Zabieram się do zrobienia tortu dla synka na niedzielną uroczystość urodzinową.Mam parę pytań dotyczących tortu Mikado,bardzo Was proszę,kochani,o pomoc. Czy spód od tortownicy do pieczenia placków posypać bułką tartą? Czy placki zdejmować gorące,czy poczekać,aż wystygną? Tort muszę upiec dziś, jutro cały dzień jestem w pracy,wrócę późno i będę "padnięta" ,więc nie dam rady nic zrobić,czy tort może trochę "postać"? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki,poczytałam trochę komentarze,zależy mi bardzo,aby tort był udany.
Robiłam tak jak Kasia, niczym nie sypałam i zdejmowałam gorące:)
Sporo przy tym grzebania, ale efekt fajny, choć dla mnie nieco mdły i od następnego razu postanowiłam robić krem np cytrynowy + bita śmietana, lub krem jak z przepisu, ale śmietanę mniej słodką i z sokiem z cytryny:)
Zabieram się do zrobienia tortu dla synka na niedzielną uroczystość urodzinową.Mam parę pytań dotyczących tortu Mikado,bardzo Was proszę,kochani,o pomoc. Czy spód od tortownicy do pieczenia placków posypać bułką tartą? Czy placki zdejmować gorące,czy poczekać,aż wystygną? Tort muszę upiec dziś, jutro cały dzień jestem w pracy,wrócę późno i będę "padnięta" ,więc nie dam rady nic zrobić,czy tort może trochę "postać"? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki,poczytałam trochę komentarze,zależy mi bardzo,aby tort był udany.
ja spodu niczym nie sypalam, a placki zdejmowalam gorace i odkladalam do ostygniecia. A tort im stoi dluzej tym jest lepszy :)
Robiłam tak jak Kasia, niczym nie sypałam i zdejmowałam gorące:)
Sporo przy tym grzebania, ale efekt fajny, choć dla mnie nieco mdły i od następnego razu postanowiłam robić krem np cytrynowy + bita śmietana, lub krem jak z przepisu, ale śmietanę mniej słodką i z sokiem z cytryny:)
lanntano ja kupiłam papier do pieczenia taki specjalny żeby ciasto nie przywierało - w Rossmanie za 3 zł
Wystarczy raz posmarować formę i nastepne placki kłaść już bez smarowania. Placki zaraz po upieczeniu zdejmuję z blaszki.
Tort zrobił furorę na spotkaniu rodzinnym!! Mam zrobić taki sam na święta.Naprawdę,super przepis!!