Forum

Kuchenne porady

zwarzone ciasto ????

  • Autor: kasia d Data: 2011-12-24 14:43:40

    chyba mi sie maslo cukier i jajka zwazyly... zaczelam robic ciasto, napisane bylo utrzec jajka cukier i maslo razem wiec utarlam ale mi sie zwarzylo! nigdy wczesniej nic takiego nie widzialam!?? :( co sie stalo POMOCY co teraz?

  • Autor: belkot68 Data: 2011-12-24 15:14:01

    W garnku zagotuj wode,na to miske z masa i zmiksuj,jajka pewnie byky zimne i Ci sie zwazylo.

  • Autor: kasia d Data: 2011-12-24 15:48:33

    dziekuje , udalo sie !!! 

    wesolych swiat! :)))

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-25 21:29:56

    Można na chwilę podgrzać w mikrofalówce.

  • Autor: matani Data: 2011-12-25 10:48:10

    A tak na marginesie to kolejność powinna być taka: masło z cukrem, potem 1 jajko + trochę mąki, miksujemy, znowu 1 jajko i trochę mąki i tak dalej do wyczerpania jajek i mąki. Obojętnie co piszą w przepisie :D

  • Autor: Laugasel Data: 2011-12-25 21:35:29

    Mąka zbyt długo ucierana w cieście powoduje jego ciężkość. Mąka zmienia swoje właściwości w surowym cieście. Dlatego  dla ciasta na naleśniki dobrze jest  żeby odpoczeło . A robiąc ciasto biszkoptowe należy jedynie połączyć mąkę z resztą składników, nie tylko ze względu na delikatną strukturę ubitych jaj ale także ze względu na  strukturę mąki.

  • Autor: matani Data: 2011-12-26 19:10:52

    W cieście biszkoptowym nie ma tłuszczu. Problem dotyczył zwarzenia się masy tłuszcz+cukier+jaja, moja odpowiedź tego dotyczyła.

    Biszkoptowe rzeczywiście robi się króciutko, bo "klapnie".

Przejdź do pełnej wersji serwisu