Forum

Kuchenne porady

Pierogi z farszem z mięsa drobiowego

  • Autor: peggy83 Data: 2011-12-08 12:05:56

    Zrobiłam przegląd w mrożonkach i znalazłam sporą ilosć mięsa drobiowego porosołowego... tu woreczek, tam woreczek. Myślę z części zrobić farsz do pierogów (Młoda lubi mięsne), ale waham się czy napewno z samego drobiowego to wyjdzie.  

    Dodam, że nigdy nie robiłam pierogów z mięsem, a wiem, że moja mama robi je z mięsa z łopatki, i takie też Młoda lubi... Czy z drobiowego też będą dobre... czy raczej sobie odpuscić ten eksperyment? Moze ktoś już próbował i coś poradzi....?

  • Autor: mahika Data: 2011-12-08 12:29:10

    u nas zawsze były z drobiowego - porosołowego.

    do tego mięsa można dać kawałek obgotowanej wątróbki jak lubicie,

    podsmażona cebulę w kosteczke.

    I kilka łyżek masła.

    Zalezy ile farszu, ile mięsa.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-08 13:19:25

    Wyjdą .Dodaj przyprawy tak jak lubicie, możesz tez zrobić pyzy lub zapiekanki.

  • Autor: gosiekb Data: 2011-12-08 14:00:49

    Ja z takiego miesa robie farsz do uszek ale z czesci zawsze robie pierogi, taki farsz wykorzystuje rowniez do robienia pasztecikow- przepis w moich przepisach :)

  • Autor: ajlati Data: 2011-12-08 14:10:09

    moja mama pracuje w firmie która robi pierogi domowe i jednym z ich rodzajów pierogów są pierogi z mięsem drobiowym :) więc śmiało rób.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-12-08 23:29:04

    Nożesz jak najbardziej,z wątróbką czy bez (ja wolę te pierwsze),z cebulą,mozna z dodatkiem podsmażonej słoninki lub boczku.Równie dobrze możesz zrobić knedle lub pyzy-do tych nie daję wątróbki.Jeszcze mniej pracy,niż przy pierogach

  • Autor: peggy83 Data: 2011-12-09 09:29:07

    Dziękuję za rady ! :) Zawsze na Was można liczyć :) 

    Zrobiłam takie pierożki na kolację, wyszły bardzo dobre... jak dla mnie to chyba nawet lepsze niż z mięsem wieprzowym, takie delikatne i ten mięsny zapach nie był taki intensywny, ostry. A Młoda, pomimo że zjadła obiad w przedszkolu, to i tak zmiotła kilka sporych sztuk i pochwaliła, ze pyszne :)

    Dodałam do farszu usmażoną na złoto cebulkę (sporo jej było, część zmieliłam razem z mięsem....), doprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Zastanawiałam się nad majerankiem, ale ostatecznie zrezygnowałam z jego dodania. 

    Takie pierogi to dobry sposób na mięso z rosołu, bo pasztet już się nam troszkę przejadł. Fajnie, że mięsko się nie zmarnuje :)

    Dziękuję raz jeszcze, pozdrawiam serdecznie ! 

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-09 11:09:39

    Ja akurat dziś będę robiła te pierogi. Więc dokładnie obieram mięsko z kostek  , cebulę z pieczarkami smażę na patelni z oliwą. Potem wszsytko mielę i doprawiam solą i pieprzem.

  • Autor: peggy83 Data: 2011-12-09 17:59:32

    Fajne takie z pieczarkami... odmiana by była.... Laugasel, jeśli tu jeszcze zajrzysz napisz ile dajesz mniej więcej tych pieczarek w stosunku do mięsa :)

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-09 18:50:23

    Przepraszam dopiero co zajrzałam. Ja używam mrożonych pieczarek pół paczki. Ile byś nie dała będzie dobrze, bo farsz dzięki nim bardziej dellikatny i aromatyczny.

  • Autor: peggy83 Data: 2011-12-10 11:37:11

    Dziękuję, z pewnością spróbuję! :)

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-10 08:11:07

    Ja też często robie z drobiowego mięso po obraniu miele podsmażam cebulke , mieszam z mięsem  dodaje ogórek kiszony pokrojony bardzo drobno .Pycha :)

  • Autor: peggy83 Data: 2011-12-10 11:38:04

    Też ciekawy pomysł... Mały uwielbia kiszone ogórki, dla niego będzie super :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu