Forum

Kuchenne porady

Jak ozdobić pierniczki świąteczne?

  • Autor: barbara-r Data: 2011-12-06 19:03:32

    bardzo bym prosiła o pomoc :)

    jak ozdobić pierniczki może ma ktoś pomysł :)

  • Autor: panda25 Data: 2011-12-06 19:21:42

    Ja właśnie dzisiaj dostałam zamówione przez allegro barwniki ja będę ich używać do lukru.

    Na mokry lukier możesz przyklejać co zechcesz:

    Posypki kolorowe,

    Posypkę waflową

    Perełki złote, srebrne,

    są też malutkie gwiazdeczki, serduszka, oj dużo by wymieniać...

    Musisz pójść do sklepu w którym jest duży wybór takich rzeczy i pomysły same wpadną do głowy.

    Polecam też allegro, taniej, szybko, i duży wybór.

    Ja kupowałam od użytkownika: king_food (przesyłka błyskawiczna, towar super dzisiaj testowałam, wszystko bezpiecznie zapakowane)

     

  • Autor: barbara-r Data: 2011-12-06 19:32:51

    Raz jedyny kupiłam barwniki na allegro nie miałam szczęscia .Jeśli masz jakąś dobrą firme to prosze podpowiedz.Jakie są lepsze w proszku żelu czy płynne :)

  • Autor: panda25 Data: 2011-12-06 20:34:14

    Ja kupiłam barwniki w płynie buteleczki po 6 ml.

    Sprzedający jak w poście wyżej king_food.

    Poniżej zdjęcia zamówionych przezemnie rzeczy.

    Kilka na próbę :D

  • Autor: lexi27 Data: 2011-12-06 22:11:40

    Zdecydowanie polcam proszkowe. W płynie po ich otwarciu pomimo tego , że miały długi okres ważności wywietrzały i nie nadawały się nastepnego roku do użycia, a kolor był prawie niewidoczny.

  • Autor: makusia Data: 2011-12-06 20:21:59

    Może ten artykuł Ci pomoże http://wielkiezarcie.com/article64787.html

  • Autor: Aniula27 Data: 2011-12-06 21:15:09

    Ja zdecydowanie jestem fanką lukrowania jedynie na biało, próbowałam już inaczej ale pierniki nie mają już dla mnie takiego uroku, mam całe pudełko barwników ale do tego celu nie używam ich w ogóle, szczerze polecam barwniki firmy Willton, bardzo wydajne, nie rozrzedzają lukru i mają ładne odcienie.

    A to moje pierniczki, zachęcam do spróbowania tak zwyczajnie, na biało

  • Autor: barbara-r Data: 2011-12-06 21:47:02

    Ja zdecydowanie jestem fanką lukrowania jedynie na biało, próbowałam
    już inaczej ale pierniki nie mają już dla mnie takiego uroku, mam całe
    pudełko barwników ale do tego celu nie używam ich w ogóle,
    szczerze polecam barwniki firmy Willton, bardzo wydajne, nie rozrzedzają
    lukru i mają ładne odcienie. A to moje pierniczki, zachęcam do
    spróbowania tak zwyczajnie, na biało

    przepiękne są twoje pierniczki :)

  • Autor: Dorotaxx Data: 2011-12-06 22:21:39

    cudne :-))))))

    Piekłas ze swojego przepisu??

  • Autor: Aniula27 Data: 2011-12-07 10:34:21

    Tak, mam dużo przepisów ale pierniki do dekorowania  zawsze robię ze swojego.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-10 19:28:43

    Cudne!!!!!!

     

  • Autor: cuma Data: 2011-12-11 16:02:53

    Prześliczne !!! Jak ty to robisz, że lukier jest tak misternie położony! Z całą pewnością masz wielki talent i cierpliwość, ale nic Ci się nie rozmazuje! Zdradź jesli możesz, jakie proporcje uzywasz do lukru i przy pomocy czego go nakładasz ,że są takie cieniutkie linie! Ja próbowałam , ale kurcze  często wszystko mi sie zlewa..((( O rany, a  te krateczki i namalowane śnieżynki - Cudo!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2011-12-06 22:25:26

    Mnie tak jak Ani najbardziej podobają się pierniczki dekorowane białym lukrem.

    Jeśli chcesz jednak kolorowe to kup barwniki w żelu lub proszku.Gdybyś nie chciała za dużo wydawać na barwniki to możesz kupić gotowe pisaki tortowe Oetkera.Nadają się znakomicie.Nie rozlewają się i szybko wysychają.W takim opakowaniu masz biały,żółty,zielony i czerwony.Dzieciaki najbardziej cieszą takie kolorowe pierniczki

  • Autor: megii013 Data: 2011-12-06 22:52:41

    mi coś takiego wyszło, robilam tak na szybko, dużo lepszy jest lukier z bialka i pudru (bo jest bielszy)niż pudru i wody

  • Autor: misia2004 Data: 2011-12-07 08:37:49

    Ja będę ozdabiała lukrem z białek tylko właśnie nie wiem kiedy to zrobić. Już wyczytałam, że jeśli lukrem z białek to parę dni przed jedzeniem pierniczków. Tylko właśnie nie wiem czy one najpierw mają zmięknąć czy lukruje się na jeszcze twarde pierniczki? Pierniczki piekłam z przepisu Wkn:)

  • Autor: Aniula27 Data: 2011-12-07 10:37:38

    Ja lukruję lukrem z białek co roku i pierniczki są jedzone przez conajmniej dwa tygodnie, jak dotychczas nikomu nie zaszkodziły, myślę że taka ilość cukru robi swoje.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-10 19:30:45

    Do ciasta piernikowego radze dodać nieco ... pieprzu. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu