Forum

Kuchenne porady

gęsty jogurtowy sos ze szczypiorkiem - pasuje?

• Autor: Sadako Data: 2012-01-14 14:57:04

Jutro na obied planuje zrobić placki ziemniaczane. Pomyślałam,że mogłyby dobrze smakować,gdyby nałożyć na nie 'chmurkę' lekkiego jogurtowego sosu, ktory chciałabym wzbogacić szczypiorkiem (mam go obecnie bardzo dużo w lodówce i chcialabym go jakoś wykorzystać). W moim wyobrazeniu ten sos mialby konsystencje majonezu, z tym, że chciałabym żeby byl lżejszy w smaku.

Znacie przepis na taki sos jogurtowy ? Czy szczypiorek do niego pasuje? A moze macie jakies inne pomysły?

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-01-14 15:25:08

Powiem tak, mnie na pewno taki sosik ze szczypiorkiem by smakował,jeszcze z placuszkami ziemniaczanymi, mniam :)

• Autor: PATI :) Data: 2012-01-14 15:25:14

http://wielkiezarcie.com/recipe46416.html

jasne ja wczoraj własnie robiłam placki z tym sosem :)

jogurt można pomieszać np z bieluchem ( kremowy serek biały ) zamiast majonezu

• Autor: Sadako Data: 2012-01-14 15:51:42

dzięki za pomoc

• Autor: agulinia Data: 2012-01-14 16:07:16

Też bym zjadła właśnie tak podanie, jak dla mnie bomba!!!!!

• Autor: iwett Data: 2012-01-14 16:06:07

Ja miksuje jogurt z czosnkiem ,łyżką śmietany i serkiem Feta /ten maziowaty z biedronki/, z tym ,że ser dodaje na końcu i krótko miksuje /bo dłuższe kręcenie rozrzedza sos/. Jak mam to jeszcze ścieram ogórka świeżego i rzodkiewke - ale do placków raczej nie pasują. Sosik najlepiej jak postoi troche w lodówce wtedy jest b.gęsty a jogurt to najlepszy ten grecki. Pycha z langoszami.

• Autor: panda25 Data: 2012-01-14 16:41:59

Powiem Ci tak, w Pizza Hut, w barze sałatkowym, jednym z sosów jest właśnie taki sos jogurtowy z grubym szczypiorkiem, muszę powiedzieć że wersja domowa z plackami ziemniaczanymi na pewno będzie rewelacyjnie do siebie pasowała.

Przejdź do pełnej wersji serwisu