Kilka razy gotowałam tzw serwatczankę-tu bez chrzanu się nie obejdzie.Poza tym sos chrzanowy,do jajek lub ozorków.Chrzan do mięs i jajek mieszam z zurawiną.Sos śmietanowo-chrzanowy,do surówki z kalarepy.
Przede wszystkim do sporzadzenia "chrzanu", takiego dodatku do mięs i wędlin - jajka na twardo ścieram na drobnych wiórkach tarki, do tego chrzan, sól, cukier do smaku i śmietana. Można dodać też utarte jabłko. Pycha, a na każde swięta /choć nie tylko/ obowiązkowy. Robię też ruloniki z szynki w galarecie, gdzie plastry szynki nadziewam np. serem białym wymieszanym z chrzanem i ewentulnie jajkiem.
Uwielbiam ozora wołowego w sosie chrzanowym i schab faszerowany jajkiem , chrzanem i masłem w galarecie. Daję chrzan do tartych czerwonych buraków i wychodzi pyszna ćwikła, na wigilię chrzan mieszam z gęstą śmietaną i jemy do ryby.Daję również 2 łyżki do białego barszczu.
Robię jeszcze chrzan gotowany, na serwatce, zagęszczam mąką i wychodzi pyszny chrzan podobny do budyniu, delikatny i aksamitny, doskonały do wędlin , jajek i mięs.
Jestem ciekawa do jakich potraw oprócz żurku czy ćwikły można dodać chrzan ze słoika?
Można ugotować sos chrzanowy do jajek lub mięsa. Chrzan dodaje po zdjęciu z ognia i podaje do obiadu na ciepło. Majonez tez mieszam z chrzanem.
Ja robię białą kiełbase w sosie chrzanowym i dokładnie dodaje go po zdjęciu z ognia , z chrzanem ucieram też ugotowanę żółtka np. do wędliny
Kilka razy gotowałam tzw serwatczankę-tu bez chrzanu się nie obejdzie.Poza tym sos chrzanowy,do jajek lub ozorków.Chrzan do mięs i jajek mieszam z zurawiną.Sos śmietanowo-chrzanowy,do surówki z kalarepy.
Przede wszystkim do sporzadzenia "chrzanu", takiego dodatku do mięs i wędlin - jajka na twardo ścieram na drobnych wiórkach tarki, do tego chrzan, sól, cukier do smaku i śmietana. Można dodać też utarte jabłko. Pycha, a na każde swięta /choć nie tylko/ obowiązkowy. Robię też ruloniki z szynki w galarecie, gdzie plastry szynki nadziewam np. serem białym wymieszanym z chrzanem i ewentulnie jajkiem.
O,z tego pomysłu na"chrzan" sama skorzystam.
Co do sera,zapomniałam,czasem robię pate-ser plus chrzan,do chleba.
Jajka w sosie chrzanowo- koperkowym jako dodatek do obiadu.
http://wielkiezarcie.com/recipe393.html u nas jak u poprzedniczek i przede wszystkim do tej zupy
My dodajemu chrzan do białej kiełbasy, a także do galaretek z nóżek:) Pychaaa!
Uwielbiam ozora wołowego w sosie chrzanowym i schab faszerowany jajkiem , chrzanem i masłem w galarecie. Daję chrzan do tartych czerwonych buraków i wychodzi pyszna ćwikła, na wigilię chrzan mieszam z gęstą śmietaną i jemy do ryby.Daję również 2 łyżki do białego barszczu.
Robię jeszcze chrzan gotowany, na serwatce, zagęszczam mąką i wychodzi pyszny chrzan podobny do budyniu, delikatny i aksamitny, doskonały do wędlin , jajek i mięs.
zupa chrzanowa, choć lepiej utrzeć.. przepis jest gdzieś na WŻ
surówka z tartej marchwi + chrzan + ew. cukier, rodzynki itp.
lubię gotowany szponder z rosołu w sosie chrzanowym..
barszcz czerwony z chrzanem i śliwkami..
pewnie jeszcze z parę rzeczy by się znalazło, ale głowa mnie boli..