Forum

Kuchenne porady

makaron z sosem pomidorowym?

  • Autor: sernikniewychodzi Data: 2012-01-11 12:14:08

    Witam wszystkich.Ograniczam ilosc tłuszczu w diecie dlatego nie moge juz serwowac makaronu z sosem bolonskim.Zrobilam sos pomidorowy bez miesa ale jakos mi to nie podchodzi.Znalazłam przepis na jakies sycylijskie danie gdzie makaron z sosem neapolitana podaje sie z pieczonymi warzywami,ale nie podano ani jakie to maja byc warzywa ani czy maja one lezec na talerzu obok makaronu z sosem czy tez maja byc wymieszane.Prosze o rade

  • Autor: Ania86y Data: 2012-01-11 12:37:24

    Wlasnie zjadlam spaghetti z sosem tylko z pomidorow a zrobilam go tak:

    na lyzce oliwy podsmazylam kawelek cebulki i zabek czosnku po chwili dodalam rozdrobnione pomidory z puszki suszona bazylie  (lepsze swieze i pomidory i bazylia)sol i gotowalam to tak z 15 min do zredukowania wody i gotowe a i na koniec dalam kilka lyzek wody z gotowania makaronu to taki wloski sposob na lepsza konsystencje sosu i jego przyczepnosci do makaronu na to zolty ser lub parmezan ja nie dawalam bo tez dbam o linie.

    A sos bolonski robie praktycznie bez tluszczu mieso podsmazam na tluszczu ktory jest juz miesie a jesli jest go za duzo to przed dodaniem wina i pomidorow odsaczam go jeszcze recznikiem papierowym

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-01-11 13:27:18

    Robie podobnie jak do ryby po grecku, mięsko mielone duszę i przed połączeniem z sosem odlewam od niego wytopiony tłuszcz.

  • Autor: ajlati Data: 2012-01-11 14:52:36

    do garnka daje puszkę pomidorów w całości bez skórki,dodaje przyprawy,czosnek i gotuje na małym gazie aż te pomiodory troszkę się rozpadną,dzięki temu sos nie jest rzadki,na końcu wrzucam grillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-01-11 15:07:10

    wydajwe mi sie, ze najwazniesze tutaj sa przyprawy. Ja dodaje zawsze do pomidorow z puszki bazylie, rozmaryn, oregano, szalwie i oczywiscie sol i pieprz, mozna tez troche papryki lub chili . Do takiego sosu mozna dodac pokrojony kawalek ryby ( tylko nie mieszac, bo sie rozpadnie), dobrze tez smakuje z pokrojona na kawalki cukinia, papryka, marchewka, selerem i tak mozemy ominac dodawanie tluszczu. Pozdrawiam...

  • Autor: till Data: 2012-01-11 16:50:03

    http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html a może spróbuj tak?

  • Autor: sernikniewychodzi Data: 2012-01-12 11:39:39

    dziekuje za podpowiedzi, a przepis na makaron z cukinią brzmi interesująco,własnie o to mi chodziło zeby w sosie było cos do "pogryzienia".

Przejdź do pełnej wersji serwisu