Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Plama z rdzy - pomocy !!

• Autor: malina_a Data: 2011-12-16 12:12:24

Czy ktoś z Was ma sprawdzony sposób na usuwanie plam z rdzy ?? Plama na jasnej ortalionowej kurteczce dziecka, chciałam żeby szybko wyschła i powiesiłam w kotłowni koło pieca, niestety tam była rdzawa plama i teraz na kurtce są wstrętne żólte plamy. Pomocy !!!

Aha... próbowałam już cytryną i proszkiem do pieczenia ale nie schodzi :(

• Autor: agulka8204 Data: 2011-12-16 12:55:41

• Rdza

Usuwanie plam z rdzy jest czasami trudne w zależności od rodzaju tkaniny na której się znajduje.
      1.Na rdzę jest dobra kąpiel w gorącym soku z cytryny. Delikatne tkaniny są często wrażliwe na taki sok, dlatego bardzo ostrożnie z takimi tkaninami.
      2. Dobrze z rdzą radzi sobie proszek do pieczenia. Należy nim natrzeć plamy a następnie uprać.
      3.Również możemy usunąć kwaskiem cytrynowym lub kwasem winnym ( 1 łyżeczka kwasu na szklankę wody). Po wywabieniu dobrze wypłukać.
      4. Jeszcze innym sposobem na usunięcie rdzy jest natarcie plamy sokiem z cytryny i posypanie jej solą. Tkaninę wywiesić na kilka godzin na słońce a następnie wyprać. Jeżeli rdzę wywabiamy z materiałów z włókien roślinnych należy po wywabieniu plamy spłukać tkaninę i zobojętnić działanie kwasu roztworem amoniaku lub sody. Czynność zanurzania plamy w kwasie i amoniaku powtórzyć kilkakrotnie. Podobnie postępować przy użyciu gorącego roztworu kwasu szczawiowego

• Autor: eva67 Data: 2011-12-16 12:57:11

A moze naszyj aplikację,która zasłoni plamę. Teraz jest taki wybór w sklepach.

• Autor: caroline1983 Data: 2011-12-16 13:31:05

Możesz spróbować usunać ja woda utleniona, tylko zrób najpierw próbe w jakims niewidocznym miejscu bo nie wiem jak sie sprawdza na sztucznych tkaninach. Z bawełny usuwałam tym sposobem i było ok.

• Autor: Ewa1982 Data: 2011-12-16 13:34:03

Sprawdzony sposób to wysypać sól na plamę i skropić sokiem z cytryny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu