juz od dawna robię do tortów masę z jajek na parze i masła. Zawsze wychodziła idealna, a od kilku razy warzy się, mimo że zawsze dokładnie ucieram i pilnuję temperatury składników.
Wydaje mi się, że może ostatnio masło przestało być masłem i jest podrobione.
Czy macie jakieś rady, aby to się nie zdarzało.
Robię z tego http://wielkiezarcie.com/recipe7987.html przepisu
Wszystkie masy i kremy robię z margaryny tortowej z Biedronki lub Maryny. Posmarowałam forme do ciasta "masłem" i nie było innego sposobu na wyjęcie ciasta tylko okroić nozem, nawet drożdżówka przykleiła się do formy. Masło podczas smarowania rozwarstwiało się, ale nie pomyślałam, że ciasto się przyklei. W niektórych "masłach jest dodatek oleju i chybo duża zawartość wody, nadają się do smarowania pieczywa.
Ja zawsze kupuję masło Polskie lub Lurpak i jeszcze sie nie zawiodłam, robię takie kremy z dodatkiem margaryny Kasia która wg mnie jest najlepsza, kremy na samej margarynie nie smakuja najlepiej, na kostke masła daje pół kostki margaryny. Wydaję mi się tez że na 4 jajka może być za mało tego tłuszczu, zwłaszcza jak jajka są duże, ja na 4 jajka daję 2 kostki masła i kostkę Kasi.
Mi się wydaje że to wina masła. Ostatnio też mi się masa ważyła, a wcześniej nie miałam z tym problemu.Ostatnio kupiłam masło extra 82 % tłuszczu i ono było takie jakby było zwarzone i masa na nim się zwarzyła .
Mi się wydaje że to wina masła. Ostatnio też mi się masa ważyła, a wcześniej nie miałam z tym problemu.Ostatnio kupiłam masło extra 82 % tłuszczu i ono było takie jakby było zwarzone i masa na nim się zwarzyła .
Ostanio zauważyłem, że ciężko jest doczytać czy masło ma 82% tłuszczu zwierzęcego czy roślinnego a to jest najwazniejsze.
Witam, potrzebuję porady:
juz od dawna robię do tortów masę z jajek na parze i masła. Zawsze wychodziła idealna, a od kilku razy warzy się, mimo że zawsze dokładnie ucieram i pilnuję temperatury składników.
Wydaje mi się, że może ostatnio masło przestało być masłem i jest podrobione.
Czy macie jakieś rady, aby to się nie zdarzało.
Robię z tego http://wielkiezarcie.com/recipe7987.html przepisu
Wszystkie masy i kremy robię z margaryny tortowej z Biedronki lub Maryny. Posmarowałam forme do ciasta "masłem" i nie było innego sposobu na wyjęcie ciasta tylko okroić nozem, nawet drożdżówka przykleiła się do formy. Masło podczas smarowania rozwarstwiało się, ale nie pomyślałam, że ciasto się przyklei. W niektórych "masłach jest dodatek oleju i chybo duża zawartość wody, nadają się do smarowania pieczywa.
A smak mas nie zmienia się przy stosowaniu margaryny?
Przy dobrej margarynie niewielka róznica, a masła mixy też mają smak margaryny.
Ja zawsze kupuję masło Polskie lub Lurpak i jeszcze sie nie zawiodłam, robię takie kremy z dodatkiem margaryny Kasia która wg mnie jest najlepsza, kremy na samej margarynie nie smakuja najlepiej, na kostke masła daje pół kostki margaryny. Wydaję mi się tez że na 4 jajka może być za mało tego tłuszczu, zwłaszcza jak jajka są duże, ja na 4 jajka daję 2 kostki masła i kostkę Kasi.
Mi się wydaje że to wina masła. Ostatnio też mi się masa ważyła, a wcześniej nie miałam z tym problemu.Ostatnio kupiłam masło extra 82 % tłuszczu i ono było takie jakby było zwarzone i masa na nim się zwarzyła .
Mi się wydaje że to wina masła. Ostatnio też mi się masa ważyła, a
Ostanio zauważyłem, że ciężko jest doczytać czy masło ma 82% tłuszczu zwierzęcego czy roślinnego a to jest najwazniejsze.wcześniej nie miałam z tym problemu.Ostatnio kupiłam masło extra 82 %
tłuszczu i ono było takie jakby było zwarzone i masa na nim się zwarzyła
.
dokładnie, a te na pewno prawdziwe są kolosalnie drogie.
A margaryną jednak smak jest zupełnie inny:(