Forum

Kuchenne porady

Jaki rodzaj ryby

  • Autor: urszulka Data: 2011-12-17 09:37:11

    Jaki rodzaj ryby  najlepiej lubicie do ryby po grecku (ja zawsze brałam pstraga ale teraz jest coraz drozszy wiec mysle o pandze albo mintaju) i czy panierujecie w mace czy w jajku z bułka tarta

  • Autor: piszczalka Data: 2011-12-17 09:46:11

    Ostatnio biore tilapie i nam smakuje a panieruje w mace.

  • Autor: gruba Data: 2011-12-17 09:47:06

    Pomimo,że tyle niedobrego było na temat pangi,ja właśnie ją będę robić wg.poniższego przepisu zawsze robię jest bez warzyw i bardzo mi smakuje http://wielkiezarcie.com/recipe13761.html

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-12-17 09:58:39

    Mój mąż uwielbia ryby , kiedyś kupiłam pangę i usmażyłam tradycyjnie w panierce i podałam na kolację, uczknął tylko kawałek i nie zjadł. Ja też spróbowałam, była mdła i miała dziwny wcale nie rybny smak.Brrrrrrrr nigdy więcej pangi.

  • Autor: urszulka Data: 2011-12-17 12:52:19

    No własnie masz racje zrobiłam pange ostatno w takiej zalewie octowej z ogorkami i papryka byla beznadziejna  zero smaku ryby corka mowi ze jak smazyłam w panierce to smakowały jak paluszki rybne.

    Myslałam ze moze po grecku bedzie lepsza ale nie ma co.

  • Autor: bogdzia Data: 2011-12-17 17:45:54

    Ja też nie lubię pangi, a jeszcze jak pomyślę, czym ją karmili Azjaci... wolę nasze ryby słodkowodne

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-12-18 09:19:12

    Racja, panga nie ma smaku - okropna ryba nie polecam

  • Autor: anqe Data: 2011-12-18 18:26:40

    przyznam szczerze, że z pangi ryby po grecku nie próbowałam i jakoś mnie nie kusi, bo gdy ją smażyłam kiedyś to mi nie podeszła - takie nic, zupełnie bez smaku ryby - natomiast jest taka restauracja w okolicach elbląga na trasie nr 7 nazywa się okoń i dają tam wyśmienitą zupę rybną właśnie z pangi - ponieważ często pokonuję tą trasę zawodowo to prawie zawsze się tam zatrzymuję i mimo, że już dom niemalże w zasięgu ręki to tak sobie układam plan trasy aby zupkę rybną wciągnąć.   

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-12-17 09:54:45

    Daj sobie spokój z tą pangą, ja najlepiej lubię mintaja:)

  • Autor: agacia Data: 2011-12-17 10:05:29

    Ja używam mintaja i panieruję go przed smażeniem w mące.

  • Autor: Wkn Data: 2011-12-17 12:35:31

    Najbardziej smakuje mi dorsz w panierce. Świeży, pachnący, kruchy, biały. W mokrym sosie warzywno-paprykowym z drobno startych warzyw albo w sosie korzennym z grubo staretj włoszczyzny :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-12-17 13:18:00

    Wkn , ale ty masz dobrze, masz dostęp do świeżych dorszy :)

  • Autor: Wkn Data: 2011-12-19 12:31:54

    Prawda to. Świeży dorsz jest przepyszny! Niestety nie wiem, w jakim stanie dociera do środkowych i południowych części kraju.

  • Autor: lolopopa Data: 2011-12-23 15:59:09

    Nie dociera :)

    Przynajmniej do mnie :) Chciałam kupić świeżego, kupiłam mrożonego

  • Autor: heiworth Data: 2011-12-27 17:02:11

    Do mnie na południe dociera dorsz świeży (i nie tylko dorsz) w bardzo dobrym stanie ...

  • Autor: betap Data: 2011-12-17 15:12:19

    Mnie kiedyś kucharka powiedziała , że jak po grecku to tylko dorsz. Polecam ryby z Biedronki .Są bez wody i smaczne. Robię też z morszczuka. A panga szkoda słów . Słyszałam wywiad w radio z restauratorką A. Kręglicką i o pandze w bardzo dyplomatyczny sposób potwierdziła negatywną opinię.

  • Autor: jolus Data: 2011-12-17 16:58:46

    Ja kupuje mirune ze skórą, jak dla mnie jest to najlepsza ryba.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-12-17 17:13:40

    zdecydowanie i zawsze morszczuk ewentualnie MIntaj ale osobiście wole morszczuka

  • Autor: makusia Data: 2011-12-17 17:34:08

    Dorsz, dorsz i jeszcze raz, dorsz;))) Panierowany ( pomimo diety) w jajku i bułce tartej...mniam...w środę będę robić;)

    Na pangę nawet nie spojrzę;/

  • Autor: lolopopa Data: 2011-12-23 16:01:23

    Dorsz to mój smak wigilijny z dzieciństwa :)

    Pangę jadłam często, program w TVN Style skutecznie mnie od niej odwiódł.

  • Autor: marzena89gb Data: 2011-12-17 18:10:40

    zdecydowanie miruna ryba morska ma biały miąższ i jest pyszna

  • Autor: pszczólka-22 Data: 2011-12-17 20:43:10

     Ja polecam i mirunę i dorsza, jak dla mnie mają podobne walory smakowe.

  • Autor: beata66 Data: 2011-12-17 21:22:50

    Z reguły robię świeżego dorsza, acz ostatnio robiłam mirunę i też smakowała wyśmienicie. Panieruję tylko w mące. Jajkiem i bułką tartą traktuję rybę wtedy, kiedy podaję ją do obiadu :)

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-12-18 09:19:59

    Morszczuk, mintaj - te się sprawdzają. Polecam

  • Autor: smakosia Data: 2011-12-18 10:18:18

    Ponoć najwłaściwszą rybą do tej potrawy jest dorsz. Ale jak jest problem z kupieniem "ładnej" ryby, to wówczas kupuję morszczuka albo solę. Sola jest wspaniałą rybą. Właśnie dziś będę ją smażyć, zapakuję do słoikłów i zrobię pyszną, octową zalewę z dodatkiem przecieru pomidorowego.

  • Autor: urszulka Data: 2011-12-18 14:23:35

    Dzieki wszystki chyba sie zdecyduje na dorsza

  • Autor: linka35 Data: 2011-12-18 15:41:47

    Ja kupuję łososia w panierce. Nie lubi ryb ,ale łosoś mi bardzo smakuje także po grecku.

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-12-18 15:45:37

    Sandacz, mintaj, dorsz,morszczuk:)

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-18 17:42:25

    Mając dużo flądry nie wiedziałam już jak ją przygotować i żrobiłam po grecku , niekórzy sie podśmiewali ,ale naprawdę była pyszna. W tygodniu obrane były po 14zł

  • Autor: anqe Data: 2011-12-18 18:20:05

    zawsze dorsz w ostateczności mintaj, panierka mąka warzyw conajmniej taka ilość (grubość warstwy) jak ryby - taka konfiguracja mi najlepiej pasuje a, że ja jestem prowodyrem tej potrawy reszta się dostosowuje do mojego gustu. Ponieważ zazwyczaj to danie znika jako pierwsze więc śmiem przypuszczać, że pozostałym też smakuje.

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2011-12-18 23:43:58

    Ja kupilam dorsza do ryby po grecku,ale mam rowniez ponad kilogram okonia i sie zastanawiam czy nie zrobic wiecej i tego okonia rowniez nie dorzucic.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-19 15:34:37

    Okonie są trochę ościste. lepiej je usmażyć i zrobić w zalewie octowej

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2011-12-20 22:20:35

    Ja mam filety okonia,myslisz ,ze sie nie beda nadawaly?

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-21 08:45:38

    W filetach  też może być dużo ości , okoń ma to do siebie . Spróbuj po usmażeniu, jeżeli nie da się zjeść smażony to i po grecku nie bardzo  . Zrób zalewę octową i będzie pyszny i ości nie będą przeszkadzały, ja wszystkie ościste rybki tak robie , Wczoraj rodzina wykończyła sledzie smażone i włożone do zalewy.

  • Autor: lolopopa Data: 2011-12-23 16:03:11

    Z okonia można pyszną zypkę rybną, trzeba się tylko nieco potrudzić:)

  • Autor: urszulka Data: 2011-12-21 09:15:27

    A tak mi sie jeszcze przypomniało przeciez jest suroea makrela nikt nie wspomniał siostar zawsze kupuje i smazy ja na wigilie

  • Autor: kapselek Data: 2011-12-27 15:15:07

    Dorsz, mintaj ale również nototenia i srebrzyk - są jędrne i zwięzłe oraz mają bardzo dobry smak

  • Autor: megi65 Data: 2011-12-27 17:12:35

    Zostaw pangę dla ... innych .. Tilapia ma bardzo dobrą cenę ... Do greckiej zalewy kupuję dorsza , świeży filet  sprawdza się niezawodnie .. :)Polecam .. !

  • Autor: punca Data: 2011-12-27 20:13:38

    Ja lubie tilapie,ale podobno ma też tyle świństwa co panga,prawda to?

  • Autor: Fiddle Data: 2011-12-27 18:10:25

    Panga jest do kitu. Nie lubię.

    Najbardziej lubię dorsza takiego kupionego żywego nad morzem i usmażonego w domu, pycha jest.

    Z takich mrożonych to kupuję mirunę, ew. mintaja. Są ok :)

  • Autor: malemimo Data: 2012-01-09 20:16:52

    Jako były handlowiec mrożonych ryb mogę tylko podpowiedzieć, że najlepsze są ryby które po złowieniu zostały od razu przerobione na statku i zamrożone. W takiej postaci trafiają do klienta czyli do nas. Można je poznać po opisie na opakowaniu zbiorczym ( packing in sea lub podobnie w tym sensie) lub po specyficznym delikatnym zapachu wody morskiej. Inne ryby są podwójnie przerabiane tzn. po złowienu mrożone trafiają do przetwórni ( przeważnie Chiny) rozmrażane, przerabiane i znowu mrożone w słodkiej wodzie. Ładny wygląd zachowuje dzięki chemii która zapobiega rozrywaniu tkanek przy mrożeniu. Ilośc wody  w rybie podana na cenie podaje tylko ilość politury na kg ryby. Nie podaje ilości wody zamrożonej w mięsie( przeważnie drugie tyle). Tak że 20% wody w Pandze daje ok 40-45% wody co daje wysoką cenę za kilogram. Ale to nie tylko Panga także bardzo popularny u nas Mintaj, Tilapia i inne w politurze lodowej. Stanowczo nie polecam.

    Te informacje są winikiem mojej dociekliwości ponieważ moje dzieci uwielbiają rybę i chciałem być pewien co jest dobre. w efekcie zajadały się Miruną i Dorszem które, po przeliczeniu ceny za ilość mięsa po rozmrożeniu wychodzą taniej od Pangi czy Mintaja.

    Oczywiście nie ma to jak świeża rybka...........Pozdrawiam 

  • Autor: urszulka Data: 2012-01-10 08:39:21

    Racja

  • Autor: AniaMakut Data: 2012-01-10 13:16:42

    Sprobujcie kupic lososia i upiec w piekarniku w takich paczuszkach z folii aluminiowej  - losos sol ,pieprz odrobinka masla , plasterek cytryny i do piekarnika po upieczeniu dodajcie do warzyw po grecku  - pychota

  • Autor: agacik33 Data: 2012-09-20 16:19:35

    ja do ryby po grcku daje  mintaja, dorsza, ktore  obtaczam  w mace tylko. Raz wrzucilam surowa rybe w warzyw i do piekarnika, ale jakos mi ta opcja ni zasmakowała specjalnie;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu