Forum

Kuchenne porady

Śledzie po kaszubsku

  • Autor: BEATA55555 Data: 2011-12-10 18:08:35

    Może ktoś zna przepis na śledzie po kaszubsku.Chodzi mi o płaty śledzia zwijane w roladkę spięte wykałaczką (tak jak kupne rolmopsy) w środku ze smażoną lub duszoną cebulką czsem mają kawałeczek ogórka konserwowego zdarza się też kawałeczek papryki konserwowej. Zalewane są olejem z dodatkiem koncentratu lub keczupu.Przejrzałam przepisy na forum, znalazłam dwa ale to nie te śledziki o które mi chodzi.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-12-10 18:12:22

    Czy wiesz,ze sama sobie prawie odpowiedzialas na pytanie?

  • Autor: BEATA55555 Data: 2011-12-10 18:24:01

    Prawie! Ale to moje prawie wyszło smakowo fatalnie.Gdybym wiedziała to bym nie pytała!  Dlatego zapytałam o przepis na te konkretnie śledziki. A jak pewnie się domyślasz podstawowe znaczenie mają tu chyba śledzie i zalewy do nich użyte.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-12-10 19:09:25

    No,faktycznie,tylko po co tak nerwowo?Te sledzie,ktore poznalam ''po kaszubsku'',mialy w sosie przecier pomidorowy.Mam nadzieje,ze inni Ci pomoga,a przy okazji i ja cos skorzystam

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-10 18:20:55

    W pół szklanki oleju lekko podduszam cebulkę jest jeszcze dosyć twarda ,  dodaje około 3 łyżek przecieru pomidorowego do tego,sól, pieprz, szczypta cukru wymieszać . Polać tym śledzie . Ja ten sos dodaje do śledzi pokrojonych w kostkę , wstawić do lodówki  co najmniej na noc. Czasami do sosu dodaje ugotowane suszone grzyby.

  • Autor: BEATA55555 Data: 2011-12-10 18:25:48

    Alicjo a śledzie dajesz zwykłe matijasy czy te z zalewy octowej?

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-10 18:45:24

    Matjasy dobrze wymoczone . Inaczej śledzie też kaszubskie mozesz zrobić tak : matjasy wymoczone , około 0,5 kg pokroić skropić octem jakieś 3-4łyżki dodać cebukę i wymieszać, wstawić na noc do lodówki, Osączyć je z octu i cebuli, polać olejem dodać świeża cebule pieprz i wymieszać, trochę postoją i można zajadać . Mam przyjaciółke Kaszubke.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-12-11 13:44:48

    a ja kiedy dałam rodzynki i było niezłe :):)

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-11 13:47:19

    Ja też dodaje rodzynki i orzechy ,ale nie wszyścy lubią , moge jeść rodzynki łyżką

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-12-11 13:50:38

    a z orzechami nie próbowałam :) Czy to mają być wloskie orzechy ?

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-11 14:12:56

    Przeważnie dodaje ziemne ,ale włoskie pewnie będą jeszcze lepsze Dodaje też orzechy i rodzynki  do pieczonego kurczaka, sypie do brytfanny.

  • Autor: beata66 Data: 2011-12-10 18:45:35

    Wysłałam wiadomość na priv. Pozdrawiam.

  • Autor: J.K45 Data: 2011-12-11 15:09:16

    Ja też jadłam u znajomych śledzie, zwinięte w rolade i z cebula i og órkiem w środku .I też nie moge na nie znalesc przepisu ,tylko na krojone w kostke z cebula i koncentratem,.robiłam te krojone w kostke ale tamte zawijane były lepsze a sama jakoś nie moge odpowiednio dosmaczyc .Może wiec i ja skorzystam jak kto nam podpowie.

  • Autor: AniaMakut Data: 2011-12-11 16:17:29

    Podam ci przepis , ktory moja mama dostala od kolezanki, sledzie wychodza bardzo smaczne.

    Sledzie po kaszubsku

    1/2 kg filetów sledziowych

    4 łyżki rodzynek

    100 ml białego, wytrawnego wina

    Marynata:

    2 szklanki octu winnego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

    2 liście laurowe, cukier, pieprz

    SOS

    2/3 szklanki keczupu, 2/3 szklanki oleju, 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(jesli ktos lubi), 2 lyzki drobno pokrojonych ogorkow korniszonych

    Wykonanie  Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym rondlu przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki .Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na  conajmniej 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-14 08:15:20

    http://www.przepisy.pl/swieta/przepis/sledz-po-kaszubsku Dzisiaj znalazłam taki przepis , może się przyda.

Przejdź do pełnej wersji serwisu