Forum

Kuchenne porady

ratunku zakwas splesniał!

  • Autor: sernikniewychodzi Data: 2011-12-24 01:27:06

    Zrobilam w zeszlą sobote zakwas na czerwony wigilijny barszcz,nie dodalam chleba bo zdania co do tego są podzielone(z tego co wyczytalam w necie bo to moja pierwsza samodzielna wigilia i internet to moje główne zródło informacji).Więc dzisiaj zajrzałam do zakwasu a tam maleńka plamka plesni...co robic?Zebralam piane,a raczej pianke bo bylo tego niewiele,razem z plamka plesni.W smaku jest spoko,odrazu to przecedzilam, ciach  i do lodówki.Ale czy moge to spokojnie podac nieswiadomym towarzyszom wieczerzy bez ryzyka ze wywolam rewolucje?

  • Autor: megi65 Data: 2011-12-24 02:37:08

    No to klapa ... nie tylko sernik jest Twoją słabą stroną .. ( żart oczywiście ) .Generalnie z plesnią spozywać można ... tylko sery . Zaraz wypowiedzą się bardziej doświadczone ekspertki buraczane -:) Moja propozycja jak zaraz zakaszesz rękawy i masz pod ręka buraki ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe73444.html

    Powodzenia .. :)

  • Autor: kola Data: 2011-12-24 10:29:40

    ja bym też nie ryzykowała... Ale na pocieszenie mogę ci powiedzieć, że ja nastawiłam dwa słoje z burakami na zakwas i z obydwu wylałam ciągnący się (za przeproszeniem) glut... porażka, ale coś mnie tknęło i kupiłam gotowca w kartonie, trudno....z zakwasów wyleczyłam się już raz na zawsze. Pozdrawiam świątecznie.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-12-24 12:46:52

    Nie ma sie czym przejmować, kup gotowy barszcz w kartonie Karakusa jest pyszny i super doprawiony, podgrzejesz tylko i masz z głowy. Ja zrobiłam barszcz wigilijny , ale dokupiłam jeszcze 2 kartony  tak na wszelki wypadek, bo oprócz uszek uwielbiamy taki czysty z fasolą ..:)

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-27 12:09:37

    o ja też uwielbiam ten barszcz :)

  • Autor: as Data: 2011-12-24 21:32:03

    Ja nie raz taki jadłam i żyje.

  • Autor: Fiddle Data: 2011-12-25 15:44:06

    racja, barszcz Krakusa jest pyszny! ;p

  • Autor: as Data: 2011-12-25 21:18:24

    Nie lubię bo jest słodki

  • Autor: kokarda Data: 2011-12-25 21:29:07

    ja też nie lubię :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-12-28 15:24:37

    Ja również... To nie zakwas, a wywar z słodkich buraków.

  • Autor: eweco Data: 2011-12-25 17:55:24

    Wystarczyło przecedzić i zgotować i jest wszystko w porządku.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-25 21:28:19

    Ja nigdy nie robię zakwasów na barszcz czerwony. Na końcu gotowania dodaję sok z cytryny ( bądż  kwasek cytrynowy) i odrobinę cukru.

  • Autor: kokarda Data: 2011-12-25 21:29:49

    ja zakwaszam sokiem z kiszonej kapusty i cytryną 

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-12-27 11:41:53

    Tak się dzieje zawsze z zakwasem z buraków. Natomiast w żurku to niedozwolone. Tą pleśń się zbiera i do gara barszcz ;)

  • Autor: sernikniewychodzi Data: 2011-12-30 20:29:17

    Barszcz zostal podany.Był pyszny jak u mojej ciotki która zawsze podawala u siebie wigilijny barszcz na zakwasie.Chodz w Pierwszy Dzien Swiąt z niepokojem czekalam na symptomy zatrucia to te nie nastąpiły.I sernik się udał na Święta...i bardzo szybko wyszedł

Przejdź do pełnej wersji serwisu