Forum

Kuchenne porady

masa do tortów- ostatnio ciągle się warzy, dlaczego?

  • Autor: drakas Data: 2012-01-17 00:42:11

    Witam, potrzebuję porady:

    juz od dawna robię do tortów masę z jajek na parze i masła. Zawsze wychodziła idealna, a od kilku razy warzy się, mimo że zawsze dokładnie ucieram i pilnuję temperatury składników.

    Wydaje mi się, że może ostatnio masło przestało być masłem i jest podrobione.

    Czy macie jakieś rady, aby to się nie zdarzało.

    Robię z tego http://wielkiezarcie.com/recipe7987.html przepisu

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-01-17 07:51:07

    Wszystkie masy i kremy robię z margaryny tortowej z Biedronki lub Maryny. Posmarowałam forme do ciasta "masłem" i nie było innego sposobu na wyjęcie ciasta tylko okroić nozem, nawet drożdżówka przykleiła się do formy. Masło podczas smarowania rozwarstwiało się, ale nie pomyślałam, że ciasto się przyklei. W niektórych "masłach jest dodatek oleju i chybo duża zawartość wody, nadają się do smarowania pieczywa.

  • Autor: drakas Data: 2012-01-17 14:45:32

    A smak mas nie zmienia się przy stosowaniu margaryny?

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-01-17 15:37:36

    Przy dobrej margarynie niewielka róznica, a masła mixy też mają smak margaryny.

  • Autor: Aniula27 Data: 2012-01-17 18:10:21

    Ja zawsze kupuję masło Polskie lub Lurpak i jeszcze sie nie zawiodłam, robię takie kremy z dodatkiem margaryny Kasia która wg mnie jest najlepsza, kremy na samej margarynie nie smakuja najlepiej, na kostke masła daje pół kostki margaryny. Wydaję mi się tez że na 4 jajka może być za mało tego tłuszczu, zwłaszcza jak jajka są duże, ja na 4 jajka daję 2 kostki masła i kostkę Kasi.

  • Autor: bozena28 Data: 2012-01-17 19:06:58

    Mi się wydaje że to wina masła. Ostatnio też mi się masa ważyła, a wcześniej nie miałam z tym problemu.Ostatnio kupiłam masło extra 82 % tłuszczu i ono było takie jakby było zwarzone i masa na nim się zwarzyła .

  • Autor: mulat Data: 2012-01-20 16:54:17

    Mi się wydaje że to wina masła. Ostatnio też mi się masa ważyła, a
    wcześniej nie miałam z tym problemu.Ostatnio kupiłam masło extra 82 %
    tłuszczu i ono było takie jakby było zwarzone i masa na nim się zwarzyła
    .

    Ostanio zauważyłem, że ciężko jest doczytać czy masło ma 82% tłuszczu zwierzęcego czy roślinnego a to jest najwazniejsze.

  • Autor: drakas Data: 2012-01-22 17:49:50

    dokładnie, a te na pewno prawdziwe są kolosalnie drogie.

    A margaryną jednak smak jest zupełnie inny:(

Przejdź do pełnej wersji serwisu