Witam wieczorową porą... choć teraz to już po 16stej jest wieczór
Kochane żarłoczki mam zagwostkę, otóż... na najbliższe święta chcę zaprosić na obiad kilka osób (rodzice, siostra z rodziną) i nie wiem jaką ugotować zupę??
Pewnie większość powie ROSÓŁ ale... ja właśnie chciałabym coś innego, moi synowie nie przepadają za rosołem więc....
Święta kojarzą się z grzybową ale... u mojej mamusi na wigilii jest zawsze właśnie pyszna grzybowa więc nie zamierzam z nią konkurować.
No więc jaką zupę?? POMOCY!!!
Na drugie danie podam ziemniaczki, surówkę z czerwonej kapusty i "bajeczny duet schab i pierś"
Skoro nie grzybowa,to może,też polecę barszczyk czrewony,najlepiej z kiszonych buraków.Ukisić je wystarczy z tydzień przed świętami.Ewentualnie zupa rybna.
U nas też ale na wigilijnym stole mamy 2 - 3 zupy i inne dania więc tak naprawde cały talerz barszczyku jemy dopiero w następny dzięń ( w wigilie tyle żeby spróbować każdego dania )
Fajne te serowe czy cebulowe zupki, pięknie się prezentują, ale ... muszę brać pod uwagę moich już starszych rodziców a tym samym starsze żołądki (ciężkowstawnych potraw raczej nie podam). Póki co podoba mi się opcja uszek z barszczem czerwonym, aż się dziwię że sama na to nie wpadłam
Witam wieczorową porą... choć teraz to już po 16stej jest wieczór![](/emoticons/sick.gif)
Kochane żarłoczki mam zagwostkę, otóż... na najbliższe święta chcę zaprosić na obiad kilka osób (rodzice, siostra z rodziną) i nie wiem jaką ugotować zupę??
Pewnie większość powie ROSÓŁ ale... ja właśnie chciałabym coś innego, moi synowie nie przepadają za rosołem więc....
Święta kojarzą się z grzybową ale... u mojej mamusi na wigilii jest zawsze właśnie pyszna grzybowa więc nie zamierzam z nią konkurować.
No więc jaką zupę?? POMOCY!!!
Na drugie danie podam ziemniaczki, surówkę z czerwonej kapusty i "bajeczny duet schab i pierś"
TYLKO TA ZUPA hm
Reniu, mój typ to czysty barszcz z uszkami, lub fasolą Jaś:)
Podpisuję się pod Makusią: barszcz czerwony z uszkami:)
Skoro nie grzybowa,to może,też polecę barszczyk czrewony,najlepiej z kiszonych buraków.Ukisić je wystarczy z tydzień przed świętami.Ewentualnie zupa rybna.
barszczyk czerwony :)
plus uszka lub paszteciki czy krokiety
barszcz czerwony z uszkami to danie typowo wigilijne, przynajmniej u mnie......
u mnie na obiad będzie krem z zielonego groszku z grzankami
U nas też ale na wigilijnym stole mamy 2 - 3 zupy i inne dania więc tak naprawde cały talerz barszczyku jemy dopiero w następny dzięń ( w wigilie tyle żeby spróbować każdego dania )
Ja robię flaki .Bo przeważnie rodzina ma takie życzenie .
Ja w pierwszy dzień świąt nic nie gotuję. Jemy dania wigilijne.
U mnie w domu jest dokładnie to samo.
U mnie też .
U nas też, dlatego zaproponowałam barszczyk :)
jak nie rosół to czarnina :]
Ja robię "grzybowe cappucino"- to jest zupa krem z borowików, a na wierzchu ubita kremówka z mascarpone,
posypane po wierzchu zmielonymi na pył suszinymi grzybami.
do takiego II dania pasuje mi lekka i aromatyczna zupa z czerwonej lub żółtej soczewicy
Może krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym.
Ja jak makusia stawiam na czysty barszcz z uszkami:) lub flaczki drobiowe albo wieprzowe.W święta mam chrzciny i będę serwować własnie te dania.
Zupa serowa z groszkiem ptysiowym lub płatkami midgałowymi.
http://wielkiezarcie.com/recipe66531.html
może taka http://wielkiezarcie.com/recipe64360.html
Fajne te serowe czy cebulowe zupki, pięknie się prezentują, ale ... muszę brać pod uwagę moich już starszych rodziców a tym samym starsze żołądki (ciężkowstawnych potraw raczej nie podam). Póki co podoba mi się opcja uszek z barszczem czerwonym, aż się dziwię że sama na to nie wpadłam