Forum

Kuchenne porady

kamień do pizzy

  • Autor: jannaj Data: 2012-01-02 18:05:09

    Do założenia wątku zainspirował mnie wpis bailey pod ciastem na pizzę Wkn.

    Chciałabym zebrać więcej opini na ten temat. Czy uważacie, że warto go kupić, czy jest to kolejny niepotrzebny rupieć w kuchni (w dodatku jeszcze ciężki)?

    Poniżej link.

    http://www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+do+pizzy&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0b7sTuG2Acbz-gbv1M2JAg&ved=0CDgQsAQ&biw=1280&bih=685

  • Autor: agulinia Data: 2012-01-02 18:18:30

    Zaciekawiłaś mnie tym tematem, pierwszy raz słysze o takim kamieniu, ale poszperałam w necie... Uzytkownicy

    zachwalają, ale piszą, że często pękają i że podobno trochę drogi, ale podobno pizza jest pyszna.

  • Autor: a. Data: 2012-01-03 08:43:17

    Dostałam w prezencie szamotowy z firmy DUKA. Jest okragły i dość lekki, grubosci około 1cm, podobnież te pękaja najszybciej. Upiekłam na nim dwie pizze, nie pękł. Faktycznie fajnie wypieka spód ciasta. Jak na razie jestem zadowolona. Nie wiem ile kosztował, w końcu to prezent.

  • Autor: PATI :) Data: 2012-01-03 09:08:40

    Słyszałam że pizza na takim kamieniu jest najsmaczniejsza i dzięki takiemu gadżetowi nasz piekarnik zamienia się w tradycyjny piec jednak cena za dobry kamien jest dośc wysoka - ja pizze pieke może 2 razy w miesiącu i raczej się nie zdecyduje ( przynajmniej narazie :) )

  • Autor: belkot68 Data: 2012-01-04 10:20:47

    Witaj.Jesli masz możliwosć to kup, tylko jak największy,najlepiej wielkosci piekarnika i specjalną łopatke do nakladania pizzy na kamień,pizza na takim kamieniu jest rewelacyjna a takze chleb,bułki itd.  Doskonałym sposobem na lepsza pizze jest tez upieczenie jej na rozgrzanej na maxa czarnej blasze z piekarnika,to jest warunek,podrosniętą pizze kładziemy szybciutko na gorąca juz blachę,pysznosci,ale na kamieniu zdecydowanie lepsza.

  • Autor: Natka13 Data: 2012-01-04 20:22:36

    Pracuję w pizzeri, najlepsze piece do pizzy są kamienne, więc kamieć do piekarnika to dobry pomysł :) 

  • Autor: poporodo Data: 2012-01-09 14:17:25

    Kamien granit daj do wyciecia i po sprawie

  • Autor: jolka60 Data: 2012-01-09 15:27:55

  • Autor: Satina Data: 2012-01-11 12:41:17

    Z tego co wiem, ten kamien trzeba minimalnie rozgrzewać 30 minut w temp 200 stopni i dopiero wtedy klasc pizze na niego i upiec ja. Dla mnie zbyt dlugo sie rozgrzewa, jakbym miala maly 35 l piekarnik to wtedy bym go kupiła, ale mam 60 l i zbyt wysokie koszty. Ale ostatnio kupiłam sobie blaszkę z dziurkami do pizzy (okrągła), na to daje ciasto i tą blaszkę z dziurkami nakladam na zwykłą blachę z piekarnika, która jest bardzo lekko naoliwiona i dzieki niej mam suche, nie natluszczone ciasto, ktore jest lekkie i chrupiące, bo zawsze piekłam pizze na zwykłej, natłuszczonej blaszcze z piekarnika i ciasto wychodziło ciężkie.

  • Autor: anqe Data: 2012-01-12 21:34:25

    podobno pizza z kamienia jest lepsza to fakt trzeba go nagrzać - taka jest opinia znanej mi osoby, która piekła początkowo tradycyjnie na blasze a teraz na kamieniu, nie jadłam więc trudno sie wypowiadać

    ja pizze piekę bardzo rzadko i na blachę kładę papier do pieczenia ciasto jest suche i nie przypalone pizze piekę w nagrzanym piekarniku 240 stopni 15 minut 

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-01-22 18:48:44

    Mam ten pierwszy kamień z galerii. Kupułam w  go 3 lata temu. Piekę na nim chleb i bułki. sprawdza się bardzo dobrze.

  • Autor: MJane Data: 2012-01-24 10:07:27

    Jeśli pieczesz pizzę często, to warto kupić bo pizza faktycznie wychodzi lepiej. Ale u mnie byłby to kolejny zbędny rupieć używany raz na pół roku...

  • Autor: docha Data: 2012-01-28 13:40:19

    kamień fajna sprawa, ale drogi i cieżki, no i nie wiem czy zwykły piekarnik da radę z podgrzaniem go do odpowiedniej temperatury, w końcu to nie piec do pizzy, my używamy takiej specjalnej blaszki z dziurkami i pizza wychodzi świetnie :P

Przejdź do pełnej wersji serwisu