Forum

Kuchenne porady

ciasto drożdżowe z automatu

• Autor: monami Data: 2011-12-11 13:33:14

witam

z lenistwa i braku czasu zamierzam wyrobić ciasto drożdżowe na makowca w automacie do chleba.szukam fajnego przepisu na takie ciasto i jakieś podpowiedzi i porady czy ktoś z Was tak robił. ile składników , w jakiej kolejności itp.

• Autor: matani Data: 2011-12-12 17:43:29

Przepisu Ci nie podam, ale każdy wypróbowany się nada. Dodajesz tylko w kolejności, którą automat lubi, czyli na dno płyn + drożdże świeże (jak suszone to na wierzch) i cukier, na to mąka, roztrzepane jajka, roztopiony tłuszcz i sól. Program wyrabianie ciasta i jazda :) Nie wiem jak duży jest Twój automat, ale w mój nie wrzucam więcej niż 500 g mąki (no max 600 g), bo inaczej jak wyrośnie to wylezie poza formę.

Powodzenia!

• Autor: monami Data: 2011-12-12 23:09:35

a tak orientacyjnie z 500g mąki będzie ze 2 makowce? wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam makowca. to już przepis sobie znajdę i proporcję zmniejszę. mój automat wyrabia maks.900 g produktów.

dzięki za poradę

• Autor: matani Data: 2011-12-13 16:52:39

Mój ukochany, super prosty makowiec wychodzą go 2 sztuki.

• Autor: lucyna67 Data: 2011-12-12 21:39:00

Przepis -Twoj ulubiony, albo wykorzystaj z WZ, wszystko zalezy od Twojego automatu, postepuj jak w instrukcji,  jeżeli ma dozownik na drozdze to wsyp do dozownika, jezeli nie to do srodka (jak w instrukcji).ja bardzo czesto (zawsze wyrabiam ciasta drozdzowe w automacie do chleba  a potem jak podrosnie wykladam, formuje co chce i pieke ale takze pieke od razu w automacie-tzn. np. slodka bulka chalka, babka drozdzowa (wyjdzie w ksztalcie chlebka, jednak bakalie nie przekszkadzaja automatowi.Wrzucam wszystkie produkty np. na chalke do automatu ustawiam i po upieczeniu wyjmuje -proste i pyszne!!!!! Np. zawijane makowce -ciasto wyrobi Ci automat, sama rozkladasz, wypelniasz makiem, zwijasz i pieczesz. Naprawde bardzo proste tylko poczytaj  bo ja nie wiem czy moze twoj automat ma dozownik do owocow (ziarenek), do drozdzy..... to Ty musisz wiedziec.....Jajka daje prosto z lodowki, wode letnia, reszte automat poprowadzi  do odpowiedniej temperatury Nigdy nie uzywam wiecej suchych drozdzy jak 1,5 lyzeczki (najwiecej) i zawsze jest OK. Do dziela, pomyslnosci.Twoje maskowce beda najlepsze na swiecie, bez sztucznych konserwantow i polepszaczy :)  napisz jak wyszlo:)

• Autor: monami Data: 2011-12-12 23:03:56

Dzięki serdeczne za dobre rady.

Ogólnie ciasta proszkowe i kruche mi  wychodzą ale drożdżowe mnie nie lubią:(

otóż robiłam  podobnie jakTy słodką bułkę i była pyszna. Mam prosty automat bez dozowników. maksymalna waga wypieku 900 g.Chleby też mieszam w automacie a piekę w piekarniku. Tutaj przepisy i ilość składników znam na pamięć. Co do ciasta to trochę się obawiam proporcji bo kiedyś przesadziłam , wyłalo mi się wszystko poza foremkę:( a większość przepisów zawiera duże ilości tych składników.

Co  roku kupowałam gotowego makowca aż w końcu chcę sama zrobić ale tak,żeby się nie zawstydzić

Ale będę próbować do skutku. Dzięki za wsparcie

• Autor: lucyna67 Data: 2011-12-12 23:12:36

Z 1/2 kg  maki uzytej do  ciasta  wychodza mi dwa makowce takie dlugie jak rolady). Po wyrobieniu ciasta przez automat, co prZy nastawieniu  na szybkie (rapid) trwa ok. 2 godziny  mozesz przelozyc do plastikowego lub szklanego naczynia  zeby sobie roslo a potem stworzyc makowniki i pozwolic im podrosnac.Zeby zapobiec pekaniu przy pieczeniu mozesz wlozyc je w rekaw zrobiony z papieru do pieczenia, robiac ok 3cm zakladke na gorze, nie pozwoli to ciastu  buchac:), mnie sie nigdy  nie rozrasta za duzo mimo ze robie bez rekawa, ale moja mama zakladala rekawy. Koniecznie zrob te makowce :) wyjda ci. Ciasta na slodka bulke mozesz uzyc pod mak.

Przejdź do pełnej wersji serwisu