Witam wieczorową porą... choć teraz to już po 16stej jest wieczór
Kochane żarłoczki mam zagwostkę, otóż... na najbliższe święta chcę zaprosić na obiad kilka osób (rodzice, siostra z rodziną) i nie wiem jaką ugotować zupę??
Pewnie większość powie ROSÓŁ ale... ja właśnie chciałabym coś innego, moi synowie nie przepadają za rosołem więc....
Święta kojarzą się z grzybową ale... u mojej mamusi na wigilii jest zawsze właśnie pyszna grzybowa więc nie zamierzam z nią konkurować.
No więc jaką zupę?? POMOCY!!!
Na drugie danie podam ziemniaczki, surówkę z czerwonej kapusty i "bajeczny duet schab i pierś"
Skoro nie grzybowa,to może,też polecę barszczyk czrewony,najlepiej z kiszonych buraków.Ukisić je wystarczy z tydzień przed świętami.Ewentualnie zupa rybna.
U nas też ale na wigilijnym stole mamy 2 - 3 zupy i inne dania więc tak naprawde cały talerz barszczyku jemy dopiero w następny dzięń ( w wigilie tyle żeby spróbować każdego dania )
Fajne te serowe czy cebulowe zupki, pięknie się prezentują, ale ... muszę brać pod uwagę moich już starszych rodziców a tym samym starsze żołądki (ciężkowstawnych potraw raczej nie podam). Póki co podoba mi się opcja uszek z barszczem czerwonym, aż się dziwię że sama na to nie wpadłam
Witam wieczorową porą... choć teraz to już po 16stej jest wieczór
Kochane żarłoczki mam zagwostkę, otóż... na najbliższe święta chcę zaprosić na obiad kilka osób (rodzice, siostra z rodziną) i nie wiem jaką ugotować zupę??
Pewnie większość powie ROSÓŁ ale... ja właśnie chciałabym coś innego, moi synowie nie przepadają za rosołem więc....
Święta kojarzą się z grzybową ale... u mojej mamusi na wigilii jest zawsze właśnie pyszna grzybowa więc nie zamierzam z nią konkurować.
No więc jaką zupę?? POMOCY!!!
Na drugie danie podam ziemniaczki, surówkę z czerwonej kapusty i "bajeczny duet schab i pierś"
TYLKO TA ZUPA hm
Reniu, mój typ to czysty barszcz z uszkami, lub fasolą Jaś:)
Podpisuję się pod Makusią: barszcz czerwony z uszkami:)
Skoro nie grzybowa,to może,też polecę barszczyk czrewony,najlepiej z kiszonych buraków.Ukisić je wystarczy z tydzień przed świętami.Ewentualnie zupa rybna.
barszczyk czerwony :)
plus uszka lub paszteciki czy krokiety
barszcz czerwony z uszkami to danie typowo wigilijne, przynajmniej u mnie......
u mnie na obiad będzie krem z zielonego groszku z grzankami
U nas też ale na wigilijnym stole mamy 2 - 3 zupy i inne dania więc tak naprawde cały talerz barszczyku jemy dopiero w następny dzięń ( w wigilie tyle żeby spróbować każdego dania )
Ja robię flaki .Bo przeważnie rodzina ma takie życzenie .
Ja w pierwszy dzień świąt nic nie gotuję. Jemy dania wigilijne.
U mnie w domu jest dokładnie to samo.
U mnie też .
U nas też, dlatego zaproponowałam barszczyk :)
jak nie rosół to czarnina :]
Ja robię "grzybowe cappucino"- to jest zupa krem z borowików, a na wierzchu ubita kremówka z mascarpone,
posypane po wierzchu zmielonymi na pył suszinymi grzybami.
do takiego II dania pasuje mi lekka i aromatyczna zupa z czerwonej lub żółtej soczewicy
Może krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym.
Ja jak makusia stawiam na czysty barszcz z uszkami:) lub flaczki drobiowe albo wieprzowe.W święta mam chrzciny i będę serwować własnie te dania.
Zupa serowa z groszkiem ptysiowym lub płatkami midgałowymi.
http://wielkiezarcie.com/recipe66531.html
może taka http://wielkiezarcie.com/recipe64360.html
Fajne te serowe czy cebulowe zupki, pięknie się prezentują, ale ... muszę brać pod uwagę moich już starszych rodziców a tym samym starsze żołądki (ciężkowstawnych potraw raczej nie podam). Póki co podoba mi się opcja uszek z barszczem czerwonym, aż się dziwię że sama na to nie wpadłam