chyba mi sie maslo cukier i jajka zwazyly... zaczelam robic ciasto, napisane bylo utrzec jajka cukier i maslo razem wiec utarlam ale mi sie zwarzylo! nigdy wczesniej nic takiego nie widzialam!?? :( co sie stalo POMOCY co teraz?
A tak na marginesie to kolejność powinna być taka: masło z cukrem, potem 1 jajko + trochę mąki, miksujemy, znowu 1 jajko i trochę mąki i tak dalej do wyczerpania jajek i mąki. Obojętnie co piszą w przepisie :D
Mąka zbyt długo ucierana w cieście powoduje jego ciężkość. Mąka zmienia swoje właściwości w surowym cieście. Dlatego dla ciasta na naleśniki dobrze jest żeby odpoczeło . A robiąc ciasto biszkoptowe należy jedynie połączyć mąkę z resztą składników, nie tylko ze względu na delikatną strukturę ubitych jaj ale także ze względu na strukturę mąki.
chyba mi sie maslo cukier i jajka zwazyly... zaczelam robic ciasto, napisane bylo utrzec jajka cukier i maslo razem wiec utarlam ale mi sie zwarzylo! nigdy wczesniej nic takiego nie widzialam!?? :( co sie stalo POMOCY co teraz?
W garnku zagotuj wode,na to miske z masa i zmiksuj,jajka pewnie byky zimne i Ci sie zwazylo.
dziekuje , udalo sie !!!
wesolych swiat! :)))
Można na chwilę podgrzać w mikrofalówce.
A tak na marginesie to kolejność powinna być taka: masło z cukrem, potem 1 jajko + trochę mąki, miksujemy, znowu 1 jajko i trochę mąki i tak dalej do wyczerpania jajek i mąki. Obojętnie co piszą w przepisie :D
Mąka zbyt długo ucierana w cieście powoduje jego ciężkość. Mąka zmienia swoje właściwości w surowym cieście. Dlatego dla ciasta na naleśniki dobrze jest żeby odpoczeło . A robiąc ciasto biszkoptowe należy jedynie połączyć mąkę z resztą składników, nie tylko ze względu na delikatną strukturę ubitych jaj ale także ze względu na strukturę mąki.
W cieście biszkoptowym nie ma tłuszczu. Problem dotyczył zwarzenia się masy tłuszcz+cukier+jaja, moja odpowiedź tego dotyczyła.
Biszkoptowe rzeczywiście robi się króciutko, bo "klapnie".