Forum

Kuchenne porady

śledzie wg Magdy Gessler

  • Autor: lanntana Data: 2011-12-14 11:25:01

    W którymś z odcinków "Kuchennych rewolucji" pani Magda przyrządzała śledzie,najpierw były chyba marynowane,potem chyba panierowane,potem smażone. Może ktoś kojarzy ten przepis??

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-14 11:37:33

    też coś kojarze smażyli je a potem wsadzali do marynaty i ponoć im dużej stoją tym lepsze

    http://wielkiezarcie.com/recipe905.html

    http://wielkiezarcie.com/search.php?query=%C5%9Bledzie+sma%C5%BCone&search=Szukaj

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-12-14 11:42:07

    tu masz  np. przepis http://wielkiezarcie.com/recipe905.html

    albo wrzuc do wyszukiwarki - śledzie smażone ...... z pewnością najpierw się smaży a potem do zalewy

  • Autor: Wkn Data: 2011-12-14 11:56:53

    To na odwrót niż pisze lanntana - smażenie zielonych śledzi i późniejsze moczenie ich w marynacie octowej to bardzo tradycyjna i znana receptura. Śledzie wykonane w ten sposób są bardzo smaczne.

    Na odwrót, czyli najpierw trzymać w marynacie, a potem smażyć też próbowałam - akurat ze szpritkami. Smaczne i ciekawe. Szczególnie, że można wyjąć kręgosłup i ości, które z łatwości odchodzą od mięsa oraz pozbawić ryby skóry. Ważne, żeby marynaty octowej nie robić zbyt kwaśnej, nie przesolić śledzi, które żyją w słonej wodzie i z natury są dość słone. Do takiej ryby świetnie pasuje sos pomidorowy.

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-14 14:50:27

    musi być pyszne niejadłam takiej masz może przepis :)

    a to chyba nie widziałam tego odcinka przypomniał mi się taki jak magda gessler smażyła śledzie świeżo złowione na kutrze i wkładała później do zalewy

  • Autor: Wkn Data: 2011-12-14 16:50:15

    Ja też nie widziałam tego odcinka, w którym Gesllerowa najpierw marynowała,  a potem smażyła (bo na odwrót to niemal każdy zna przepis i kiedyś robił :) A może lanntanie się pomyliła kolejność hihi :D

    Czy taka kanapka jest pyszna? Bo ja wiem... jest zwyczajna, śledzie jak to śledzie, małe czy duże, ja jestem ich średnią amatorką, więc nic szczególnego w nich nie znalazłam. Smakowało i tyle. Podobało mi się, że nie miały kręgosłupa, ości i płetw i można je sobie było spałaszować na chlebie z sosem pomidorowym lub keczupem. Jutro postaram się wklepać przepis :)

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-14 16:59:28

    fajnie :) ja lubie moskaliki w zalewie octowej w nich też wyjmuje się " kręgosłup "

    chyba zaraz do sklepu polece :)

  • Autor: mahika Data: 2011-12-14 20:06:07

    Pamiętasz coś więcej z tego programu?

    Czy to były śledzie po kaszubsku robione w Otominie chyba?

    Najpierw je sami łowili, a potem robili na tym kutrze?

    Oglądałam chyba wszystkie juz odcinki, jesli powiesz cos więcej, to moze znajdziemy ten program i przepis.

    Dopisano 11-12-14 20:56:05:

    ee, po kaszubsku nie, przecież sie je robi inaczej niż opisałaś.

    Powiedz cos więcej o programie :)

  • Autor: lanntana Data: 2011-12-15 06:32:09

    Tak,pomyliłam coś,to rzeczywiście było na odwrót. Najpierw śledzie były smażone,chyba w jakiejś panierce,potem na noc do zalewy. To był ten odcinek z komornikiem.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-15 08:05:35

    Z komornikiem to było w Lęborku.Przepis był chyba syna właścicielki restauracji ,który teraz pracuje w Pszczynie

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-12-15 16:24:58

    a te Renaty? http://wielkiezarcie.com/recipe10378.html

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-15 16:34:56

    http://wielkiezarcie.com/recipe10378.html
    link aktywny

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-15 17:54:09

    takie jak Renaty są bardzo dobre ,własnie skończyłam produkować , kupilam dzisiaj 2kg świeżych śledzi z nie patroszonych zrobiłam z nich tuszki, potem smarze panierowane w mące z pieprzem i solą i odrobiną bazyli (trochę delikatniej pachną )Usmazone do naczynia najlepiej z pokrywką , do tego surowa ,pokrojona cebula. Zaelwę gotuje z 3 szkl.wody i 1szkl. octu, listek , ziele angielskie ,cały pieprz, sól i płaska łyżeczka cukru.Zalac śledzie i do lodówki.To są najlepsze śledzie i najprostsze w wykonaniu .

Przejdź do pełnej wersji serwisu