Forum

Kuchenne porady

lukier z białka

• Autor: bambi4 Data: 2011-12-10 10:40:35

chcę zrobić lukier białka na chatkę z piernika, którego jeszcze nigdy nie robiłam. Czy ktoś wie ile taki lukier może wytrzymać na piernikach? Bo trochę boję się przez to surowe białko, że coś się z tym zacznie dziać po kilku dniach.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-12-10 11:12:19

Nic się nie stanie, lukier zastygnie na kamień,Takie domki nie są raczej do jedzenia, służą jako dekoracja:)

http://mojewypieki.blox.pl/2010/12/Domek-z-piernika.html

• Autor: Wkn Data: 2011-12-10 11:38:10

Nic się nie będzie działo, ewentualnie po kilku tygodnia zacznie się delikatnie kruszyć i odpadać.

Lukier z białka utrzepanego z cukrem jest śnieżnobiały i zastyga w niezwykle dekoracyjne śnieżne czapy. Wspaniale nadaje się do dekorowania świątecznych pierników. Jest też bardzo smaczny, tylko trzeba mieć jajka z pewnego źródła (przebadane, aby nie zjeść wraz z surowym jajkiem bakterii salmonelli), a oprócz tego wyszorować je dokładnie pod gorącą wodą, a potem sparzyć, aby do lukru nie przedostały się zanieczyszczenia znajdujące się na skorupce.

• Autor: Alll Data: 2011-12-10 12:08:48

Możesz także kupić substytut białka kurzego ( białko w proszku). Myślę jednak, że nie warto bo niestety jest dosyć drogi.

• Autor: bambi4 Data: 2011-12-10 13:44:15

dzięki;)

o substytucie jeszcze nie słyszałam:O

• Autor: olusia23 Data: 2011-12-10 15:51:04

Ja ostatnio robiłam lukier z białek po raz pierwszy i jestem nim zachwycona. Co prawda ciasteczka nie były zbyt długo, ale i tak świetnie się rozprowadzał, dobrze smakował i szybko zastygał. Do dekoracji ciastek, domków i domowych wypieków jest według mnie niezastapiony. Tak wygladały ciasteczka udekorowane tym właśnie lukrem:

• Autor: bambi4 Data: 2011-12-10 19:59:00

śliczne:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu