17

    10 kg to są dwie łopatki i to z kością. Najlepiej mrozić kawałki 1 - 2 kg.

    Ja bym zrobił kiełbasę.

     

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-23 12:19:29

    Zrazy zawijane z grubszego kawałka, u mnie wolą łopatkę niż szynkę bo jest bardziej soczysta , właśnie mam na kuchni gar z gołąbkami z mielonej łopatki

  • Autor: as Data: 2011-11-23 12:27:00

    Ja z łopatki robię: Kroję odpowiednia ilość mięsa w kosteczkę na gulasz. Jak są ładne plastry to część kroję w plastry do upieczenia lub zostawiam nie pokrojony taki kawałek. Resztę mięsa miele i pakuję w odpowiednich ilościach. Z części mięsa mielonego robię pieczeń do kanapek lub do obiadu.

    Część kroję w kawałki i zapiekam w słoikach by mieć mięsko do kanapek. Surowe mięso, po porcjowane na odpowiednie ilości w woreczkach zamrażam. Często kupujemy większą ilość łopatki ale jest to 2-3 kg, a nie 10

  • Autor: vikunia Data: 2011-11-23 12:54:25

    Część możesz nafaszerować http://wielkiezarcie.com/recipe40753.html

  • Autor: Kluko Data: 2011-11-23 13:26:20

    Możesz też zrobić pasztet :) Ja z czystym sumieniem mogę polecić te dwa: http://wielkiezarcie.com/recipe57256.html i http://wielkiezarcie.com/recipe63828.html

  • Autor: urszulka Data: 2011-11-24 09:30:22

    Mozesz zrobic strogonowa i pomrozic w sloikach

  • Autor: Fiddle Data: 2011-11-24 13:45:43

    strogonowa możesz zrobić, gulasz tak jak napisałaś, zmielić i zamrozić, pieczeń do kanapek...

Przejdź do pełnej wersji serwisu