Forum

Kuchenne porady

Kto wie, jak zrobic taka polewe..jak na piernikach odpustowych?

• Autor: Glumanda Data: 2011-12-11 20:35:57

Moze ktos z Was wie.. jak zrobic taka polewe jak na piernikach odpustowych?? chodzi mi o to aby byla miekka i pierniki nie wysychaly ;)

• Autor: 2basienka2 Data: 2011-12-11 20:51:53

Trzy bialka ,6 lyzek stolowych cukru pudru.Ubij bialka dodajac powoli cujier puder ma powstać kosystencja smietany mozesz dodac barwnik spozywczy .Szpryca wyciskaj zdobiac ksztalt pierniczkow.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-12-11 21:45:49

A salmonella? też mam chęć na taki lukier, ale panicznie boję się salmonelli.Glumandzie chyba chodzi o polewę czekoladową:)

• Autor: Glumanda Data: 2011-12-11 21:52:35

Tak..chodzi mi..o taka "pseudo-czekoladowa" polewe..mysle.ze to zupelnie tanie musi byc..w czasach..gdy nic nie bylo... to bylo dobre!

Bylo slodkie..i nie bylo twarde.. a pierniczki nie wysychaly ;)

• Autor: peggy83 Data: 2011-12-12 17:15:11

Jeśli ta polewa była miękka, to może polewa czekoladowa z dodatkiem żelatyny? Pięknie się błyszczy i jest właśnie miękka. Smak... hmmm... jak dodasz za dużo żelatyny to polewa robi się gumowata. Najprostsza polewa to masło/margaryna plus cukier puder plus kakao plus mleko i odrobinę żelatyny (rozpuszczonej w mleku)... nie pokuszę sie o podanie proporcji, bo zawsze jakoś tak na oko - wszystko do garka i gotowe :) Bardziej szlachetna byłaby pewnie z czekolady z dodatkiem masła i do tego żelatyna. Czy pierniczki pod nią nie wyschną? Nie mam zielonego pojęcia....

Przejdź do pełnej wersji serwisu