Forum

Zwierzyniec

jeszcze żywy KARP

• Autor: mahika Data: 2011-11-27 21:50:28

od lat "walczę" jak umiem, jak mogę z tym krwawym akcentem świąt...

Dziś zostawię link, bo jest mało czasu, na podpisanie petycji, kto ma ochotę

http://www.klubgaja.pl/zwierzeta/karpie/

PETYCJA

Termin wysyłania petycji mija 8.12.
    Więc prosze kto moze to niech wyśle.

Z góry dziękuję.

PS. W mailu który dostałam od GAJI, była informacja, że można wysłać faxem ( 33 812 36 940) lub mailem ( klubgaja@klubgaja.pl)
    Ja juz wydrukowałam, będę zbierać podpisy i wyślę pocztą.

• Autor: BlackOnion Data: 2011-11-28 06:06:11

Znowu zaczynacie przedświąteczny cyrk? A gdzie Wasza empatia do drobiu hodowanego w warunkach tragicznych - nie mówię już nic o sposobie transportu i uboju... A gdzie Wasza empatia do świnek, krówek i jagniątek? A krewetki, homary, ostrygi i raki? A śledzie, makrele, tuńczyki .....  Tak można bez końca....

A co z losem biednych niosek żyjących w klatkach praktycznie bez możliwości ruchu? Karmionych wszelkim bioseptycznym świństwem - żeby nie zdechły zanim nie zarobią na siebie i właściciela 'jajczarni' ?

A wy upieracie sie by ratować karpia - typowa polska jednorazowa zadyma, jak wigilia dla bezdomnych ( a później niech sobie przez cały rok jedzą co chcą )..... jacy my jesteśmy z siebie wtedy dumni - toć przecież nasz katolicki obowiązek spełniony. Teraz można cały rok robić swoje z czystym sumieniem.

Litości, skończcie z tym...

Ps. Znam ludzi którzy wierzą , że rośliny też czują. A do kwiatków trzeba mówić by ładnie rosły... Aż strach pomyśleć o tym przy tarciu ziemniaków na placki.....

• Autor: mahika Data: 2011-11-28 08:11:10

na stronie GAJI są różne akcje prowadzone.
    wystarczy poczytać....

To mój pierwszy i ostatni temat jaki tu zakładam.
    Nie liczyłam na zrozumienie,
    ale miałam nadzieje że unikne chamskich komentarzy.

Nie prosiłam o dyskusję.
    kto chce to sie przyłączy, a kto nie - temat ominie.

Dla mnie to było ważne, jeśli dla ciebie nie, to przynajmniej mi nie dokuczaj
    i kto ZACZYNACIE, ROBICIE.
    ja tylko prosiłam o wypełnienie ankiety,
    masz coś do mnie to mów do mnie a nie do wszystkich

przykro...

• Autor: smakosia Data: 2011-11-28 08:36:38

Mahiko,  proszę nie sugeruj się tą jedną wypowiedzią, nie trać wiary w to, że są tu ludzie, którzy myślą tak, jak Ty. Zakładam nawet, że takich jest więcej. Działalność Klubu Gaja jest powszechnie znana i robi duuużo dobrego. 

Wiem, że nie założyłaś wątku żeby oceniać ten klub a jedynie w celu informacyjnym. Jeśli komuś temat nie jest obojętny ma link i pewnie go wykorzysta. Mam nadzieję, że inne osoby zrozumieją to i nie będą traktować tego wątku, jako miejsca do słownych przepychanek. 

• Autor: mahika Data: 2011-11-28 08:59:35

Masz rację.

To tylko jedna wypowiedź.

Wierze że jak ktoś chce to skorzysta z linku który podałam,
    a jak nie, to przemilczy chociaż z uwagi na uczucia innych.

Dziekuję smakosiu.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-11-28 09:26:56

Od zawsze zastanawiałam się jaki jest sens w sprzedawaniu żywych karpi co to za tradycja? kilka lat temu miałam okazję być w gospodarstwie rybnym i właściciel od razu usypiał ryby, nikt z klientów nie chciał zywych. Śledzi ani innych ryb przecież nie kupujemy żywych .

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-29 13:30:19

Mahiko, ja w tym komentarzu  nie widzę nic chamskiego, ale muszę przyznać autorowi tego postu że ma rację, taka jest prawda!  O karpiu już napisałam swoje zdanie:)

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 17:50:12

Ja wiem że różne słowa są przez różne osoby odbierane

Gdyby dla mnie nie był, to bym nie zwróciła na te słowa uwagi.

Sprawiły mi jednak przykrośc, co zaznaczyłam w wypowiedzi powyżej.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-28 22:52:19

No to mnie teraz zastrzeliłeś z tymi ziemniakami, musi ich strasznie boleć, jak ich obieram i tre:))Bez karpia nie wyobrażam sobie świąt, ale rzeczywiście te karpie meczące sie w torbach foliowych to bezduszność i ludzka głupota.Dlatego mój mąż   po przywiezieniu do domu, zaraz je zabija , A jak kupuje,to przynosi ze sklepu w wiaderku z wodą.

• Autor: smakosia Data: 2011-11-29 14:17:35

MR, "Gaja" dlatego robi tę akcję żeby problem nie był rozwiązywany jedynie przez kupującego, który niesie tego karpia do domu w wiaderku, ale również w momencie, kiedy jest wyławiany. Musimy myśleć trochę "szerzej" a nie jedynie z perspektywy własnego "gospodarstwa domowego".

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 17:44:38

Dlatego mój mąż   po przywiezieniu do domu, zaraz je zabija , A jak kupuje,to przynosi ze sklepu w wiaderku z wodą.

to już coś.

U nas na targu facet po kilka dni woził w takich małych beczułkach
    wiadomo ze wszystkich nie sprzedał.

Karpie ledwo żywe, lądowały w siatkach, a jak ktoś prosił o zabicie, to łapał za ogon i trzaskał nimi o krawężnik....

własnie po to jest ta akcja, MR, żeby nie meczyc zwierząt.

To wazne... Chociaż tyle i aż tyle...

• Autor: crizz Data: 2011-11-28 23:06:55

już od wielu lat nie zabijam karpi młotkiem, czego nie mogłem znieść od zawsze, ale to tradycyjnie była domena tzw. mężczyzn w domu..

teraz kupuję tylko filety, ale przecież te filety są dlatego że ktoś te karpie zabił..

• Autor: smakosia Data: 2011-11-29 07:54:17

Zgadza się - są zabijane. Jednak właśnie o to chodzi żeby były sprzedawane jak pozostałe ryby. Po co je tłoczyć w ciasnych pojemnikach, transportować a potem jeszcze męczyć w foliowym worku, papierze itp. (przenosząc do domu). 

W mojej pracy bardzo szybko zostały zapełnione dwie listy - nikt nie miał wątpliwości, że to słuszna akcja. 

• Autor: makusia Data: 2011-11-29 11:45:41

Dokładnie, zabić, a nie męczyć, to wielka róznica, i o to w tej akcji chodzi. 

Też lubimy karpia, ale gdy widzę je przed świętami, ściśnięte w małych "basenikach", prawie bez wody, pocharatane, poranione.... to okrutne... i trzeba coś z tym robić, tak więc popieram akcje, i roześlę listy. 

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 17:41:11

zebrałam ok. 40 podpisów.

Jeszcze mam trochę czasu, Będzie więcej ha ha :)

Dziekuje Smakosiu, Tobie i współpracownikom :)

• Autor: smakosia Data: 2011-11-29 18:31:18

Oj nie dziękuj, bo tak naprawdę wszyscy robimy to również dla siebie. Ja się cieszę, że "Gaja" zajęła się (również) tym tematem i dzięki temu mamy szansę przyłączyć się do akcji.

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 18:43:29

czasem to aż strach sie odezwac.

Ale warto.

• Autor: crizz Data: 2011-11-29 21:00:25

masz mój głos.. i nie bój się odezwać w żadnej sprawie..

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 21:11:46

dziekuję! :D

• Autor: crizz Data: 2011-11-29 21:12:00

w jakiejkolwiek sprawie, oczywiście.. przepraszam za slangowy skrót myślowy..

• Autor: mysha2006 Data: 2011-11-29 15:33:30

Ja chciałam kupić dzisiaj karpia w sklepie. Zapytałam panie czy mi go od razu "przeprawią na tamten świat". Nie wolno im. Tak samo jak nie wolno sprzedawać komuś kto nie ma swojego wiaderka żeby go zabrać w nim do domu. No to akurat rozumiem, bo nie znoszę widoku ryby rzucającej się w np. reklamówce. Ale co z zabiciem?? To teraz wytłumaczcie mi jak mam zjeść karpia?? Skoro muszę kupić żywego. Mam go takiego ruszającego się opanierować i żywego wrzucić na patelnię?? Czy zabijanie tłuczkiem w domu jest humanitarne??

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-29 17:10:26

Można kupić filety w sklepie z karpia, albo poprosić męża żeby go zabił. Co mają powiedzieć ludzie mieszkający na wsi którzy mają kury , kaczki i inne zwierzęta ,muszą je zabić żeby zjeść.:(

• Autor: mysha2006 Data: 2011-11-29 17:18:55

Mój mąż nie zabije :) jak on się do tego zabierze to z karpia zostanie miazga :) a tak na poważnie to nie ma sumienia. No w tej sytuacji będę musiała kupić filety, wyjścia nie mam. Ale nie rozumiem przymusu kupienia żywej ryby, która i tak musi być w efekcie końcowym martwa. Co do kaczek itp. wszystkie zwierzęta trzeba zabić żeby zjeść, nie da się inaczej. W sklepach nie sprzedają żywych kur, które musisz sobie sama zabić w domu :) Pierwszy raz się spotykam z takim problemem, zawsze jak kupowałam to pytali czy żywy, czy zabić i wypatroszyć. 

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 17:40:34

chyba wiedza najlepiej jak to zrobic szybko i prawie bezboleśnie :(

własnie o to chodzi, żeby kupic te karpie filetowane, żeby były sprzedawane jak inne ryby.

Kropka.

Kto chce to podpisuje i wysyła.

Kto nie, to czy mozna powstrzymac sie od tego typu komentarzy?

Dla mnie to wazne. Bardzo.

Na tyle że zdecydowałam się po raz pierwszy Was o coś poprosic.

Tak po prostu.

proszę nie nawoływac do niepodpisywania petycji o którą proszę
    negowaniem jej celu.

Karmicie pieski klikaniem, proszę o to samo, pomoc, dlaczego to niszczyc?

• Autor: mysha2006 Data: 2011-11-29 18:20:27

Ale nikt nie nawołuje do "niepodpisywania", my po prostu rozmawiamy na temat karpia. Wymieniamy zdania i tyle, nie musisz się denerwować bo źle niektórych odbierasz :)

• Autor: mahika Data: 2011-11-29 18:30:39

nie denerwuje sie,

ale pisanie o tym że akcja jest bez sensu bo, bo, bo...

nawołuje do negowania akcji.

Dla mnie ona ma sens, i jest ważna

jak klikanie dla piesków czy inne akcje "oddaj swój głos"

nikt wtedy nie pisze "to bez sensu, bo dzieci w afryce głodują, a my tu na pieski bedziemy klikac..."

cała opisana akcja i to dlaczego napisałam o tym karpiu jest w artykule klubu Gaja

• Autor: mysha2006 Data: 2011-11-29 18:43:41

Ale tylko jedna osoba napisała, że to bez sensu, nie wszyscy tak myślą. Ja pozwoliłam sobie poruszyć tutaj inną kwestię i tyle co nie znaczy, że neguję akcję.

• Autor: Mama AZK Data: 2011-12-15 12:55:37

Na szczęście ja nie mam takich dylematów. U nas w rodzinie nikt nie lubi karpia, więc go po prostu nie kupujemy...

• Autor: darai Data: 2011-11-29 21:15:08

Mój głos oczywiście masz i postaram się o dodatkowe. :)

• Autor: mirekk_m Data: 2011-12-14 22:20:13

od lat "walczę" jak umiem, jak mogę z tym krwawym akcentem świąt...Dziś
    zostawię link, bo jest mało czasu, na podpisanie petycji, kto ma ochotę
      http://www.klubgaja.pl/zwierzeta/karpie/ PETYCJATermin wysyłania
    petycji mija 8.12.Więc prosze kto moze to niech wyśle.Z góry
    dziękuję.PS. W mailu który dostałam od GAJI, była informacja, że
    można wysłać faxem ( 33 812 36 940) lub mailem ( klubgaja@klubgaja.pl)Ja
    juz wydrukowałam, będę zbierać podpisy i wyślę pocztą.

pozostaje trawa na łące

• Autor: mahika Data: 2011-12-15 13:14:26

prośba jest nieaktualna.

Chyba kazdy wie co chciałam przekazać.

Dziękuję tym co wypełnili ankietę, dziekuję tym którzy nie znęcaja się nad zwierzętami.

Dziekuję za docinki...

I proszę o zamknięcie tematu o ile to możliwe.

• Autor: makusia Data: 2011-12-15 13:18:49

prośba jest nieaktualna. Chyba kazdy wie co chciałam
    przekazać. Dziękuję tym co wypełnili ankietę, dziekuję tym
    którzy nie znęcaja się nad zwierzętami. Dziekuję za docinki... I
    proszę o zamknięcie tematu o ile to możliwe.

Jetem zdania że czym więcej będzie się mówić na ten temat, do większej ilości osób to dotrze, że nie chodzi o to aby nie jeść mięsa, tylko o to aby zwierzaków przed tym, i wogóle nie męczyć.  

• Autor: mahika Data: 2011-12-15 13:39:38

bo to o to właśnie chodzi...

a tam... :(

• Autor: Natka13 Data: 2011-12-15 16:15:24

Ja mam co roku powazny dylemat, w 100% zgadzam się z faktem, że karpie są trzymane w skandalicznych warunkach, a z drugiej strony UWIELBIAM KARPIA i nie wyobrażam sobie świat bez niego... Mrożony też był trzymany w podobnych warunkach, więc tak naprawde nie wiadomo co robić... Chyba samemu sobie złowić...

• Autor: mahika Data: 2011-12-15 16:24:27

:)

Moze nie był.

w moim mieście juz tylko 2 sklepy oferują "żywe" karpie.

Mam pare ciekawych linków ;)

http://www.rp.pl/artykul/9132,767582-Los-karpi-w-rekach-prokuratorow.html

http://wyborcza.pl/1,75478,10819002,Droga_krzyzowa_karpia__kontrowersyjna_sztuka.html

I sztuka "Człowiek i Karp"

http://www.klubgaja.pl/_pliki/artur_palyga_czlowiek_i_karp.pdf

Dopisano 11-12-15 16:36:04:

http://www.rp.pl/artykul/9132,767582-Los-karpi-w-rekach-prokuratorow.html

http://wyborcza.pl/1,75478,10819002,Droga_krzyzowa_karpia__kontrowersyjna_sztuka.html

http://www.klubgaja.pl/_pliki/artur_palyga_czlowiek_i_karp.pdf

Przejdź do pełnej wersji serwisu