Forum

Kuchenne porady

dlaczego pękają mi ciasta ucierane?

  • Autor: mw1111 Data: 2011-12-18 10:36:45

    Właśnie upiekłam w keksówce piernik i oczywiście pękniety wzdłuż, babki ucierane tez mi pękają temp 180 stopni grzałki góra i dół. Macie jakis sposób czy te typy tak mają. W cukierniach widzę równiutkie jak stó. pozdrawiam. Gosia

  • Autor: megi65 Data: 2011-12-18 10:46:55

    Sporadycznie  keksowate piękę ale jak dla mnie babeczka pęknie w paru miejscach to nie tragedia .. -:) Mama zawsze mawiała  '' to znak jest upieczona '' . Oczywiscie zawsze patyczkiem drewnianem '' dla spokojności '' sprawadzam .. :)

  • Autor: anrubi Data: 2011-12-18 11:10:32

    Moja korytkowa babeczka czy piernik też pękają, nie robię z tego problemu. Znacznie gorzej jak wyjedzie zakalec.

    Mam inny problem - nalewam równióśko ciasto do korytka - keksówki, wygładzam i nie wiem czemu środek pięknie wyrośnie, a boki opadają.

    Można jakoś temu zaradzić?

  • Autor: beata66 Data: 2011-12-18 11:32:15

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, trzeba zrobić nożem nacięcie w tym surowym cieście, na środku, wzdłuż formy. Przez nacięcie uchodzi część powietrza wprowadzonego do ciasta podczas ucierania. Wówczas babka jeżeli nawet pęknie, to tylko na środku. I tak ma być,że góra nieco wyższa, a boki niższe. Ciasta w piekarniach są traktowane różnymi ulepszaczami....nie przejmowałabym się ich wyglądem . Domowe, mimo,że pęknięte i tak jest smaczniejsze.

  • Autor: kapselek Data: 2011-12-27 15:27:05

    ostatnie zdanie jest najbardziej istotne

Przejdź do pełnej wersji serwisu