szukam dobrego przepisu na tort cappuccino mam po raz pierwszy taki zamówiony i nie do końca jestem przekonana czy dam radę go zrobić , czy ktoś może pomóc?
witam,podaję przepis z którego ja robiłam i jest dobry,biszkopt piekę z 10jaj lub dwa po 5 i przekladam tym kremem:
2 szkl.mleka,5 żółtek,1 cukier waniliowy,ok.pół paczki capuczino ja miałam orzechowe lub czekoladowe,5 łyżek mąki pszennej,2 płaskie mąki ziemniaczanej,1 szkl.cukru
Trochę mleka zagotować z cukrem a reszte mleka wymieszać z żóltkami i mąką pszenną i ziemniaczaną z capucino i wszystko wlac do kipiącego mleka.zimny krem utrzeć z 1 kostką masła
Jest dobry,ja piekłam biszkopt w blaszce,pozdrawiam Anna
Budyń ugotować, czyli część mleka zagotować z cukrem i kawami, budyń rozrobić w reszcie i ugotować, wystudzić. Zmiksować z kostką Kasi, ewentualnie dołożyć trochę więcej lub dolać wódki lub spirytusu dla lepszej konsystencji. Po zmiksowaniu wrzucić do masy 100g rodzynek( suchych) i tabliczkę( albo więcej) gorzkiej czekolady oczywiście drobno posiekanej.
Mleko zagotować i zalać nim cappuccino, wystudzić, żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, wystudzić.Zmiksować ze śniezkami, na koniec dodac rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt nasączyć słaba kawą cappuccino, na niego krem budyniowy i na krem masa śnieżkowa.Na wierzch ja ścieram pół tabliczki gorzkiej czekolady.
CZasem szaleję i dorzucam więcej tych dodatków, można jeszcze np.suszone morele.
To cappuccino robi furorę gdzie by się nie pojawiło, przepis nie wiem skąd( tzn. na pewno z netu) mam ale na pewno udoskonalałam ( w pierwotnej wersji były bodajże brzoskwinie albo banany) i o ile dobrze pamiętam autorem był PAN..Sprawdzony i polecam bardzo, smak jest raczej deserowy niż słodki. Na pewno inne niż wszystkie ciasta cappuccino.
Witam serdecznie
szukam dobrego przepisu na tort cappuccino mam po raz pierwszy taki zamówiony i nie do końca jestem przekonana czy dam radę go zrobić , czy ktoś może pomóc?
dziękuję
witam,podaję przepis z którego ja robiłam i jest dobry,biszkopt piekę z 10jaj lub dwa po 5 i przekladam tym kremem:
2 szkl.mleka,5 żółtek,1 cukier waniliowy,ok.pół paczki capuczino ja miałam orzechowe lub czekoladowe,5 łyżek mąki pszennej,2 płaskie mąki ziemniaczanej,1 szkl.cukru
Trochę mleka zagotować z cukrem a reszte mleka wymieszać z żóltkami i mąką pszenną i ziemniaczaną z capucino i wszystko wlac do kipiącego mleka.zimny krem utrzeć z 1 kostką masła
Jest dobry,ja piekłam biszkopt w blaszce,pozdrawiam Anna
A ja robię z takiego przepisu:
Biszkopt, jak biszkopt ale: 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku
Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe(na 3 szkl. mleka), 4 szkl. mleka, 6 łyżek cukru, 1 czubata łyżeczka kawy naturalnej, 1 łyżeczka kawy inki, 3 łyżeczki cappuccino(jakie kto lubi, ja daję czekoladowe).
Budyń ugotować, czyli część mleka zagotować z cukrem i kawami, budyń rozrobić w reszcie i ugotować, wystudzić. Zmiksować z kostką Kasi, ewentualnie dołożyć trochę więcej lub dolać wódki lub spirytusu dla lepszej konsystencji. Po zmiksowaniu wrzucić do masy 100g rodzynek( suchych) i tabliczkę( albo więcej) gorzkiej czekolady oczywiście drobno posiekanej.
Masa wierzchnia:
1 szkl. suchego cappuccino, 1szkl. mleka, 2 śnieżki na mleko, 1 łyżka żelatyny
Mleko zagotować i zalać nim cappuccino, wystudzić, żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, wystudzić.Zmiksować ze śniezkami, na koniec dodac rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt nasączyć słaba kawą cappuccino, na niego krem budyniowy i na krem masa śnieżkowa.Na wierzch ja ścieram pół tabliczki gorzkiej czekolady.
CZasem szaleję i dorzucam więcej tych dodatków, można jeszcze np.suszone morele.
To cappuccino robi furorę gdzie by się nie pojawiło, przepis nie wiem skąd( tzn. na pewno z netu) mam ale na pewno udoskonalałam ( w pierwotnej wersji były bodajże brzoskwinie albo banany) i o ile dobrze pamiętam autorem był PAN..Sprawdzony i polecam bardzo, smak jest raczej deserowy niż słodki. Na pewno inne niż wszystkie ciasta cappuccino.