Witam wszystkich.Ograniczam ilosc tłuszczu w diecie dlatego nie moge juz serwowac makaronu z sosem bolonskim.Zrobilam sos pomidorowy bez miesa ale jakos mi to nie podchodzi.Znalazłam przepis na jakies sycylijskie danie gdzie makaron z sosem neapolitana podaje sie z pieczonymi warzywami,ale nie podano ani jakie to maja byc warzywa ani czy maja one lezec na talerzu obok makaronu z sosem czy tez maja byc wymieszane.Prosze o rade
Wlasnie zjadlam spaghetti z sosem tylko z pomidorow a zrobilam go tak:
na lyzce oliwy podsmazylam kawelek cebulki i zabek czosnku po chwili dodalam rozdrobnione pomidory z puszki suszona bazylie (lepsze swieze i pomidory i bazylia)sol i gotowalam to tak z 15 min do zredukowania wody i gotowe a i na koniec dalam kilka lyzek wody z gotowania makaronu to taki wloski sposob na lepsza konsystencje sosu i jego przyczepnosci do makaronu na to zolty ser lub parmezan ja nie dawalam bo tez dbam o linie.
A sos bolonski robie praktycznie bez tluszczu mieso podsmazam na tluszczu ktory jest juz miesie a jesli jest go za duzo to przed dodaniem wina i pomidorow odsaczam go jeszcze recznikiem papierowym
do garnka daje puszkę pomidorów w całości bez skórki,dodaje przyprawy,czosnek i gotuje na małym gazie aż te pomiodory troszkę się rozpadną,dzięki temu sos nie jest rzadki,na końcu wrzucam grillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę
wydajwe mi sie, ze najwazniesze tutaj sa przyprawy. Ja dodaje zawsze do pomidorow z puszki bazylie, rozmaryn, oregano, szalwie i oczywiscie sol i pieprz, mozna tez troche papryki lub chili . Do takiego sosu mozna dodac pokrojony kawalek ryby ( tylko nie mieszac, bo sie rozpadnie), dobrze tez smakuje z pokrojona na kawalki cukinia, papryka, marchewka, selerem i tak mozemy ominac dodawanie tluszczu. Pozdrawiam...
Witam wszystkich.Ograniczam ilosc tłuszczu w diecie dlatego nie moge juz serwowac makaronu z sosem bolonskim.Zrobilam sos pomidorowy bez miesa ale jakos mi to nie podchodzi.Znalazłam przepis na jakies sycylijskie danie gdzie makaron z sosem neapolitana podaje sie z pieczonymi warzywami,ale nie podano ani jakie to maja byc warzywa ani czy maja one lezec na talerzu obok makaronu z sosem czy tez maja byc wymieszane.Prosze o rade
Wlasnie zjadlam spaghetti z sosem tylko z pomidorow a zrobilam go tak:
na lyzce oliwy podsmazylam kawelek cebulki i zabek czosnku po chwili dodalam rozdrobnione pomidory z puszki suszona bazylie (lepsze swieze i pomidory i bazylia)sol i gotowalam to tak z 15 min do zredukowania wody i gotowe a i na koniec dalam kilka lyzek wody z gotowania makaronu to taki wloski sposob na lepsza konsystencje sosu i jego przyczepnosci do makaronu na to zolty ser lub parmezan ja nie dawalam bo tez dbam o linie.
A sos bolonski robie praktycznie bez tluszczu mieso podsmazam na tluszczu ktory jest juz miesie a jesli jest go za duzo to przed dodaniem wina i pomidorow odsaczam go jeszcze recznikiem papierowym
Robie podobnie jak do ryby po grecku, mięsko mielone duszę i przed połączeniem z sosem odlewam od niego wytopiony tłuszcz.
do garnka daje puszkę pomidorów w całości bez skórki,dodaje przyprawy,czosnek i gotuje na małym gazie aż te pomiodory troszkę się rozpadną,dzięki temu sos nie jest rzadki,na końcu wrzucam grillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę
wydajwe mi sie, ze najwazniesze tutaj sa przyprawy. Ja dodaje zawsze do pomidorow z puszki bazylie, rozmaryn, oregano, szalwie i oczywiscie sol i pieprz, mozna tez troche papryki lub chili . Do takiego sosu mozna dodac pokrojony kawalek ryby ( tylko nie mieszac, bo sie rozpadnie), dobrze tez smakuje z pokrojona na kawalki cukinia, papryka, marchewka, selerem i tak mozemy ominac dodawanie tluszczu. Pozdrawiam...
http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html a może spróbuj tak?
dziekuje za podpowiedzi, a przepis na makaron z cukinią brzmi interesująco,własnie o to mi chodziło zeby w sosie było cos do "pogryzienia".