Do założenia wątku zainspirował mnie wpis bailey pod ciastem na pizzę Wkn.
Chciałabym zebrać więcej opini na ten temat. Czy uważacie, że warto go kupić, czy jest to kolejny niepotrzebny rupieć w kuchni (w dodatku jeszcze ciężki)?
Dostałam w prezencie szamotowy z firmy DUKA. Jest okragły i dość lekki, grubosci około 1cm, podobnież te pękaja najszybciej. Upiekłam na nim dwie pizze, nie pękł. Faktycznie fajnie wypieka spód ciasta. Jak na razie jestem zadowolona. Nie wiem ile kosztował, w końcu to prezent.
Słyszałam że pizza na takim kamieniu jest najsmaczniejsza i dzięki takiemu gadżetowi nasz piekarnik zamienia się w tradycyjny piec jednak cena za dobry kamien jest dośc wysoka - ja pizze pieke może 2 razy w miesiącu i raczej się nie zdecyduje ( przynajmniej narazie :) )
Witaj.Jesli masz możliwosć to kup, tylko jak największy,najlepiej wielkosci piekarnika i specjalną łopatke do nakladania pizzy na kamień,pizza na takim kamieniu jest rewelacyjna a takze chleb,bułki itd. Doskonałym sposobem na lepsza pizze jest tez upieczenie jej na rozgrzanej na maxa czarnej blasze z piekarnika,to jest warunek,podrosniętą pizze kładziemy szybciutko na gorąca juz blachę,pysznosci,ale na kamieniu zdecydowanie lepsza.
Z tego co wiem, ten kamien trzeba minimalnie rozgrzewać 30 minut w temp 200 stopni i dopiero wtedy klasc pizze na niego i upiec ja. Dla mnie zbyt dlugo sie rozgrzewa, jakbym miala maly 35 l piekarnik to wtedy bym go kupiła, ale mam 60 l i zbyt wysokie koszty. Ale ostatnio kupiłam sobie blaszkę z dziurkami do pizzy (okrągła), na to daje ciasto i tą blaszkę z dziurkami nakladam na zwykłą blachę z piekarnika, która jest bardzo lekko naoliwiona i dzieki niej mam suche, nie natluszczone ciasto, ktore jest lekkie i chrupiące, bo zawsze piekłam pizze na zwykłej, natłuszczonej blaszcze z piekarnika i ciasto wychodziło ciężkie.
podobno pizza z kamienia jest lepsza to fakt trzeba go nagrzać - taka jest opinia znanej mi osoby, która piekła początkowo tradycyjnie na blasze a teraz na kamieniu, nie jadłam więc trudno sie wypowiadać
ja pizze piekę bardzo rzadko i na blachę kładę papier do pieczenia ciasto jest suche i nie przypalone pizze piekę w nagrzanym piekarniku 240 stopni 15 minut
kamień fajna sprawa, ale drogi i cieżki, no i nie wiem czy zwykły piekarnik da radę z podgrzaniem go do odpowiedniej temperatury, w końcu to nie piec do pizzy, my używamy takiej specjalnej blaszki z dziurkami i pizza wychodzi świetnie :P
Do założenia wątku zainspirował mnie wpis bailey pod ciastem na pizzę Wkn.
Chciałabym zebrać więcej opini na ten temat. Czy uważacie, że warto go kupić, czy jest to kolejny niepotrzebny rupieć w kuchni (w dodatku jeszcze ciężki)?
Poniżej link.
http://www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+do+pizzy&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0b7sTuG2Acbz-gbv1M2JAg&ved=0CDgQsAQ&biw=1280&bih=685
Zaciekawiłaś mnie tym tematem, pierwszy raz słysze o takim kamieniu, ale poszperałam w necie... Uzytkownicy
zachwalają, ale piszą, że często pękają i że podobno trochę drogi, ale podobno pizza jest pyszna.
Dostałam w prezencie szamotowy z firmy DUKA. Jest okragły i dość lekki, grubosci około 1cm, podobnież te pękaja najszybciej. Upiekłam na nim dwie pizze, nie pękł. Faktycznie fajnie wypieka spód ciasta. Jak na razie jestem zadowolona. Nie wiem ile kosztował, w końcu to prezent.
Słyszałam że pizza na takim kamieniu jest najsmaczniejsza i dzięki takiemu gadżetowi nasz piekarnik zamienia się w tradycyjny piec jednak cena za dobry kamien jest dośc wysoka - ja pizze pieke może 2 razy w miesiącu i raczej się nie zdecyduje ( przynajmniej narazie :) )
Witaj.Jesli masz możliwosć to kup, tylko jak największy,najlepiej wielkosci piekarnika i specjalną łopatke do nakladania pizzy na kamień,pizza na takim kamieniu jest rewelacyjna a takze chleb,bułki itd. Doskonałym sposobem na lepsza pizze jest tez upieczenie jej na rozgrzanej na maxa czarnej blasze z piekarnika,to jest warunek,podrosniętą pizze kładziemy szybciutko na gorąca juz blachę,pysznosci,ale na kamieniu zdecydowanie lepsza.
Pracuję w pizzeri, najlepsze piece do pizzy są kamienne, więc kamieć do piekarnika to dobry pomysł :)
Kamien granit daj do wyciecia i po sprawie
Z tego co wiem, ten kamien trzeba minimalnie rozgrzewać 30 minut w temp 200 stopni i dopiero wtedy klasc pizze na niego i upiec ja. Dla mnie zbyt dlugo sie rozgrzewa, jakbym miala maly 35 l piekarnik to wtedy bym go kupiła, ale mam 60 l i zbyt wysokie koszty. Ale ostatnio kupiłam sobie blaszkę z dziurkami do pizzy (okrągła), na to daje ciasto i tą blaszkę z dziurkami nakladam na zwykłą blachę z piekarnika, która jest bardzo lekko naoliwiona i dzieki niej mam suche, nie natluszczone ciasto, ktore jest lekkie i chrupiące, bo zawsze piekłam pizze na zwykłej, natłuszczonej blaszcze z piekarnika i ciasto wychodziło ciężkie.
podobno pizza z kamienia jest lepsza to fakt trzeba go nagrzać - taka jest opinia znanej mi osoby, która piekła początkowo tradycyjnie na blasze a teraz na kamieniu, nie jadłam więc trudno sie wypowiadać
ja pizze piekę bardzo rzadko i na blachę kładę papier do pieczenia ciasto jest suche i nie przypalone pizze piekę w nagrzanym piekarniku 240 stopni 15 minut
Mam ten pierwszy kamień z galerii. Kupułam w go 3 lata temu. Piekę na nim chleb i bułki. sprawdza się bardzo dobrze.
Jeśli pieczesz pizzę często, to warto kupić bo pizza faktycznie wychodzi lepiej. Ale u mnie byłby to kolejny zbędny rupieć używany raz na pół roku...
kamień fajna sprawa, ale drogi i cieżki, no i nie wiem czy zwykły piekarnik da radę z podgrzaniem go do odpowiedniej temperatury, w końcu to nie piec do pizzy, my używamy takiej specjalnej blaszki z dziurkami i pizza wychodzi świetnie :P