Myślałm już też o takiej sałatce , ale chciałam żeby była taka trochę "inna"...może jakiś nietypowy składnik , albo sposób podania i oczywiście żeby mogła ją zrobić 9 latka :)
Ja robie salatke z sałaty lodowej - słata lodowa pokrojona na drobne kawałki, pomidor, rzodkiewka ( lub rzodkiew biała ), ogórek pokrojony w plasterki albo starty na tarce. Do tego sos - koperek, troche czosnku, jogurt, odrobina majonezu.
Poszukuję przepisu na sałatkę na szkolny konkurs zdrowa żywnośc . Może ktoś ma jakiś ciekawy niezbyt drogi i mało skomplikowany przepis?
Moim zdaniem na konkurs, to powinnaś sama wymyślić sałatkę.
To konkurs dla dzieci z 3 klasy szkoły podstawowej , raczej nie mają specjalnych zdolności kulinarnych...
A może po prostu sałatka a'la grecka? Taka najzwyklejsza: sałata, pomidor, ogórek, ser feta i sos na bazie oliwy.
Myślałm już też o takiej sałatce , ale chciałam żeby była taka trochę "inna"...może jakiś nietypowy składnik , albo sposób podania i oczywiście żeby mogła ją zrobić 9 latka :)
No wiesz, te warzywa, które wymieniłam możesz podac warstwowo w pucharku deserowym, a 9-latka chyba by sobie z nią poradziła.
Albo zró pomidory z mozzarellą i oliwkami. O ile sie nie mylę na WŻ jest super przepis.
:) też myślę że sobie poradzi,może rzeczywiście jakoś inaczej ułoży warzywka...Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Aneta
Ja robie salatke z sałaty lodowej - słata lodowa pokrojona na drobne kawałki, pomidor, rzodkiewka ( lub rzodkiew biała ), ogórek pokrojony w plasterki albo starty na tarce. Do tego sos - koperek, troche czosnku, jogurt, odrobina majonezu.
Uwielbiam taką sałatke.
a moze tak
pekińska
pomidor
ogórek
kukurydza
por
i sos np jogurtowy lub na bazie oliwy?
lub
pekińska
marchewka(starta)
por lub cebula(ale pora łatwiej pokroić)
sok z połowy cytryny+cukier 1 łyżeczka
i majonez+jogurt w proporcji pół na pół(lub sam jogurt)
A może jakiekolwiek warzywa z sosem winegret musztardowym.
Ja zapraszam cię do mojej "sałatkowni": http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=137720
z pewnością coś znajdziesz.
W szczególności polecam ci tą:
http://wielkiezarcie.com/recipe63127.html
Sałatka brokulowa pyszna ,żeby bylo bardziej zdrowo możesz zamiast majonezu zrobic sos na bazie jogurtu.