Forum

Kuchenne porady

Problem z ekspresem SAECO

• Autor: nina Data: 2011-12-17 10:52:22

Czy ktoś ma ekspres SAECO VIA NENETO de luxe? Ostatnio mam problem z zaparzeniem kawy ponieważ podczas włączenia przycisku kawa przecieka po uchwycie filtra  do którego wsypuje się kawę a czasem nawet mocno pryska. Wszystko dokładnie myję, głowicę z zewnątrz czyszczę szczoteczką  a mimo to kawa nie leci dwoma strumieniami tak jak powinna. Może wiecie co powinnam zrobić?

• Autor: panda25 Data: 2011-12-17 11:10:39

Nie mam saeco, ale zelmera torrido.

Może trzeba rozkręcić to sitko i przeczyścić? Bynajmniej u mnie się rozkręca-jest jedna śrubka pośrodku.

Może tam do środka dostał się jakiś brud i nie przepuszcza kawy, jakieś grubsze ziarnko czy coś?

Sama nie wiem, może jakieś odkamienianie mu zaserwuj?

Ew. zadzwoń do saeco i zapytaj może mieli już takie przypadki?

To tyle na ile ja się orientuje.

A ciśnienie podaje normalnie?

• Autor: pralina Data: 2011-12-17 12:15:06

Spytałam Męża który naprawia różnorakie sprzęty w serwisie Powiedział zebyś spróbowała go odkamienić ( jak pisze w instrukcji ) a jak nie pomoże to oddać do serwisu bo najprawdopodbniej uszczelka pękła

• Autor: Ewa1982 Data: 2011-12-17 13:10:35

Uszczelka padła.

• Autor: Pampas Data: 2011-12-17 16:10:42

A mi to wygląda na zbyt drobno zmieloną kawę, która jest zbyt mocno ubita.

• Autor: kate501 Data: 2011-12-17 21:46:32

Jak często go odkamieniasz? Ja miałam taki model i poszedł do naprawy, gdyż go nie odkamieniałam.

• Autor: nina Data: 2011-12-20 10:40:48

Fakt, nie pamiętam kiedy ostatnio go odkamieniałam, nad zmianą kawy też pomyślę a jeżeli to nie zadziała pozostaje wyprawa do fachowca. Zajmę się tym zaraz po świętach bo teraz nie mam na to czasu ale wszystkim bardo dziękuję za rady. Każdą biorę do serca.

Przejdź do pełnej wersji serwisu