Forum

Kuchenne porady

Mrożone owoce do drożdżówki

  • Autor: Karolka85 Data: 2011-12-23 13:43:39

    Witam,

    i bardzo proszę o radę.

    Miałam już kiedyś wpadkę ze zbyt chłodnymi owocami (pokrojone, wyciągnięte prawie prosto z lodówki. Wyszedł koncertowy zakalec).

    Chcę zrobić jutro, na specjalne zamówienie ;) , oprócz innych ciast, drożdżówkę z mrożonymi jagodami, malinami i jeżynami. Lub jagodzianki "odrywane" , w tortownicy. Bułeczki z owocami na wierzchu lub zawijanymi do środka. No i kruszonka.

    Mam pytanie: w którym momencie dodajecie owoce - przed (zawinąć od razu), czy tuż po pierwszym wyrastaniu (jeśli owoce będą na wierzchu). Rozmrażać je, czy nie ?

    Przepis na drożdżówkę mam dobry, wychodzi 9/10 ze świeżymi owocami (za wyjątkiem tamtych "lodówkowych").

    Z góry dziękuję za podzielenie się wskazówkami.

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-23 13:48:26

    Ja daje chwile przed włożeniem do piekarnika  można też obtoczyć owoce w mące

  • Autor: jolka60 Data: 2011-12-23 17:53:38

    ''Drozdzucha''pieke najczesciej i wiem tyle,ze nie lubi on duzych roznic temperatur.Tyle w temacie,bo mrozonych owocow do niego nie dodawalam.Chyba bym rozmrozila.

  • Autor: Karolka85 Data: 2011-12-24 11:40:23

    Dzięki za rady-spróbuję rozsypać nierozmrożone na wierzchu i oprószyć kruszonką tuz przed włożeniem do piekarnika.

Przejdź do pełnej wersji serwisu