Dzisiaj w niemieckiej gazecie przeczytałam bardzo ciekawy artykuł . Niebawem mija 10 lat od wejscia tego kraju do strefy euro . Niemcy nadal z ogromnym sentymentem wspominają swoja dobrą DM .Bardzo ciekawe jest zestawienie co przez ten okres 10 lat podrożało a co potaniało ... Otóż
- Czekolada + 38.9 %
- Masło + 28,6 %
- Filety rybne +35,5 %
-Kaszanka + 9,1 %
- Bułki + 31,9 %
- Kawa ziarnista +30,7 %
- Energia elektryczna + 66,3 %
- Fryzjer męski + 12,4 %
- Benzyna super + 62, 9 %
- Papierosy + 73 %
Pewne rzeczy jednak na przestrzeni 10 lat potaniały i stały sie przystępne do szerszego grona konsumentów i uzytkowników a mianowicie ..
- Komputery osobiste - 86.1 %
- Telewizory - 79,6 %
- Kamery - 64,8 %
- DVD - 51,5 %
- Usługi telomunikacyjne -11,9 %
- Wieprzowina - 1,4 %
To tylko niektóre wybrane przeze mnie . Niemniej cały czas chodzi mi po głowie , próbuje sobie przypomnieć nasze , polskie ceny z przed 10 lat .. ! Hmm pamiętacie co nieco ? Może ktoś kto skrzetnie prowadzi ksiegowość domową coś podopowie albo szykował wielką fetę rodzinną i pamięta ceny ? -:)
Oczywiscie o zarobkach nie mówimy .. nie sięgam sąsiadom do ich portfela , tylko koszty życia codziennego ... Jak to jest u nas ?? Jak to było u nas ??
Dzisiaj w niemieckiej gazecie przeczytałam bardzo ciekawy artykuł . Niebawem mija 10 lat od wejscia tego kraju do strefy euro . Niemcy nadal z ogromnym sentymentem wspominają swoja dobrą DM .Bardzo ciekawe jest zestawienie co przez ten okres 10 lat podrożało a co potaniało ... Otóż
- Czekolada + 38.9 %
- Masło + 28,6 %
- Filety rybne +35,5 %
-Kaszanka + 9,1 %
- Bułki + 31,9 %
- Kawa ziarnista +30,7 %
- Energia elektryczna + 66,3 %
- Fryzjer męski + 12,4 %
- Benzyna super + 62, 9 %
- Papierosy + 73 %
Pewne rzeczy jednak na przestrzeni 10 lat potaniały i stały sie przystępne do szerszego grona konsumentów i uzytkowników a mianowicie ..
- Komputery osobiste - 86.1 %
- Telewizory - 79,6 %
- Kamery - 64,8 %
- DVD - 51,5 %
- Usługi telomunikacyjne -11,9 %
- Wieprzowina - 1,4 %
To tylko niektóre wybrane przeze mnie . Niemniej cały czas chodzi mi po głowie , próbuje sobie przypomnieć nasze , polskie ceny z przed 10 lat .. ! Hmm pamiętacie co nieco ? Może ktoś kto skrzetnie prowadzi ksiegowość domową coś podopowie albo szykował wielką fetę rodzinną i pamięta ceny ? -:)
Oczywiscie o zarobkach nie mówimy .. nie sięgam sąsiadom do ich portfela , tylko koszty życia codziennego ... Jak to jest u nas ?? Jak to było u nas ??
Niestety pamiętam i to aż za dobrze :(
Ropa 2,5zł z litr - kto miał diesla, ten rządził
Ser żółty dobrej jakości 8,99zł
Piersi z kurczaka - około 11 zł
wołowina (w okresie, gdy krowy robiły MUUUUUUUUUUUU i goniły ludzi ze spienionymi pyskami w koszmarach sennych - 11zł
banany - 2,50 zł
chleb oliwski 90 groszy
i tak dalej, i tak dalej :(
dolar ok 3.8zl
Bilety mpk 1 zł normalny ( ale przynajmniej mamy tera lepsze autobusy ;) )
60 gr precle
ale rozmowy fakt były droższe i pakiety sms były 5 sms za 5 zł
I jakiś pozytyw jest. Chociaż SMSy do Playa dalej za 70 gr ;-)
Jak to wyliczyli że kiedyś za 10 zł kupiło się 1l benzyny , 1 kg cukru i paczke papierosów , a dziś ... paczkę papierosów ;)