kiedys w ulubionych miałam przepis na polewę czekoladową, był on bardzo prosty, a ja nie pamiętam proporcji. Przepisu w ulubionych nie moge znaleźć, a na pewno nie usuwalam, tak samo nie moge znaleźć tego przepisu w wyszukiwarcje.
Polewe robiło się z czekolady i kremówki, ktoś moze ma ten przepis? Ile ml kremówki przypada na tabliczke (100g) czekolady?
W zamieszczonym przepisie byly zdjęcia ciast z tą polewa :)
Moniu, to zależy, czy polewa ma być gęsta, średnio gęsta i czy ma błyszczeć :)
Ja robię polewę czekoladową różnie, w zależności od kaprysu i potrzeb. Czasem do 1 tabliczki czekolady dolewam 4 łyżki smietany kremówki. Innym razem dodaję do 2 tabliczek (Czyli do 200g) 5 łyżek śmietanki kremówki. Jeśli nie mam kremówki, używam słodkiej śmietanki 18%. Czasem dodaję jeszcze porcję masła (na 2 tabliczki 5 dag masła). Można też wziąć 200g czekolady, 4 łyżki kremówki i 2 łyżki oleju. Z każdego przepisu wychodzi :)
Najprostsza ploewa: połamac tabliczkę gorzkiej czekolady na kawałki, dodać 125 g margaryny i razem rozpuścić na parze mieszając. Polewa zawsze się udaje.
Witam,
kiedys w ulubionych miałam przepis na polewę czekoladową, był on bardzo prosty, a ja nie pamiętam proporcji. Przepisu w ulubionych nie moge znaleźć, a na pewno nie usuwalam, tak samo nie moge znaleźć tego przepisu w wyszukiwarcje.
Polewe robiło się z czekolady i kremówki, ktoś moze ma ten przepis? Ile ml kremówki przypada na tabliczke (100g) czekolady?
W zamieszczonym przepisie byly zdjęcia ciast z tą polewa :)
Z gory dziekuje za pomoc.
Ja mam taki przepis:
200 g czekolady (2 tabliczki)
4 łyżki śmietanki kremówki lub mleka - ja robię na mleku
100 g margaryny lub masła - bezpieczniejsze masło - bo margaryna czasami lubi sie oddzielać.
To starcza na dużą blachę ciasta
Moniu, to zależy, czy polewa ma być gęsta, średnio gęsta i czy ma błyszczeć :)
Ja robię polewę czekoladową różnie, w zależności od kaprysu i potrzeb. Czasem do 1 tabliczki czekolady dolewam 4 łyżki smietany kremówki. Innym razem dodaję do 2 tabliczek (Czyli do 200g) 5 łyżek śmietanki kremówki. Jeśli nie mam kremówki, używam słodkiej śmietanki 18%. Czasem dodaję jeszcze porcję masła (na 2 tabliczki 5 dag masła). Można też wziąć 200g czekolady, 4 łyżki kremówki i 2 łyżki oleju. Z każdego przepisu wychodzi :)
Ta jest pyszna:)
http://wielkiezarcie.com/recipe13850.html
Najprostsza ploewa: połamac tabliczkę gorzkiej czekolady na kawałki, dodać 125 g margaryny i razem rozpuścić na parze mieszając. Polewa zawsze się udaje.
Odkąd znalazłam ten przepis też robię tylko taką polewe. jest prosta i naprawde smaczna.
Myślę, że chodzi ci o polewę autorstwa alidab. Znajdziesz jąw jej przepisach.
tak!! Wielkie dzieki. Nawet sa tam moje komentarze, gdybym pamietala, ze komentowałam to bym sobie znalazła i nie zawracała wam głowy :))
Dziękuje wszystkim za pomoc :)