Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Reklamacja okularów a zwrot kosztów

• Autor: krysia64 Data: 2011-11-23 21:47:28

Witam,

Zwracam się do Was Kochani z prośbą o  porade.

Wyrobiłam sobie okulary które służą mi do pracy,(bez nich juz raczej trudno pracować ) .

Byłam już 3 razy z naprawą owych okularów, a to żyłka wypadła trzymajaca szkło 2 razy , następnym razem wymieniono mi szkło ,gdyż zostało wyszczerbione podczas poprzedniej naprawy ,teraz po miesiącu wyszczerbiły się oba szkła przy mocowaniu, i tu już chyba moja cierpliwosć się kończy do tego optyka.

Chcę już oddać te felerne okulary jako reklamację i żądać zwrotu pieniędzy.

Wiem ze można tak w innych przypadkach, lecz nie wiem jak to się ma do optyka.

Moje pytanie ,  czy  może ktoś z Was miał podobny przypadek?

• Autor: beata66 Data: 2011-11-23 23:03:31

Skontaktuj się z Rzecznikiem Praw Konsumenta :) Zakładam, że tak jak każdą wadliwą rzecz, okulary też można reklamować. Tyle, że musisz mieć dowód zakupu okularów i dowód, że oddawałaś je do naprawy.

• Autor: krysia64 Data: 2011-11-23 23:31:31

Dowód wyrobienia posiadam i rachunek również za nie.

Tyle że nie dostałam zadnego potwierdzenia naprawy okularów, gdyż odbywało się to 2 razy "od ręki" a następną naprawę odbierałam bez żadnego pokwitowania :-/ na  następny dzień .

• Autor: beata66 Data: 2011-11-23 23:45:24

Mam znajomą, która  kiedyś była takim rzecznikiem. Pamiętam, jak powtarzała, że każdą rzecz, którą się kupi, można reklamować. I nie obowiązuje coś takiego " Po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się...". Myślę,że warto dowiedzieć się, gdzie i w jakich godz. urzęduje ów rzecznik praw konsumenta. U mnie akurat w ratuszu miasta. Podejdź,zapytaj, a potem śmiało walcz o swoje. Okulary nie są tanie...coś o tym wiem ;) Powodzenia Krysiu!

Przejdź do pełnej wersji serwisu