Właśnie upiekłam w keksówce piernik i oczywiście pękniety wzdłuż, babki ucierane tez mi pękają temp 180 stopni grzałki góra i dół. Macie jakis sposób czy te typy tak mają. W cukierniach widzę równiutkie jak stó. pozdrawiam. Gosia
Sporadycznie keksowate piękę ale jak dla mnie babeczka pęknie w paru miejscach to nie tragedia .. -:) Mama zawsze mawiała '' to znak jest upieczona '' . Oczywiscie zawsze patyczkiem drewnianem '' dla spokojności '' sprawadzam .. :)
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, trzeba zrobić nożem nacięcie w tym surowym cieście, na środku, wzdłuż formy. Przez nacięcie uchodzi część powietrza wprowadzonego do ciasta podczas ucierania. Wówczas babka jeżeli nawet pęknie, to tylko na środku. I tak ma być,że góra nieco wyższa, a boki niższe. Ciasta w piekarniach są traktowane różnymi ulepszaczami....nie przejmowałabym się ich wyglądem . Domowe, mimo,że pęknięte i tak jest smaczniejsze.
Właśnie upiekłam w keksówce piernik i oczywiście pękniety wzdłuż, babki ucierane tez mi pękają temp 180 stopni grzałki góra i dół. Macie jakis sposób czy te typy tak mają. W cukierniach widzę równiutkie jak stó. pozdrawiam. Gosia
Sporadycznie keksowate piękę ale jak dla mnie babeczka pęknie w paru miejscach to nie tragedia .. -:) Mama zawsze mawiała '' to znak jest upieczona '' . Oczywiscie zawsze patyczkiem drewnianem '' dla spokojności '' sprawadzam .. :)
Moja korytkowa babeczka czy piernik też pękają, nie robię z tego problemu. Znacznie gorzej jak wyjedzie zakalec.
Mam inny problem - nalewam równióśko ciasto do korytka - keksówki, wygładzam i nie wiem czemu środek pięknie wyrośnie, a boki opadają.
Można jakoś temu zaradzić?
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, trzeba zrobić nożem nacięcie w tym surowym cieście, na środku, wzdłuż formy. Przez nacięcie uchodzi część powietrza wprowadzonego do ciasta podczas ucierania. Wówczas babka jeżeli nawet pęknie, to tylko na środku. I tak ma być,że góra nieco wyższa, a boki niższe. Ciasta w piekarniach są traktowane różnymi ulepszaczami....nie przejmowałabym się ich wyglądem
. Domowe, mimo,że pęknięte i tak jest smaczniejsze.
ostatnie zdanie jest najbardziej istotne