Może ktoś zna przepis na śledzie po kaszubsku.Chodzi mi o płaty śledzia zwijane w roladkę spięte wykałaczką (tak jak kupne rolmopsy) w środku ze smażoną lub duszoną cebulką czsem mają kawałeczek ogórka konserwowego zdarza się też kawałeczek papryki konserwowej. Zalewane są olejem z dodatkiem koncentratu lub keczupu.Przejrzałam przepisy na forum, znalazłam dwa ale to nie te śledziki o które mi chodzi.
Prawie! Ale to moje prawie wyszło smakowo fatalnie.Gdybym wiedziała to bym nie pytała! Dlatego zapytałam o przepis na te konkretnie śledziki. A jak pewnie się domyślasz podstawowe znaczenie mają tu chyba śledzie i zalewy do nich użyte.
No,faktycznie,tylko po co tak nerwowo?Te sledzie,ktore poznalam ''po kaszubsku'',mialy w sosie przecier pomidorowy.Mam nadzieje,ze inni Ci pomoga,a przy okazji i ja cos skorzystam
W pół szklanki oleju lekko podduszam cebulkę jest jeszcze dosyć twarda , dodaje około 3 łyżek przecieru pomidorowego do tego,sól, pieprz, szczypta cukru wymieszać . Polać tym śledzie . Ja ten sos dodaje do śledzi pokrojonych w kostkę , wstawić do lodówki co najmniej na noc. Czasami do sosu dodaje ugotowane suszone grzyby.
Matjasy dobrze wymoczone . Inaczej śledzie też kaszubskie mozesz zrobić tak : matjasy wymoczone , około 0,5 kg pokroić skropić octem jakieś 3-4łyżki dodać cebukę i wymieszać, wstawić na noc do lodówki, Osączyć je z octu i cebuli, polać olejem dodać świeża cebule pieprz i wymieszać, trochę postoją i można zajadać . Mam przyjaciółke Kaszubke.
Ja też jadłam u znajomych śledzie, zwinięte w rolade i z cebula i og órkiem w środku .I też nie moge na nie znalesc przepisu ,tylko na krojone w kostke z cebula i koncentratem,.robiłam te krojone w kostke ale tamte zawijane były lepsze a sama jakoś nie moge odpowiednio dosmaczyc .Może wiec i ja skorzystam jak kto nam podpowie.
WykonanieFilety śledziowe dokładnie umyć. W małym rondlu przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki .Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.
Może ktoś zna przepis na śledzie po kaszubsku.Chodzi mi o płaty śledzia zwijane w roladkę spięte wykałaczką (tak jak kupne rolmopsy) w środku ze smażoną lub duszoną cebulką czsem mają kawałeczek ogórka konserwowego zdarza się też kawałeczek papryki konserwowej. Zalewane są olejem z dodatkiem koncentratu lub keczupu.Przejrzałam przepisy na forum, znalazłam dwa ale to nie te śledziki o które mi chodzi.
Czy wiesz,ze sama sobie prawie odpowiedzialas na pytanie?
Prawie! Ale to moje prawie wyszło smakowo fatalnie.Gdybym wiedziała to bym nie pytała! Dlatego zapytałam o przepis na te konkretnie śledziki. A jak pewnie się domyślasz podstawowe znaczenie mają tu chyba śledzie i zalewy do nich użyte.
No,faktycznie,tylko po co tak nerwowo?Te sledzie,ktore poznalam ''po kaszubsku'',mialy w sosie przecier pomidorowy.Mam nadzieje,ze inni Ci pomoga,a przy okazji i ja cos skorzystam
W pół szklanki oleju lekko podduszam cebulkę jest jeszcze dosyć twarda , dodaje około 3 łyżek przecieru pomidorowego do tego,sól, pieprz, szczypta cukru wymieszać . Polać tym śledzie . Ja ten sos dodaje do śledzi pokrojonych w kostkę , wstawić do lodówki co najmniej na noc. Czasami do sosu dodaje ugotowane suszone grzyby.
Alicjo a śledzie dajesz zwykłe matijasy czy te z zalewy octowej?
Matjasy dobrze wymoczone . Inaczej śledzie też kaszubskie mozesz zrobić tak : matjasy wymoczone , około 0,5 kg pokroić skropić octem jakieś 3-4łyżki dodać cebukę i wymieszać, wstawić na noc do lodówki, Osączyć je z octu i cebuli, polać olejem dodać świeża cebule pieprz i wymieszać, trochę postoją i można zajadać . Mam przyjaciółke Kaszubke.
a ja kiedy dałam rodzynki i było niezłe :):)
Ja też dodaje rodzynki i orzechy ,ale nie wszyścy lubią , moge jeść rodzynki łyżką
a z orzechami nie próbowałam :) Czy to mają być wloskie orzechy ?
Przeważnie dodaje ziemne ,ale włoskie pewnie będą jeszcze lepsze Dodaje też orzechy i rodzynki do pieczonego kurczaka, sypie do brytfanny.
Wysłałam wiadomość na priv. Pozdrawiam.
Może w tym zestawie znajdziesz swój ulubiony przepis:
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=%C5%9Bledzie+po+kaszubsku&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=
Ja też jadłam u znajomych śledzie, zwinięte w rolade i z cebula i og órkiem w środku .I też nie moge na nie znalesc przepisu ,tylko na krojone w kostke z cebula i koncentratem,.robiłam te krojone w kostke ale tamte zawijane były lepsze a sama jakoś nie moge odpowiednio dosmaczyc .Może wiec i ja skorzystam jak kto nam podpowie.
Podam ci przepis , ktory moja mama dostala od kolezanki, sledzie wychodza bardzo smaczne.
Sledzie po kaszubsku
1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina
Marynata:
2 szklanki octu winnego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 liście laurowe, cukier, pieprz
SOS
2/3 szklanki keczupu, 2/3 szklanki oleju, 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(jesli ktos lubi), 2 lyzki drobno pokrojonych ogorkow korniszonych
Wykonanie Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym rondlu przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki .Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.
http://www.przepisy.pl/swieta/przepis/sledz-po-kaszubsku Dzisiaj znalazłam taki przepis , może się przyda.