Forum

Zdrowie i uroda

Pierwsza pomoc, potrzebna rada:(

• Autor: kasnik Data: 2011-12-22 20:29:45

Przyjarałam sobie palec na sendwiczu-boli jak diabli, schłodziłam(a raczej robie to bez przerwy)w zimnej wodzie, ale nadal piecze jak cholera...:(:(:(

Pomóżcie, bo roboty w trzy i troche,a bez trzymania palca w zimnej wodzie oszaleje...

Stara a głupia...przyjarac palca w taki sposób, no ale cóż...

• Autor: tutunia Data: 2011-12-22 20:41:07

Jesli masz w domu aloes przetnij lisc i przyłóż zaraz przestanie piec i nie bedzie bąbli.

• Autor: kasnik Data: 2011-12-22 21:00:32

nie mam...:(

kurcze do mamy mam za daleko, a ona ma dużo...

pomocy

• Autor: Wkn Data: 2011-12-22 21:17:01

A masz piankę łagodzącą efekty poparzeń (pantenon, o ile się nie mylę). Grubo napaćkać i odczekać.

Pamiętaj też, żeby nie trzymać poparzonego miejsca pod silnym strumieniem lodowatej wody, wystarczy, żeby woda tylko ledwo siurkała.

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-12-22 21:30:05

maść tormentiol -niby nie na oparzenia ale świetnie łagodzi ból i pieczenie

• Autor: as Data: 2011-12-22 22:13:14

Fenistil też jest min na oparzenia

• Autor: kasnik Data: 2011-12-22 22:31:24

Palec nadal moczy sie w wodzie... nie mam nic w domu niestety...

Jutro z rana pobiegne do apteki, ale teraz meza nie ma akurat(jak na złosc)-mam małe dzieci i nie moge wyjsc.

Radźcie jak wyciagnac go z wody i isc spac, prochów łyknac sie nie da bo karmie...

• Autor: anqe Data: 2011-12-22 22:41:08

jak masz maślankę lub w ostateczności śmietanę czy jogurt najej dość sporo na chusteczkę i zrób sobie z tego opatrunek powinno trochę złagodzić skoro nie masz nic innego i z domu wyjść nie możesz

• Autor: kasnik Data: 2011-12-22 23:20:23

Mam jogurt naturalny(mój ulubiony), zaraz wkładam tam palucha. Chyba wezmę sobie ten kubeczek na stolik przy łóżku i będę wkładała tam palca w nocy...ała... mam nadzieje ze przestanie wreszcie piec.

Dziękuję.

• Autor: anamol Data: 2011-12-23 00:07:10

Chyba już za późno ale może jeszcze pomogę (jak nie Tobie to innym).

Poparzenie posmaruj musztardą.

Pozdrawiam :)

• Autor: olenka_chicago Data: 2011-12-23 02:56:32

Moja mala ostatnio oparzyla palec i spala z reka w kubeczku z woda, oczywiscie w nocy wylala wszystko. A tak na marignesie co to znaczy oparzyc sie na sendwiczu

• Autor: kaja38 Data: 2011-12-23 07:28:19

Moja mala ostatnio oparzyla palec i spala z reka w kubeczku z woda, oczywiscie
    w nocy wylala wszystko. A tak na marignesie co to znaczy oparzyc sie na
    sendwiczu

Tez sie zastanawiam co to znaczy....na sendwiczu...ale moze chodzi o jakies kanapki na goraco???

• Autor: PATI :) Data: 2011-12-23 08:04:41

tak to taki toster na grzanki

z doswiadczenia wiem ze boli jak diabli ale przechodzi jak pojawi się bąbel z płynem

NIE WOLNO GO PRZEBIJAC

• Autor: olenka_chicago Data: 2011-12-24 05:21:58

Ale nie lepiej powiedziec, ze chodzi o zapiekana kanapke czy tosta. Przeciez nie ma nawet takiego slowa jak sandwicz. Mam nadzieje ze juz nie boli oparzenie.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-12-23 10:09:50

Pomaga maść nagietkowa ,zawsze mam w domu.

• Autor: kasnik Data: 2011-12-23 11:47:32

dziękuję Wam za wszystkie porady, postaram sie zapamiętac:)

wczoraj zastosowałam jogurt naturalny i przestało piec, mogłam spac:)

dzisiaj palec boli tylko przydotyku, ale ogolnie jest ok. - choc prace domowe ida nieco trudniej

pozdrawiam i zycze Wesołych Świat wszystkim:):):)

• Autor: crisen Data: 2011-12-23 18:07:00

Teraz to już musztarda po obiedzie ale ..... Piszę jednak bo  może moja rada przyda się komuś na przyszłość.

W szafce przy kuchence zawsze mam pod ręką Pantenol w aeroszolu. Radzę Wam to samo a oparzenie nie będzie już nigdy dla Was bolesnym problemem.

Nie ma nic lepszego.Napryskuję odrazu warstwę na oparzenie i czekam aż przestanie piec. 

Jeśli trzeba to powtarzam i ręczę nigdy bąbelek Wam nie wyjdzie. Wypróbowane na różnych oparzeniach rosołem,olejem ,wrzątkiem, żelazkiem ..

..

Przejdź do pełnej wersji serwisu